Foștii salariați ai unei companii de transport din Iași cer daune uriașe după privatizarea societății. Oamenii disponibilizați au dat în judecată Dom Prodtrans după ce a cumpărat flota de sute de autobuze a Agrotransport Iași
Mai mulți foști angajați ai Agrotransport SA Iași solicită daune morale după ce compania privată Dom Prodtrans SRL din Pașcani a cumpărat fosta companie de stat. Oamenii disponibilizați cer daune morale de 100.000 lei pentru trimiterea în șomaj după ce Dom Prodtrans SRL a cumpărat în condiții suspecte inclusiv mai multe clădiri și flota de peste 200 de autobuze a Agrotransport SA Iași. Compania de stat care a disponibilizat colectiv 400 de angajați era specializată pe transportul din agricultură și industria alimentară, după desființarea ITSAIA – Iași
Mai mulți ieșeni care au fost disponibilizați de la o fostă companie de stat cer daune morale după ce societatea la care au lucrat a fost privatizată, iar angajații au fost trimiși în șomaj fără să continue activitatea la firma privată conform înțelegerii dintre cele două părți. Este vorba despre foștii salariați ai Agrotransport SA Iași, companie înființată după desființarea ITSAIA – Iași și care era specializată în transportul din agricultură și industria alimentară.
Fosta companie de stat care avea mai multe autobaze, dintre care 6 în Iași și una la Pașcani, a fost privatizată în favoarea SC Dom Prodtrans SRL, companie privată deținută la vremea respectivă, dar și în prezent, de Ramona Nicoleta Dominte, fiica mult mai cunoscutului afacerist Vasile Dominte din Pașcani, care a fost și șef de autobază la Agrotransport SA. Practic, foștii salariați ai Agrotransport SA, printre care Toader Vornicu, Rodica Balan, Viorica Lazăr, Ana Lazăr și Viorel Lazăr solicită de la SC Dom Prodtrans SRL daune morale după ce au fost trimiși în șomaj și daune materiale pentru privatizarea ilegală a societății de stat.
Concret, aceștia cer în instanță desființarea contractului de vânzare și a actului adițional prin care Fondul Proprietății de Stat a vândut pachetul de acțiuni, respectiv 56,41 la sută din capitalul social deținut de Agrotransport SA Iași către Dom Prodtrans SRL, acuzând faptul că privatizarea s-a făcut prin infracțiunea de gestiune frauduloasă. Mai mult, foștii salariați mai cer plata contravalorii patrimoniului și obligarea la daune materiale de 100.000 lei, respectiv 40.000 lei pentru trimiterea în șomaj a angajaților.
Foștii angajați ai Agrotransport SA Iași cer daune morale pentru trimiterea în șomaj
„Vornicu Toader a deținut funcția de economist cu activitatea de revizie contabilă și a solicitat anual la verificările gestionare de fond la ambele autobaze să se înregistreze activele fixe corporale în capitalul social, a primit refuzul fostului șef de autobază Dominte Vasile și a fostului director al Agrotransport SA, Popa Constantin”, se arată în dosarul înregistrat la Tribunalul Iași.
Următorul termen va avea loc la data de 23.11.2020, când magistrații vor hotărî dacă acceptă sau nu solicitările foștilor salariați ai Agrotransport.
„În motivarea cererii se arată că în anul 1980 a luat ființă Întreprinderea de transport specializat în agricultură Iași. În anul 1998 aceasta a devenit Dom Prodtrans SRL și a avut o autobază la Iași, cu 6 coloane, și una la Pașcani, cu 3 coloane. Începând cu anul 1980, până la transformarea în societate pe acțiuni, s-au construit în ambele autobaze active fixe corporale fostele mijloace fixe pe cheltuiala producției de bază”, se arată în motivarea foștilor salariați ai Agrotransport SA.
Au fost trimiși în șomaj 400 de ieșeni și a fost vândută toată autobaza de vehicule Agrotransport SA
Din conținutul scrisorii emise de IPJ Iași-Serviciul de investigare a criminalității economice din 14.05.2019 rezultă că privatizarea s-a făcut conform contractului 18.11.1998 și a actului adițional din 02.03.1999 prin care FPS a vândut pachetul de acțiuni, respectiv 56,41 din capitalul social către Dom Prodtrans SRL.
„Vornicu Toader, auditor ec. înscris pe lista persoanelor agreate de Ministerul Finanțelor Publice, constată infracțiunea de gestiune frauduloasă. Începând cu data de 18.11.1999, a întocmirii contractului de vânzare a pachetului majoritar de acțiuni, acesta se bucura de nulitate absolută, motiv pentru care reclamanții solicită anularea acestuia”, se mai arată în dosarul înregistrat la Tribunalul Iași.
După încheierea acestui contract s-a dispus vânzarea autovehiculelor, disponibilizarea personalului care ajungea la aproape 400 angajați și trimiterea acestora în șomaj, fiind păstrat un singur salariat, și anume electricianul de forță.
Dom Prodtrans SRL a vândut 270 de autobuze și a devenit prima școală de șoferi din Pașcani
Tot din adresa emisă pe 14.05.2019 de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – IPJ Iași au fost vândute activele fixe și autovehicule transport marfă (9 autocoloane cu aproximativ 270 de autovehicule) în perioada 1998-2004.
„Presupusul acționar majoritar a disponibilizat prin existența infracțiunii de gestiune frauduloasă confirmată de organul de cercetare penală întregul personal al autobazei Pașcani. Sunt vândute alte active fixe corporale, strunguri, mașini de găurit, aparate de sudură. Presupusul acționar majoritar a schimbat obiectul de activitate în prelucrarea masei lemnoase și școală de conducători auto. „Fosta cantină înregistrată în evidențe cu 1 leu valoare este în prezent locuința familiei Dominte Vasile, administratorul societății. În prezent sunt reluate cercetările penale pentru infracțiunea de gestiune frauduloasă în formă continuă”, se mai menționează în dosar.
De menționat faptul că Dominte Vasile a decedat la începutul lunii septembrie 2020. Și Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Fondul Proprietății de Stat FPS este chemată în instanță de foștii angajați ai Agrotransport SA Iași, care solicită fiecare câte o sumă de 40 de mii de lei daune morale pentru trimiterea în șomaj, unii dintre aceștia solicitând și 100.000 lei pentru vânzarea patrimoniului. Inițial, aceștia au chemat în instanță și ApaVital SA pentru că a gestionat o parte din autobaza Agrotransport, însă magistrații au exclus operatorul de apă-canalizare din proces.