Fostul ministru al Educației, lider APP România, Liviu Marian Pop la „Dezbaterea Zilei” – BZI LIVE despre dezastrul din educația din țară

de: BZI.ro
17:00, 20 dec. 2022

Fostul ministrul al Educaţiei, Liviu Marian Pop a discutat în cadrul unei noi ediții a emisiunii „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE despre sistemul educaţional. Acesta a abordat diferite aspecte legate de sistemul de învățământ public românesc.

De altfel, Liviu Marian Pop a amintit şi de proiectul „România Educată”, care a fost implementat pentru a pune bazele unui învăţământ echitabil şi de a reducere rata de analfabetism funcţional dar şi a procentului de abandon școlar.

Liviu Marian Pop în „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE

La „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE, Liviu Marian Pop a vorbit în cadrul ediției din 20 decembrie despre investiţiile în educaţie şi a comentat situaţia în care ne aflăm, în contextul în care după 1989, educaţia în România are cel mai mic buget.

„Maximă demagogie. Din păcate această demagogie pleacă de la cel mai înalt nivel politic, de la cea mai înaltă funcţie. Preşedintele statului nu mai are nicio scuză. A promis în a doua campanie electorală că va face acest proiect pentru o Românie educată. Toţi Miniştrii Educaţiei am alocat fonduri către administraţia prezidenţială pentru că acest proiect este absolut necesar României şi trebuia finalizat.

Domnul premier a zis că în două săptămâni se va face Legea Educaţiei. Uitaţi că a trecut foarte mult timp şi nu să întâmplă nimic cu acest proiect. Bani aruncaţi în vânt şi declaraţii sub orice critică la nivelul administraţiei prezidenţiale. Avem cel mai mic buget al educaţiei pentru anul 2023, lucru care determină încă o dată în plus, din punctul meu de vedere, toată clasa politică să îşi ceară scuze elevilor, studenţilor, părinţilor, profesorilor pentru că nu au acordat nicio atenţie în 2023 educaţiei. Îi interesează mai mult pregătirea campaniei din 2024. Educaţia, din păcate, este cenuşăreasa sistemului bugetar. Să nu uităm că cine astăzi nu investeşte un leu în educaţie, va înveşti mulţi lei în puşcărie.

Baronii manualelor au învins din nou. În spatele acestor actori care se învârt pe lângă proiectul României educate sunt nişte baroni ai manualelor cu care m-am bătut în 2017. Din păcate, au recâştigat şi încearcă să impună legi pe care nu le vor aplica ei , nu vor suferi ei. Ei încearcă să scoată câţi mai mulţi bani şi sistemul de educaţie. Ăsta este rolul lor şi joacă foarte bine”, a menţionat Liviu Marian Pop.

Liviu Marian Pop: „ Nu vom avea o lege a educaţiei pe mandatul președintelui Iohannis”

Liviu Marian Pop a subliniat ideea precum că autorităţile române nu au niciun interes pentru a contribui la consolidarea sistemului educaţional.

„Haideţi să creştem gradual bugetul educaţiei măcar cu 0,5 la sută în fiecare an. Noi suntem sub media europeană din perspectiva bugetului alocat educaţiei, dar ne-am grăbit să dăm 2% pentru apărare. Îl rog pe domnul preşedinte al statului să se uite în bugetul de stat al Germaniei, să vadă cât este bugetul alocat armatei şi cât este bugetul Germaniei pentru educaţie. Poate luăm exemplu de la ţările care investesc în educaţie.

Sunt aproape 20 de ani de când am fost blestemaţi cu preşedinţi de dreapta, care n-au fost interesaţi de soarta educaţiei. Am avut discuţii cu administraţia prezidenţială când am făcut bugetul pentru 2018. Cel mai mare buget pe care l-a avut educaţia e cel din 2018. E foarte important să ai un Ministru de Finanţe care să fie îndreptat către învăţământ. Faptul că astăzi şcolile din România au stat până în ultima secundă să vadă dacă îşi pot plăti utilităţile, dacă îşi pot plăti salariile profesorilor, este exclusiv vina guvernului, pentru că nu a prevăzut acest lucru. Este inadmisibil ca profesorii, în special directorii, să stea cu pomană la inspectorate, la primărie ca să fie siguri că nu rămân facă current sau căldură” a conchis Liviu Marian Pop.