Fost şef ANAF: „Ministrul Cîțu a fost un mincinos patologic. Cel mai probabil, premierul Cîțu îi va călca pe urme!“
Fostul preşedinte ANAF în perioada 2013-2016, Gelu Diaconu, susține că premierul Florin Cîțu a minţit referitor la dimensiunile pachetului de susţinere a economiei, așa cum a menționat și Comisia Europeană.
Gelu Diaconu consideră că alţi responsabili de la BNR şi Consiliul Fiscal ar fi trebuit să combată propaganda acestuia.
„Ministrul Cîțu a fost un mincinos patologic. Cel mai probabil, premierul Cîțu îi va călca pe urme. Fără precedent în România! Pachetul de susţinere a economiei o să depăşească, ATENŢIE, 7% din PIB până la finalul anului. Deja în primele 9 luni am injectat SUPLIMENTAR în economie 34.5 miliarde lei (3.2% din PIB)”, a scris postat pe Facebook de Florin Cîţu în octombrie 2020.
Comisia Europeană spune negru pe alb că «the total cost of Covid-19 related support measures (both expenditure and revenue) is 1,4 % of GDP, out of which 0,4 pps. is financed by EU funds.» (Vă invit sa citiți scrisoarea Comisiei Europene transmisă noului ministru de finanțe și publicată de Hotnews. O găsiți în primul comentariu)“, scrie Gelu Diaconu pe pagina sa de Facebook.
Fost șef ANAF: Gluma se îngroașă iremediabil iar efectele vor fi puse pe spinarea celor mulți
Fostul șef ANAF este de părere că sumele din impozite amânate la plată nu sunt parte din PIB și că acestea se vor transforma în arierate nerecuperabile.
„V-am explicat atunci aici că este o minciună sfruntată, printre altele explicându-vă că sumele din impozite amânate la plată nu sunt parte din PIB și că acestea se vor transforma în arierate nerecuperabile. Așa că idolatrilor «profesionistului» Cîțu ar trebui să le fie un pic rușine. Dar și celor care aflați în funcții de răspundere bine plătite (BNR, Consiliul Fiscal, etc.) au tăcut mâlc tolerându-i minciunile lui Cîțu.
Prin scrisoarea CE deficitul bugetar a devenit astfel «în mod oficial» nesustenabil, iar criza datoriei publice bate la ușă. Gluma se îngroașă iremediabil iar efectele vor fi puse pe spinarea celor mulți și ușor de manipulat”, mai scrie Gelu Diaconu pe pagina sa e Facebook.
Marcel Ciolacu: „Comisia Europeană confirmă dezastrul guvernării PNL. Guvernul Țeparilor bagă țara în criză“
Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că ultimele rapoarte venite din partea Comisiei Europene au confirmat avertismentele celor de la PSD și arată că actuala guvernare împinge România într-o criză profundă.
„Comisia Europeană confirmă tot ceea ce am avertizat din noiembrie 2019 încoace: guvernarea pe datorie care a explodat; zero măsuri pentru a stopa risipa banului public și zero măsuri pentru creșterea colectării veniturilor la buget. Lipsa de viziune a PNL a condus la situația în care s-a cheltuit enorm față de veniturile încasate pentru a obține cea mai mare cădere economică și cea mai slabă revenire din UE! Se confirmă că România, spre deosebire de celelalte țări din UE, a cheltuit banii aiurea fără a veni cu un plan serios de stimulare și revenire economic“, precizează Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: „Guvernarea pe datorie, în ritm de 1.000 de euro pe secundă, duduie!“
Liderul social democrat a menționat că Guvernul de Dreapta își arată incompetența, iar Comisia Europeană este alertată că datoria publică va ajunge la 100% din PIB și confirmă cu Guvernul Cîțu va fi obligat să ia măsuri de austeritate.
„Iar rezultatele sunt catastrofale: Guvernarea pe datorie, în ritm de 1000 de euro pe secundă, duduie! Guvernul de Dreapta amanetează țara pe 30 de ani! Comisia Europeană este alertată că datoria publică va ajunge la 100% din PIB și confirmă cu Guvernul Cîțu va fi obligat să ia măsuri de consolidare fiscală – adică austeritate! De aceea, amână și mai mult prezentarea bugetului, undeva în februarie, ceea ce înseamnă că țara va avea buget abia în martie! Până atunci, zero investiții!
După ce în 2020 a bătut record după record la împrumuturi, Guvernul Cîțu a început anul cu încă un împrumut de 1,1 miliarde lei, la dobânzi mari. Anul trecut Cîțu s-a împrumutat în total 34 miliarde euro pe an, peste 1000 euro pe secundă! Este mai mult cu 80% decât totalul împrumuturilor contractate în anul 2019. Este imens și nimeni nu știe ce s-a făcut cu acești bani: azi, ni se spune că bani de salarii, pensii și alocațiile copiilor nu sunt și, la fel, bani de investiții nu sunt. Totuși, unde sunt banii?“, a adăugat Marcel Ciolacu.