Fosfataza alcalină crescută. Cauzele măririi activității enzimei
Fosfataza alcalină crescută poate fi provocată de leziuni ale ficatului. De fapt, fosfataza alcalină este o enzimă care se găsește în celulele ficatului și tractului biliar, fiind un catalizator pentru anumite reacții biochimice din aceste celule. Acesta nu funcționează în fluxul sanguin. Când aceste celule sunt distruse, conținutul lor intră în fluxul sanguin. În mod normal, unele dintre celule sunt reînnoite, astfel încât o anumită activitate a fosfatazei alcaline se găsește în sânge.
În cazul în care mor multe celule, fosfataza alcalină poate crește foarte semnificativ. În oase, fosfataza alcalină se formează în celule speciale. Acestea se numesc osteoblaste, care joacă un rol important în formarea și reînnoirea țesutului osos. Cu cât activitatea osteoblastelor este mai mare, cu atât activitatea fosfatazei alcaline în sânge este mai mare. Prin urmare, la copii și cei care au suferit fracturi osoase, activitatea fosfatazei alcaline este ridicată.
Fosfataza alcalină crescută. Ce patologii provoacă nivelul ridicat a acesteia
Dacă alte teste precum bilirubina, alanina aminotransferaza, aspartat aminotransferaza sunt, de asemenea, crescute, atunci creșterea fosfatazei alcaline din sânge se poate datora leziunilor hepatice.
Dacă nivelurile de calciu și fosfor sunt modificate, cea mai probabilă cauză a creșterii fosfatazei alcaline este patologia osoasă. O creștere a activității fosfatazei alcaline înseamnă aproape întotdeauna afectarea sau implicarea în procesul patologic al ficatului, tractului biliar sau oase. Activitățile crescute ale gamma-glutamil transpeptidazei și nucleotidazei indică faptul că creșterea fosfatazei alcaline se datorează leziunilor tractului biliar.
Astfel, de cele mai multe ori, fosfataza alcalină crește din cauza unor leziuni ale ficatului și căilor biliare. În cele mai multe cazuri, aceasta crește din cauza icterului obstructiv asociat cu obstrucția căilor biliare. Un motiv poate fi și apariția unor pietre ale căilor biliare, cicatrici ale căilor biliare după intervenții chirurgicale.
De asemenea, un nivel ridicat al enzimei poate fi provocat de tumori ale căilor biliare. Cancer al capului pancreasului, cancer al stomacului cu compresie mecanică a căii biliare comune, prin care bila pătrunde în duoden la fel provoacă o rată ridicată a fosfatazei.
De ce alte boli grave poate apărea diagnosticul. Ce modificări în organism provoacă acest simptom
În cazurile cele mai grave, disconfortul este provocat de cancer la ficat, metastaze ale tumorilor altor organe din ficat. Ciroza hepatică este un proces patologic în timpul căruia țesutul hepatic normal este înlocuit cu țesut cicatricial, care inhibă toate funcțiile ficatului. Această modificare provoacă și creșterea nivelului de fosfataza alcalină.
Acest diagnostic poate fi provocat și de hepatita de orice origine. De obicei fosfataza alcalină apare din cauza hepatitei, indicele devenind de 3 ori mai mare decât în mod normal. Mononucleoza infecțioasă este o infecție virală acută, manifestată prin febră, inflamație a gâtului și ganglioni limfatici umflați. În acest caz, ficatul este adesea implicat în procesul patologic.
Ciroza biliară primară și colangita sclerozantă primară sunt boli rare care apar la adulți și sunt asociate cu leziuni autoimune ale căilor biliare. Însoțită de activitatea extrem de ridicată a fosfatazei alcaline și a gamma-glutamil transferazei.
În boala Paget se observă fosfataza alcalină crescută. Aceasta este o afecțiune care este însoțită de creșterea patologică a oaselor și de o încălcare a structurii lor în anumite locuri. Este foarte important să fii atent și la nivelul scăzut de fosfatază. O scădere pronunțată a fosfatazei alcaline la femeile însărcinate este un semn al insuficienței placentare.