Forțele ucrainene încalcă legea internațională și pun în pericol civilii, arată un raport internațional

de: cristian.george
08:54, 05 aug. 2022

Un raport internațional făcut de organizația internațională Amnesty arată că forțele militare ucrainiene încalca legea internațională punând în pericol civilii. Raportul face referire la faptul că ucrainienii au montat baze militare în zonele civile lansând operațiuni de lângă spitale sau școli. Asta în condițiile în care Rusia a fost acuzată că atacă școli și spitale.

Raportul vine în contextul în care ucrainienii au afirmat faptul că Rusia comite crime de război în țară. Ba mai mult, ONU anchetează Kremlinul pentru crime de război.

Forțele militare ucrainiene încalca legea internațională şi pun în pericol civilii

Forțele ucrainene încalcă legea internațională și pun în pericol civilii prin stabilirea bazelor în zone rezidențiale, inclusiv în școli și spitale, a declarat joi Amnesty Internaţional.

Tactica apărătorilor „nu justifică în niciun caz atacurile fără discernământ ale Rusiei”, a spus gruparea pentru drepturi într-un nou raport, iar unele „crime de război”, inclusiv în orașul Harkov, nu au fost legate de tactici, relatează AFP. Dar Amnesty a enumerat incidente în care forțele ucrainene păreau să fi expus civilii unui pericol în 19 orașe și sate din regiunile Harkov, Donbas și Mykolaiv. Secretarul general al Amnesty, Agnes Callamard, a spus:

Am documentat un model de forțe ucrainene care pun în pericol civilii și încalcă legile războiului atunci când aceștia operează în zone populate. Faptul că forțele ucrainiene sunt într-o poziție defensivă nu îi scutește de respectarea dreptului internațional umanitar. a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty Internaţional.

De la începutul războiului au apărut mai multe rapoarte în care ucrainienii au fost acuzați de crime de război. Rusia a susţinut incă de la începutul războiului că intervine armat în Ucraina pentru a proteja civilii ruși de pe teritoriul țării vecine. Recent, un tribunal din Rusia a decis să declare gruparea Azov ca fiind una teroristă. China a cerut Rusiei și Ucrainei să protejeze civilii în război.

Ucraina pune baze militare în zone rezidențiale

Guvernul Ucrainei și experții în drept internațional susțin că raportul ignoră realitățile din timpul războiului. Asociația pentru drepturile omului declară că că armata ucraineană pune în pericol viața civililor, bazându-se în zone rezidențiale, într-un raport respins de reprezentanții guvernului ucrainean, deoarece îi pune vină pe ea pentru invazia Rusiei.  Ba mai mult, în raport se arată că armata din Ucraina folosește unele școli și spitale drept baze, trăgeau în apropierea caselor și, uneori, locuiau în apartamente rezidențiale. Pentru că ucrainienii folosesc școli și spitale ca adăposturi militare, forțele rusești pot răspunde în forță unui atac venit din acea zonă. Asta înseamnă că bombardamentele rusești vor pune în pericol civilii din acele zone, dăunând infrastructurii civile. Raportul a mai criticat și modul în care armata ucraineană a gestionat evacuarea civililor. Militarii nu au dispus evacuarea copiilor, femeilor, care ar putea să fie prinși în luptele date de cele două forțe beligerante.

Cu toate acestea, șefa biroului Amnesty Ucraina, Oksana Pokalchuk, a scris pe Facebook că operațiunea ei nu este de acord cu raportul. Ea a spus că au fost excluși din procesul de pre-publicare când s-au plâns că raportul se bazează pe dovezi incomplete compilate de colegi străini.

„Argumentele echipei noastre cu privire la inadmisibilitatea și caracterul incomplet al unui astfel de material nu au fost luate în considerare”, a scris Pokalchuk. „Reprezentanții biroului ucrainean au făcut tot ce a putut pentru a împiedica publicarea acestui material”.

Rusia a atacat școli și grădinițe, așa cum acuza Ucraina, dar pare acum, după analiza raportului, că în principiu, erau baze militare ale forțelor ucrainiene. Ucraina nu recunoaște oficial raportul făcut de Amnesty spunând că este un raport incomplet și că nu îl vor lua în considerare.

Ce este Amnesty Internațional. Este o organizație credibilă?

În încheiere trebuie precizat faptul că Amnesty Internaţional este o organizație neguvernamentală internațională care are țelul de a promova drepturile omului, mai ales cele menționate în Declarația Universală a Drepturilor Omului a ONU. Amnesty International a fost fondată în 1961 de avocatul britanic Peter Benenson și un Quaker numit Eric Baker. Organizația a primit premiul Nobel pentru pace în 1977. Amnesty International este guvernată de un Consiliu Internațional Executiv, compus de opt membri care sunt aleși pentru un termen de doi ani de Ședința Internațională de Consiliu a organizației. Acest consiliu este compus de delegațiile naționale Amnesty, care au fiecare, la rândul lor, un bord director. Consiliul Internațional Executiv are un Secretar-General și un Secretariat Internațional, situat în Londra, Regatul Unit.

Structurile organizaționale naționale diferă între state. În Statele Unite ale Americii, membrii individuali ai Amnesty International votează pentru a alege membrii la bordul director național, care are 18 poziții. Directorii sunt aleși pentru un termen de trei ani, conform wikipedia. Așadar, faptul că Amnesty Internațional acuză forțele ucrainiene că încalcă legile internaționale și nu apără civilii trebuie luat în seamă în contextul în care organizația este una britanică și nu are influențe rusești care ar putea ridica suspiciuni.