Fostul episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu, are sechestru pe avere! Un fost elev de la Seminarul Teologic cere daune morale de 200.000 de euro!
Fostul episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu, s-a trezit cu sechestru pe avere! Anchetatorii ieșeni au luat recent această decizie, după ce un fost elev de la Seminarul Teologic cere daune morale de 200.000 de euro în dosar
Fostul episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu, s-a trezit cu sechestru pe avere! Decizia a fost luată de procurorii ieșeni, după ce Corneliu Bârlădeanu a fost reținut. Acesta este anchetat pentru că ar fi abuzat sexual un elev de la Seminarul Teologic.
Acum, fostul episcop de Huși a contestat măsura asiguratorie luată de procurori. Acesta le cere judecătorilor din cadrul Curții de Apel Iași să anuleze măsura asiguratorie luată de către procurori. În cadrul dosarului, fostul elev, D.T., care susține că a fost agresat de către fostul episcop de Huși, cere daune morale de 200.000 de euro.
Câți bani au descoperit procurorii ieșeni în conturile lui Corneliu Bârlădeanu, fostul episcop de Huși
Anchetatorii au descoperit că fostul episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu, are două conturi, cu depozite de 1.114 lei și, respectiv, peste 1.000 de euro. Oamenii legii au emis recent o ordonanță de poprire pe conturi.
„Noi am contestat ordonanța de poprire a conturilor, de sechestru pe avere, urmând ca judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași să soluționeze contestația în cursul zilei de vineri (mâine – n.r.)”, a declarat ieri avocatul Liviu Bran, cel care îl reprezintă pe Corneliu Bârlădeanu.
Așadar, instanța a fixat primul termen al cauzei pentru ziua de mâine. Urmează ca magistrații să decidă ce se va întâmpla în continuare cu acest sechestru pe avere, în cazul lui Corneliu Bârlădeanu.
Decizia de poprire pe conturi a fost luată de anchetatorii ieșeni după ce un fost elev de la Seminarul Teologic Huși a afirmat că vrea daune morale de 200.000 de euro.
Fostul episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu, și fostul arhimandrit Sebastian Jitaru au scăpat de arestare preventivă
În urmă cu câteva zile, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis contestațiile formulate de fostul episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu, și fostul arhimandrit Sebastian Jitaru. Magistrații au revocat arestarea în cazul lui Corneliu Bârlădeanu. În cazul lui Sebastian Jitaru, instanța a decis înlocuirea arestării cu control judiciar. Chiar și așa, Jitaru oricum se află după gratii. El a fost condamnat cu executare într-un dosar pentru că l-a șantajat tocmai pe fostul episcop de Huși.
În acest dosar, Corneliu Bârlădeanu și Sebastian Jitaru sunt cercetați pentru că ar fi abuzat sexual elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur”, din Huși. Inițial, cei doi au fost arestați preventiv de Curtea de Apel Iași. Judecătorii au constatat că aceștia ar fi abuzat sexual același elev, deși în situații diferite.
„În perioada februarie – mai 2017, inculpatul Onilă Cornel (Corneliu Bârlădeanu – n.r.), în calitate de profesor, ar fi supus, prin constrângere psihică, unor acte de natură sexuală, respectiv sărutări cu limba, mângâieri în zona organelor genitale, dezbrăcarea acestuia și sărutarea corpului, pipăirea, precum și gesturile de a-i lua mâna și de a i-o plimba pe organele sexuale ale inculpatului pe partea vătămată, minor la acea dată. În perioada 19 – 23 mai 2017, același inculpat (Corneliu Bârlădeanu – n.r.) ar fi avut inițiative de a-i face sex oral persoanei vătămate (un elev minor la acea dată – n.r.), inițiative finalizate cu un astfel de act consumat, fapte comise prin constrângere psihică”, au afirmat judecătorii.
Sebastian Jitaru, acuzat că ar fi constrâns un minor să facă sex oral
Magistrații au adăugat, în ceea ce îl privește pe Sebastian Jitaru, că acesta ar fi constrâns psihic un elev să întrețină relații sexuale cu fostul episcop Corneliu Bârlădeanu.
„În februarie 2017, inculpatul Jitaru Cristi Sebastian ar fi comis prin constrângere psihică acte sexuale asupra persoanei vătămate, respectiv mângâierea în zona organelor genitale, dezbrăcarea acestuia și sărutarea lui pe corp, pipăirea sa, supunerea sa în final, profitând de lipsa de reacție, pe fondul fricii, la efectuarea unui act sexual oral finalizat. În baza unei rezoluțiuni infracționale unice, în perioada februarie – sfârșitul lunii mai 2017, inculpatul Jitaru Cristi Sebastian ar fi exercitat constrângeri psihice constante, prin amenințare cu diverse consecințe, pe persoana vătămată, pentru a o determina să suporte agresiunile sexuale la care era supusă de către inculpatul Onilă, cu scopul de a obține un material video, pe care plănuia să îl folosească împotriva celui din urmă”, au mai spus magistrații.
Conform acestora, fostul arhimandrit ar fi constrâns un alt elev să îi facă sex oral.
„În perioada 26 iunie 2015 – vara anului 2016, inculpatul Jitaru ar fi săvârșit prin constrângere acte sexuale orale asupra unei alte persoane vătămate, minoră la acel moment. Pentru stabilirea caracterului rezonabil al suspiciunii sunt avute în vedere toate probele administrate în cursul urmăririi penale, la care s-a făcut referire în propunerea de arestare preventivă, esențiale fiind declarațiile victimelor presupuselor infracțiuni, în lipsa unor martori oculari. Din punctul de vedere al judecătorului de drepturi și libertăți, aceste declarații prezintă detalii care conferă veridicitate. Evenimentele expuse se încadrează în realitatea prezentată de martorii audiați în cauză”, au mai spus magistrații ieșeni.
Anchetatori: „Imaginile cu Corneliu Bârlădeanu sunt reale!”
Surse din cadrul anchetei au precizat pentru reporterii „BZI” că imaginile în care ar fi fost surprins fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, au fost supuse unor expertize. Aceleași surse au confirmat că răspunsul specialiștilor a fost că imaginile video nu au fost trucate, fiind reale.
De altfel, și procurorii au confirmat faptul că au apelat la serviciile unor experți în domeniu, iar aceștia din urmă au constatat că nu există urme de intervenție pe filmările respective. De-a lungul ultimilor ani, Corneliu Bârlădeanu a negat că în videoclipuri ar apărea el alături de un tânăr elev de la Seminarul Teologic din Huși. Acest fapt a fost infirmat de către specialiștii care au realizat expertiza în dosar.
În cauză au fost analizate mai multe imagini, stocate pe 33 de CD-uri, DVD-uri, memory-stick-uri, telefoane, carduri SD și micro-SD, două laptopuri, o cameră video și o cameră ascunsă într-un ceas de mână. Acestea au fost ridicate de către anchetatori în dosarul de șantaj împotriva lui Corneliu Bârlădeanu. Procurorii ieșeni au afirmat că ancheta a durat atât de mult deoarece una dintre victime a ieșit în față abia de curând, fiind de acord să dea declarații în cauză.