Forme ciudate descoperite de cercetătorul Silviu Gurlui! Au fost găsite la Girov – FOTO

de: cristian.george
11:07, 17 iun. 2020

Forme ciudate descoperite de cercetătorul Silviu Gurlui. Descoperirea a fost făcută la Girov, județul Neamț, Moldova, România. Formele sunt simetrice şi seamănă cu cercurile de la Jocurile Olimpice. Momentan nu se cunoaşte provenienţa lor, dar cercetările continuă.

Forme ciudate descoperite de cercetătorul Silviu Gurlui: Sunt atât de simetrice încât seamănă cu cercurile de la Jocurile Olimpice

Formele descoperite de Silviu Gurlui, cercetător şi profesor în cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi sunt foarte simetrice încât seamănă cu cercurile folosite la Jocurile Olimpice. Conform cercetătorului, formele au diametre diferite, cel mai mare cerc are un diametru de 4 metri, iar restul ajung până la 1 metru. Formele au apărut la poalele unui deal pe o pajişte în care sunt foarte multe muşuroaie de furnici.

”Ieri am colectat probe de sol din aceste forme circulare apărute la Girov. Sunt aşa simetrice că par cercurile de la Jocurile Olimpice! Ele au diametre diferite, cel mai mare are 4 m şi restul ajung pună la 1 m. Ele apar la poalele unui deal, pe o pajişte inundată de multe muşuroaie de furnici. Zona din centrul cercului este uscată şi solul devine din ce în ce mai umed spre exterior.” explica Silviu Gurlui.

Inelul cu vegetaţie descoperit este net diferit faţă de cea din vecinătate. Solul este foarte umed

Silviu Gurlui susţine că vegetaţia de pe suprafaţa inelului descoperit la Girova este net diferită faţă de restul vegetaţiei din imprejmuriri. Solul este unul foarte umed şi are un ecosistem diferit care s-a format prin diferire metode

”Inelul care mărgineşte această suprafaţă este cu vegetaţie net diferită de ce e în vecinătate, este foarte dezvoltată iar solul aici este foarte umed. Este un micro-ecosistem care s-a format printr-un concurs de împrejurări: secetă/ploi abundente şi evaporare rapidă, neomogenitate sol/sol bogat în varii nutritienti şi materii organice în descompunere, furnici care au modificat proprietăţile fizice ale solului, o serie de ciuperci, etc. ” declară Silviu Gurlui.

Fenomenul este unul natural şi trădează un efect al mediului

Conform Silviu Gurlui, fenomenul este unul natural şi are un efect asupra mediului. Natura s-a organizat mereu în forme şi nuanţe diferite şi spectaculoase. Fenomele de acest gen au fost semnalate în mai multe medii care au un sol nisipos sau terenuri întinse, pe gazon. Totuşi, cercetătorul explică faptul că acest căzu s-ar putea dovedi unul mai spectaculos decât s-ar părea la prima vedere. Rezultatele vor fi fâţe exclusiv după analizele de sol:

”Clar este un fenomen foarte interesant NATURAL ce trădează un efect al mediului (fenomene meteo extreme) asupra vegetaţiei şi asupra animalelor. Natura se organizează mereu în forme şi nuanţe dintre cele mai spectaculoase. Mă întreb dacă rezultatul nu este şi o reacţie de autoapărare a vegetaţiei şi mai ales a vieţuitoarelor în fata agresiunii din exterior (umane sau naturale). Asemenea fenomene au mai fost semnalate în medii cu sol nisipos sau pe terenuri întinse, pe gazon, etc. Totuşi, la cazul Girov, pare să avem ceva mult mai complex. Rezultatul va veni exclusiv după analizele de sol şi ale altora complementare.”