Fost cercetător științific, condamnat din nou pentru spălare de bani! Cercetătoarea de la Chimie a scăpat de pușcărie!
Un fost cercetător științific de la Universitatea „Al.I. Cuza” a fost pedepsit de judecătorii ieșeni. Narcisa Vrînceanu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru spălare de bani, în formă continuată, și complicitate la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată. Femeia a mai fost condamnată într-un dosar similar
Sentință în unul dintre cele mai uimitoare dosare ajunse pe rolul instanțelor ieșene! Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au condamnat-o din nou pe Narcisa Vrînceanu, fost cercetător științific în cadrul Facultății de Chimie, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași.
Astfel, aseară, instanța a constatat că acuzele aduse de procurorii DIICOT în acest al doilea dosar sunt acte materiale care intră în conținutul unității legale de infracțiune pentru care femeia a fost condamnată deja. Din acest motiv, Tribunalul Iași a păstrat sentința definitivă emisă la începutul acestui an în prima cauză, respectiv trei ani de închisoare, cu suspendare.
Condamnarea vine ca urmare a acuzațiilor de spălare de bani, în formă continuată, și complicitate la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată, aduse de anchetatori în această a doua cauză penală.
„Instanța admite acțiunile în răspundere delictuală formulate de părțile civile BCR și BRD Groupe Societe Generale-Turn BRD și o obligă pe inculpata Vrînceanu Narcisa la plata sumei de 3.993,75 lei către BCR și, respectiv, la plata sumei de 3.999,98 lei către partea civilă BRD Groupe Societe Generale, cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând transferuri efectuate din conturile părții civile I.K. și persoanei vătămate A.G.O.”, au precizat magistrații ieșeni. De remarcat este faptul că sentința nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.
Amintim că cel de-al doilea proces penal al femeii a început pe data de 11 martie 2019. Asta, după ce ea fusese reținută pe data de 23 ianuarie 2014.
Acuzațiile aduse în primul proces
În urmă cu mai bine de un an, Narcisa Vrînceanu, fost cercetător științific la Facultatea de Chimie, a fost trimisă în judecată în primul dosar.
Femeia a ajuns în vizorul procurorilor DIICOT după ce ar fi colectat, prin intermediul a nenumărate conturi bancare, sumele furate de la aproape 40 de străini. Potrivit anchetatorilor, mai apoi, în schimbul unui comision variabil, Vrînceanu ridica banii de la bănci și îi redirecționa, prin intermediul serviciilor de transfer monetar, către persoane din Ucraina. Oamenii legii au menționat că aceasta ar fi convins și alte persoane să-și deschidă conturi bancare pentru a primi bani obținuți de liderii rețelei: colegi de breaslă, elevi, dar și o femeie de serviciu. Atunci, pe lângă Narcisa Vrînceanu, DIICOT Iași a mai dispus trimiterea în judecată a Doiniței Brânză, a lui Constantin Daniel Mihalachi și a Mariei Alexuță.
Procurorii ieșeni au susținut că grupul infracțional de la Iași, care colecta bani obținuți ilegal din diverse țări europene, era constituit încă din iunie 2013, capul rețelei fiind un anume Adam Dalton.
„Membrii din România ai grupării infracționale erau organizați și coordonați de inculpata Vrînceanu Narcisa. Aceștia aveau rolul de a pune la dispoziția grupării infracționale transfrontaliere conturi bancare cu rol de destinatar al transferurilor financiare neautorizate din conturi bancare fraudate în străinătate. Fondurile astfel transferate erau retrase apoi de membrii grupării de pe teritoriul național și reexpediate cu predilecție in Ucraina către diverși beneficiari indicați de numitul Adam Dalton”, au precizat procurorii ieșeni.
În actul de acuzare se mai arată că Narcisa Vrînceanu discuta cu Adam Dalton prin e-mail, acesta din urmă – rămas necunoscut, reușind să sustragă sume consistente de bani după ce obținea datele de internet-banking ale unor persoane din mai multe țări europene.
„Rolul grupării constituite și coordonate de către inculpata Vrînceanu Narcisa a fost de a asigura operațiunile de spălare de bani (ascunderea originii frauduloase a banilor) prin acceptarea desfășurării acestor transferuri prin conturile lor bancare, urmate de retrageri ale acestor sume și reexpedierea lor prin alte sisteme de transmitere de bani la distanță și care sunt de natură a ascunde proveniența ilicită a fondurilor transferate”, au mai spus anchetatorii.