Focar de infecție într-o zonă intens circulată din Iași. „Nu s-a mai făcut ceva aici de ani de zile” – GALERIE FOTO

de: Alexandra MAISNER
02:00, 17 mart. 2023

Albia râului Nicolina, din zona Pieței CUG, s-a transformat într-un focar de infecție. Ieșenii care locuiesc în apropiere susțin faptul că zona nu a mai fost curățată de ani de zile

Locuitorii din zona Pieței CUG și din împrejurimi sunt revoltați de mizeria și mirosul neplăcut ce sunt cauzate de deșeurile aruncate în râul Nicolina. Aceștia susțin faptul că zona nu a mai fost salubrizată de ani de zile. Important de precizat este faptul că, începând din anul 2009, râul Nicolina a fost inclus în programul național de monitorizare a calității apelor din bazinul hidrografic al râului Prut. Albia râului este foarte murdară, plină de gunoaie și de vegetație abundentă, răspândind un miros neplăcut.

Locuitorii din zona pieței CUG și din împrejurimi sunt revoltați de mizeria și mirosul neplăcut cauzate de deșeurile aruncate în râul Nicolina

Focar de infecție pe râul Nicolina din Iași

Singurul râu din România care curge de la sud la nord este sufocat de deșeuri

Singurul râu din România care curge de la sud la nord este sufocat de deșeuri. Ieșenii sunt revoltați de nepăsarea autorităților și de faptul că zona s-a transformat într-un focar de infecție.

„Când trec pe aici îmi pun mana la nas. Mirosul este insuportabil, nu mai spun de gunoaiele aruncate peste tot. Bine că vor să facă Bahluiul navigabil, dar în restul zonelor din Iași nu se uită. Ascund gunoiul sub preș. Este inadmisibil așa ceva. Trotineta aia electrică «navighează» de luni de zile, iar pe acestea au dat banii degeaba, sunt aruncate prin tot orașul și nimeni nu ia nicio măsură. Parcă am fi într-un sat fără câini”, a transmis un ieșean care locuiește în zonă.

„Noi intervenim ori de câte ori este nevoie. Sunt programate anual o serie de lucrări, dar ori de câte ori este nevoie intervenim. Voi vorbi cu colegii mei să ajungă acolo împreună cu cei de la salubritate, să strângă”, a transmis Șerban Chihaia, directorul de la Administrația Bazinală de Ape Prut – Bârlad.

Important de amintit este și faptul că râul Nicolina izvorăște din Codrii Iașilor, lângă dealul Rotunda, de la o altitudine de peste 350 de metri, sub platourile structurale împădurite aflate în sudul comunei Bârnova. Acesta are o lungime de 20 km și o suprafață a bazinului hidrografic de 177 km². Odată cu ieșirea din comuna Bârnova are loc o schimbare a traseului de curgere pe direcția est-vest. Râul Nicolina străbate apoi municipiul Iași, intrând în oraș prin partea de sud, prin cartierul CUG.

Apoi traversează cartierul Nicolina II, după care prin cartierul Nicolina I străbate cartierele Galata și Mircea cel Bătrân, la capăt vărsându-se în râul Bahlui. Confluența celor două ape are loc în zona fostului Stadion Constructorul. Pe malul stâng al râului, în cartierul Nicolina, se află Crucea lui Ferenț, un important monument istoric al Iașului.

Începând din anul 2009, râul Nicolina a fost inclus în programul național de monitorizare a calității apelor din bazinul hidrografic al râului Prut

La doi pași de centrul orașului, oamenii înoată în mocirlă și gunoaie

Râul Nicolina străbate apoi municipiul Iași, intrând în oraș prin partea de sud, prin cartierul C.U.G

În zona Podul de Piatră din Iași, pe ambele părți ale albiei râului Bahlui stau neclintite mulțimi de deșeuri aruncate la voia întâmplării. Ambalajele de plastic, dozele de băuturi, dar și alte gunoaie, fac parte, de ceva vreme, din imaginea de prezentare a zonei.

Chiar dacă localnicii și companiile, dar și autoritățile publice, precum și primăriile, pot fi amendate pentru încălcarea regulilor atunci când vine vorba despre deșeuri, aceste lucruri nu îi împiedică pe ieșenii mai puțin civilizați să arunce gunoiul la voia întâmplării. Abandonarea deșeurilor este interzisă și pedepsită, potrivit Legii 211/2011, principala lege cu privire la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare.

Mai exact, aceasta spune că abandonarea deșeurilor se pedepsește cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 20.000 la 40.000 de lei pentru cele juridice. În plus, cei care aruncă deșeuri ilegal sunt obligați prin lege să curețe zona și să plătească, pe lângă amendă, costurile de eliminare a gunoaielor prin societăți specializate. Însă în zona Podul de Piatră, ce este intens circulată pe parcursul zilei, se pare că legea nu se aplică.

Albia râului Nicolina din Iași s-a transformat într-un focar de infecție. Ieșenii se declară nemulțumiți de faptul că autoritățile locale nu iau atitudine.