Abaţia Cisterciană de la Carta, locul misterios din Transilvania
Abaţia Cisterciană de la Carta, locul misterios din Transilvania. La 43 de kilometri de Sibiu, pe drumul care duce spre Braşov, se afla ruinele unei biserici fortificate. Mii de turişti sunt atraşi anual de Fosta Abaţie Cisterciană de la Cartă. Multe legende cu fantome sunt legate de acest lăcaş de cult.
Această mănăstire a fost întemeiată de călugării cistericieni (ordin călugăresc originar din Franţa şi răspândit în mai multe ţări) în 1205-1206 şi a fost construită sub formă de cruce. Fosta Abaţie este astăzi biserica pentru comunitatea evanghelică din Cartă.
Abaţia Cisterciană de la Carta. 800 de ani de istorie
Privitor la data înfiinţării mănăstirii, unele documente arată că acest lucru s-a întâmplat între anii 1205-1206. Regele Andrei al II-lea al Ungariei ar fi fost fondatorul, iar în 1474, regele Matei Corvin a desfiinţat-o.
Biserica fortificate de la Carta a deţinut un rol major în istoria politică, economică şi culturală a Transilvaniei medievale, De asemenea a contribuit la introducerea şi răspândirea artei gotice în spaţiul intracarpatic.
Fosta Abaţie Cisterciană de la Carta. De la puterea vinului la fantome
Abaţia Cisterciană de la Carta. Legendele locului spun că singura sursă de putere a călugărilor cistericieni era vinul. Aceştia posteau tot anul şi se mulţumeau doar cu brânză, castane şi fierturi din frunze de fag. Nu aveau chilii şi Dormeau toţi într-o cameră, pe paie pentru că nu aveau chilii. Se trezeau la 3 dimineaţa şi din trei în trei ore aveau slujbe religioase.
Din cauza vieţii austere, nu trăiau decât 35-40 de ani şi erau înmormântaţi în Abaţie. Mormintele de acolo sunt sursa altor legende care stârnesc şi mai mult interesul vizitatorilor.
Abaţia Cisterciană de la Carta. Martorii fenomenelor paranormale de la această mănăstire susţin că la parter şi în beciuri, scaunele se mişcă şi zidurile tremură. Şi fostul preot era convins că aceste fenomene se întâmplă. Cu toate acestea, la fel ca multe alte legende din România, nu există dovezi clare care să ateste aceste incidente.
Astăzi, mănăstirea serveşte drept biserica evanghelică a comunităţii locale germane. Biserica evanghelică de astăzi ocupa doar corul şi absida fostei bazilici. În curtea casei parohiale se mai păstrează o mică moară de apă, cu ciocanele, care bat mereu.