Fostul lider al Statului Major din Republica Moldova, informator al serviciului secret al armatei ruse

de: BZI.ro
09:13, 08 iun. 2024

Fostul șef al Statului Major al Armatei din Republica Moldova a fost identificat ca fiind un informator activ al colonelului rus Alexei Makarov, fost șef al GRU

O dezvăluire șocantă aruncă lumină asupra relațiilor secrete dintre Republica Moldova și Rusia: fostul șef al Statului Major al Armatei moldovenești a fost identificat ca informator al serviciului secret rus, GRU. Igor Gorgan a furnizat informații sensibile, inclusiv despre achizițiile militare ale Ucrainei, până când a fost demis în 2021. Detaliile, dezvăluite de The Insider, arată o rețea complexă de spionaj și influență.

Fostul lider al Statului Major din Republica Moldova era informatorul principal al armatei ruse

Într-o dezvăluire surprinzătoare, fostul șef al Statului Major al Armatei din Republica Moldova a fost identificat ca fiind un informator activ al colonelului rus Alexei Makarov, fost șef al GRU, serviciul secret al armatei ruse. Această „legătură moldovenească” a persistat până la sfârșitul anului 2021, când noul președinte Maia Sandu l-a demis pe Gorgan.

Publicația The Insider a avut acces la corespondența de pe Telegram a fostului șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, cu legătura sa din cadrul GRU, colonelul Alexei Makarov.

Gorgan a furnizat în mod regulat informații despre situația politică internă din republică și a transmis date despre vizitele reprezentanților ministerului ucrainean al Apărării, care achiziționau echipament militar și muniție pentru forțele armate ucrainene.

Înainte de expulzarea în masă a diplomaților ruși din Moldova, în iulie 2023, Gorgan era încă în funcție la ONU.

Cu sprijinul vechilor sale conexiuni din cadrul Ministerului Apărării al Moldovei, Gorgan a rămas un informator important pentru GRU.

Igor Gorgan și Alexei Makarov au avut contacte extrem de active în aprilie 2022, imediat după invazia totală a Rusiei în Ucraina, care a avut loc pe 24 februarie 2022.

Mesajele lor au fost descoperite

Întâlnirile lor se desfășurau mai ales în cafenelele din Chișinău sau în timpul partidelor de pescuit.

„Pot să mă întâlnesc cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să mergem mai repede înainte! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem această poveste!”, spunea generalul într-unul din mesajele sale.

Conform acestor rapoarte, GRU era deosebit de interesat de achizițiile de armament ale Kievului din țările vecine, inclusiv din Moldova.

„Ukroboronexportul ucrainean încearcă să achiziționeze din Moldova (sau să obțină cu ajutorul ‘partenerilor’) 6 avioane Mig-29, care se află la Mărculești. Insistă foarte mult. În timp ce avioanele sunt încă acolo. Vor să efectueze operațiunea printr-o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat”, raporta generalul Gorgan.

„Merg trenuri cu combustibil de pe teritoriul Moldovei, mai precis din satul Etulia, până la așezarea ucraineană Reni. Trenurile cu combustibil circulă doar noaptea și stau nemișcate ziua pentru a nu deveni ținte pentru Forțele Aerospațiale Ruse”, mai menționa el în alt mesaj.

„Ucrainenii se plimbă pe lângă Ministerul nostru al Apărării de 3 săptămâni și cer totul, în special obuze pentru artilerie”, raporta șeful statului major moldovean rușilor.

Agentul Gorgan îi oferea și sfaturi colonelului Makarov cu privire la armele furnizate de România către Ucraina.

„Trebuie să închidem rapid granița cu România! Este o breșă mare! Multe mărfuri vin de acolo în Ucraina. În special mărfuri militare! Românii mai au câteva fabrici militare care produc arme și muniții.”

Conform surselor de informații militare ale The Insider, Gorgan ar fi început, cel mai probabil, colaborarea cu GRU în 2004, când a fost într-o misiune NATO.

Cel puțin este cunoscut faptul că înainte de colonelul Makarov, Gorgan a fost în contact secret cu atașatul militar rus de la Chișinău, Vadim Uhnalev. Înainte de Moldova, acesta a fost implicat în activități de spionaj în Lituania, dar „a avut probleme și a fost rechemat de urgență”.

Ukhnalev este acum atașat militar în Kazahstan, unde „a stabilit contacte active cu conducerea militară”.

După plecarea lui Ukhnalev, Gorgan a fost supravegheat de un alt atașat militar, Igor Dovbnya.

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, SIS, a confirmat că generalul Igor Gorgan a furnizat informații pentru armata rusă, conform NewsMaker.

Președinția de la Chișinău a anunțat că distincțiile de stat acordate lui Gorgan în 2006 și 2015, precum și gradele militare ale acestuia, vor fi retrase.

Totodată, instituția prezidențială a subliniat că „astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de patrie”.

Fostul șef al Statului Major al Armatei din Republica Moldova a fost identificat ca fiind un informator activ al colonelului rus Alexei Makarov, fost șef al GRU