Focar de SARS-CoV-2 pe una dintre cele mai mari nave de croazieră din Marea Mediterană
Una dintre cele mai mari nave de croazieră care operează în Marea Mediterană a devenit cea mai recentă afectată de un focar de COVID, pe fondul actualului val global al cazurilor de coronavirus.
MSC Cruises a confirmat luni că 45 de pasageri COVID pozitivi au debarcat de pe nava sa MSC Grandiosa în portul italian Genova.
Nava transporta 4.813 de pasageri și membri ai echipajului într-o călătorie dus-întors de la Civitavecchia-Roma, cu escale programate în Malta și Barcelona în timpul Anului Nou.
Toți membrii echipajului MSC Croaziere și pasagerii cu vârsta peste 12 ani trebuie să fie vaccinați complet, în timp ce toți călătorii cu vârsta de 2 ani și peste trebuie să depună un test negativ înainte de plecare.
Într-o declarație transmisă CNN, MSC Cruises a negat informațiile din presa italiană despre un număr mult mai mare de cazuri pozitive de COVID la bord.
Linia de croazieră a spus că identificarea și îndepărtarea pasagerilor bolnavi a demonstrat că protocolul său de sănătate și siguranță – care include și purtarea măștilor în zonele publice interioare – funcționează.
MSC Croaziere a declarat că pasagerii pozitivi și contactele lor apropiate au fost „izolați imediat în cabine cu balcoane”.
„În conformitate cu protocolul, organizăm transportul înapoi acasă, totul în conformitate cu autoritățile de sănătate relevante și cu alte autorități”, a spus declarația MSC Croaziere.
Se spune că membrii echipajului de la bordul MSC Grandiosa au fost testați la fiecare două zile, în timp ce pasagerii au fost testați la începutul și la mijlocul călătoriei. Pasagerii urmau să fie, de asemenea, testați la sfârșitul călătoriei.
În vara anului 2020, MSC Grandiosa a fost prima navă de croazieră care s-a întors în Marea Mediterană după închiderea globală a industriei de croazieră de mai multe miliarde de dolari în primăvara anului 2020.
De atunci, croaziera a reînceput și pe piața din SUA, iar companiile de croazieră din întreaga lume au continuat să aplice cerințele de sănătate și siguranță la bord – și au actualizat reglementările pe măsură ce condițiile s-au schimbat.
„Recunoscând că coronavirusul va apărea în mod inevitabil și având în vedere natura pandemiei, membrii noștri au dezvoltat protocoale care au fost concepute pentru a preveni, detecta și atenua COVID-19 într-un mediu de croazieră”, a spus purtătorul de cuvânt al CLIA.
De asemenea, liniile de croazieră sperau să evite haosul care a urmat în primăvara anului 2020, când navele afectate de viruși au fost îndepărtate de porturi.
Cu toate acestea, în urma unui val de cazuri pozitive la bordul croazierelor globale din ultimele săptămâni, unor nave afectate de viruși li s-a refuzat intrarea în porturi – cum ar fi nava Carnival Freedom, despre care Carnival Cruise Line a confirmat că a fost respinsă de insulele din Caraibe Bonaire și Aruba în decembrie.
Și pe 30 decembrie, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au crescut nivelul de risc pentru călătoriile cu vasele de croazieră la cel mai înalt nivel și au spus că ar trebui evitat, indiferent de statutul de vaccinare.