Fostul interpret al trupelor americane, cel care l-a salvat pe Joe Biden în Afganistan, se roagă de președinte să-l salveze

de: BZI.ro
09:15, 01 sept. 2021

Un interpret care l-a salvat anterior pe senatorul Joe Biden, actual președinte al SUA a pledat cu președinte să-l salveze pe el și familia sa, care au rămas în urmă după ce Statele Unite au terminat retragerea.

Interpretul, care i-a salvat pe Biden și apoi pe Chuck Hagel și John Kerry după ce elicopterul lor a fost forțat să aterizeze în timpul unei furtuni de zăpadă în 2008, i-au cerut lui Biden să nu-l uite – o declarație care pare să fie în contradicție cu poziția Casei Albe, care va continua să ajute la eforturile de evacuare.

Mohammed vrea ca toată familia lui să fie salvată de forţele militare americane

În mesajul publicat de interpretul Armatei Americane se arată teroarea sub care stă Mohammed. Acesta se roagă să fie salvat şi ca familia să îi fie salvată:

„Bună ziua, domnule președinte: salvați-mă pe mine și familia mea”, a declarat interpretul, identificat doar ca Mohammed, pentru Wall Street Journal. „Nu mă uita aici.”

Cererea de viză a lui Mohammed pentru imigrație în SUA a fost blocată când contractantul de apărare pentru care lucra a pierdut documentele necesare, Brian Genthe, un fost sergent din Garda Națională din Arizona care l-a adus pe Mohammed în misiunea din 2008 pentru salvarea senatorilor, a declarat pentru sursă . Când talibanii au preluat Kabul la 15 august, Mohammed a încercat să fugă la aeroport, dar i s-a spus că va trebui să-și lase soția și copiii în urmă, determinându-l să rămână.

Veteranii armatei care au lucrat cu interpretul i-au chemat pe parlamentari în numele lui Mohammed.

„Dacă poți ajuta doar un afgan, alege-l pe [Mohammed]”, a scris Shawn O’Brien, un veteran de luptă al armatei care a lucrat cu el în Afganistan în 2008. „A câștigat-o”.

Mohammed se ascunde acum de talibani și a spus că îi este frică să-și părăsească casa. Incapacitatea interpretului de a fugi pare să contrazică promisiunile făcute de Casă Albă de a ajuta la evacuarea oricărui cetățean său aliat american care rămâne în țară. Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a obiectat folosind termenul „blocat” în descrierea celor rămași în urmă.

Americanii s-au retras din Afganistan pe data de 31 august 2021

Armata SUA si-au finalizat retragerea la 31 august după două decenii de război, lăsând talibanii la conducere. Generalul Frank McKenzie, care a supravegheat extragerea, spune că SUA și aliații săi au reușit să evacueze aproximativ 123.000 de civili. Au fost raportate focuri de armă grele în capitala afgană, Kabul, în timp ce forțele pro-talibane sărbătoresc. Gen McKenzie a spus că costul misiunii a fost ridicat, cu peste 2.400 de angajați din SUA uciși din 2001.

Nabih Bulos, corespondent cu Los Angeles Times, a urmărit o echipă de luptători talibani în timp ce explorează un hangar cu ceea ce pare a fi un avion lăsat în urmă de retragerea forțelor americane.

De altfel, retragerea americană nu a fost lipsită de incidente gravă. Vorbim de peste 100 de persoane care au murit după două atentate sinucigașe. În replică, americanii au încercat să evite un al treilea atentat așa că au bombardat o mașină. Misiunea a fost un eșec pentru că forțele americane au ucis 10 civili printre care 6 copii.