Relu Fenechiu a ajuns agent imobiliar după ce a ieșit din pușcărie. Prin firma soției, intermediază vânzarea Hanului Trei Sarmale. Patronul clădirii se lăuda că va continua investiția privind extinderea hanului. Proiectul vizează și construirea unui hotel
Schimbare de carieră pentru fostul deputat Relu Fenechiu, condamnat la închisoare pentru fapte de corupție. Reporterii BZI au descoperit că fostul deputat PNL s-a apucat de intermedierea proiectelor imobiliare. Afacerea funcționează prin intermediul societății Integra Business Consulting IBC SRL, condusă de Mariana Daniela Fenechiu, soția fostului parlamentar. Astfel, pe site-ul societății este prezent un anunț de vânzare a proiectului deținut de omul de afaceri Marian Panainte. Prețul propus este de 1,2 milioane euro. La numărul de telefon menționat pe site-ul societății a răspuns Relu Fenechiu, care a precizat că anunțul nu mai este valabil.
„Anunțul nu mai este valabil. Suntem în discuții cu cineva care și-a asumat că pe data de 23 octombrie face plata. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, voi reveni cu un telefon”, a transmis reporterilor BZI, care s-au recomandat ca potențiali cumpărători.
Deocamdată, nu se cunoaște valoarea comisionului perceput de Relu Fenechiu. Integra Business Consulting IBC SRL este cunoscută pentru mai multe contracte încheiate cu primăriile din județul Iași pentru servicii de consultanță. În calitate de fost ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru diverse acte de corupție. Judecătorii au stabilit vinovăția fostului ministru, aplicând și o condamnare. Magistrații au stabilit că pedeapsa pe care trebuie să o ispășească este de cinci ani și șase luni, prin contopirea a două pedepse, date în perioada 2014-2016. Relu Fenechiu este cunoscut pentru dosarele de corupție „Siveco” și „Transformatorul”.
Marian Panainte nu a suflat o vorbă despre vânzarea imobilului din zona Bucium
Recent, Primăria Iași a emis un certificat de urbanism pentru reabilitarea obiectivului Hanul Trei Sarmale, dar și extinderea acestuia cu un nou hotel. Proprietarul hanului, Marian Panainte, a precizat pentru BZI că noul hotel va avea 4 stele. Nu a pomenit nimic despre vânzarea proiectului.
„Hanul Trei Sarmale va avea aceeași funcțiune știută până acum. Noul hotel va avea cel puțin 4 stele. Nu am făcut o estimare privind valoarea finală a investiției. Va fi o investiție în timp, pe etape, în regie proprie. Nu pot să spun acum la cât va ajunge”, a spus afaceristul.
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru proiectul lui Marian Panainte a fost aprobat în luna august a anului 2018. Conform documentului, suprafața de teren studiată este de 4.899 metri pătrați. Hanul are regimul de înălțime S+D+P+1E+M. Noul hotel are următorii indicatori urbanistici: 2S+D+2E+3R, POT (procent de ocupare a terenului) – 35 la sută, CUT (coeficient de utilizare a terenului) – 2,16. Proiectul din șoseaua Bucium, nr.50, a fost inițiat prin societatea Fio Grup Company SRL. Anul trecut, cifra de afaceri a societății a fost de 6.518.505 lei, profit de 1.448.984 lei, datorii de 7,5 milioane lei, cu un număr de 13 angajați pe statul de plată.
Proiectul presupune amenajarea unei parcări încăpătoare pentru clienți
Hanul Trei Sarmale poate fi o afacere pe termen lung, nicidecum o investiție de succes în timpul pandemiei de coronavirus. La mansarda hanului, în suprafață de 1.031 metri pătrați, sunt amenajate 16 camere și 3 apartamente. Extinderea hanului presupune și amenajarea unui restaurant cu intrare separată. În total, cele două restaurante vor avea o suprafață de 1.359 metri pătrați, în timp ce bucătăriile vor însemna 450 de metri pătrați. Noul hotel înseamnă, de fapt, o clădire cu funcții multiple: spații de cazare în regim de hotel și spații comerciale. Proiectul presupune un număr de 96 de camere și 5 apartamente. Nu în ultimul rând, va fi amenajată o parcare destinată clienților, cu un număr de 30 de locuri.
Hanul Trei Sarmale a fost cumpărat de la executorii judecătorești
În 2017, Hanul Trei Sarmale a fost tranzacționat prin intermediul unei licitații, organizată de către executorii judecătorești. Cumpărător a fost societatea de Fio Grup Company SRL, controlată de afaceristul Marian Panainte, cu suma de 2,9 milioane lei, adică 630 de mii de euro. După 1990, Hanul Trei Sarmale a intrat în proprietatea societății Turism Moldova, controlată de Dănuț Prisecariu. Ulterior au apărut trei moștenitori care au câștigat clădirea în instanță. Asta, chiar dacă Prisecariu a făcut o serie de investiții. Între timp, moștenitorii au gajat hanul la fostul patron de la clubul Skin, George Bărbulescu, pentru suma de 500.000 euro. Ulterior, omul de afaceri a decedat la vârsta de 41 de ani. După ce nu și-a primit banii, Bărbulescu a cerut executarea imobilului. Odată cu adjudecarea către Panainte, Prisecariu a pierdut cel mai mult, suma consistentă revenind lui Bărbulescu. Clădirea menționată se află într-o stare destul de avansată de degradare.