Forțele aeriene, trimise de România în Afganistan. Klaus Iohannis a dat undă verde

de: BZI.ro
16:19, 16 aug. 2021

Președintele României, Klaus Iohannis, a dispus luni, 16 august 2021, implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă pe teritoriul statului afgan.

Potrivit Administrației Prezidențiale, această decizie a fost luată la propunerea prim-ministrului României, Florin-Vasile Cîțu, având în vedere deteriorarea accelerată a situației de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetățenilor români aflați încă în această țară, precum și evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituționale convocate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Președintele României a fost permanent informat cu privire la evoluția situației din Afganistan de către MAE și celelalte instituții care fac parte din Celula de criză interinstituțională, care își desfășoară activitatea în regim permanent pentru analizarea evoluțiilor și propunerea adoptării demersurilor concrete necesare. România va continua activ consultările și coordonarea politice cu partenerii din Uniunea Europeană, aliații din NATO, inclusiv cu Statele Unite, pentru evaluarea evoluțiilor, a efectelor lor și pentru adoptarea măsurilor care se impun pentru gestionarea acestora – atât în formatele regulate, cât și în cele speciale, precum reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe ai UE de marți, 17 august, sau reuniunea de urgență a Consiliului Nord-Atlantic din aceeași zi.

35 de români, blocați în Afganistan

„MAE a ridicat nivelul de alertă la maxim. Părăsiți imediat Afganistan. În acest moment, mai sunt 35 de cetățeni români în acea zonă. I-am propus domnului președinte să trimitem un avion pentru a-i aduce acasă.

În acest moment, avem două variante pentru care lucrăm: un avion în colaborare cu NATO, care trebuie să plece în curând, sau un avion al nostru care merge direct acolo. Pe această cale aș vrea să transmit tuturor românilor care mai sunt acolo și nu au contactat misiunea noastră diplomatică din Pakistan să o facă cât mai repede. Nivelul de alertă este maxim. Părăsiți imediat Afganistan.

Cei 35 nu sunt din cadrul Ambasadei, sunt și de la ONU, și din mediul privat, sunt mai multe persoane. Au fost 60, mai sunt 35 de români acolo. Sunt în siguranță, ținem legătura cu toți, dar, repet, noi am făcut toate demersurile. Am luat decizia să trimitem un avion oricum acolo, cel mai rapid s-ar putea să fie cel împreună cu NATO, vom vedea dacă prin această variantă vom aduce românii în Georgia și să trimitem un alt avion acolo” a spus Florin Cîțu, care a spus că există o celulă de criză la MAE, MApN, dar și alte instituții cu privire la migranții afgani.

Retragerea NATO, văzută ca o greșeală

Fostul ministru german de externe Joschka Fischer a afirmat luni că retragerea trupelor NATO din Afganistan „fără negocieri” prealabile a fost „o greşeală”, lăsând terenul liber pentru talibani.

„Cred că decizia unei retrageri precipitate fără negocieri a fost o greşeală”, a spus cel care era şeful diplomaţiei germane la momentul desfăşurării trupelor NATO în Afganistan după atentatele de la 11 septembrie 2001 în SUA.

„După 11 septembrie, să nu uităm acest lucru, aveam datoria de a combate terorismul islamist”, a spus fostul responsabil al Verzilor, retras de peste 15 ani din viaţa politică.

„Nu aş fi mizat pe o astfel de decizie de a ne retrage precipitat”, a adăugat el cu prilejul unei vizite la Frankfurt pe Oder (est), împreună cu şefa listei Verzilor pentru alegerile legislative din 26 septembrie, Annalena Baerbock.

„Astăzi vedem consecinţele”, a spus Fischer. După aproape 20 de ani de prezenţă, Germania şi-a retras toţi soldaţii staţionaţi în această ţară până la sfârşitul lui iunie.