Fluturele Monarh, pe cale de dispariție. Populația a scăzut aproape de minimul istoric

de: Iurascu Catalina
08:55, 15 iul. 2024

Plasați pe Lista Roșie a speciilor amenințate, aceștia sunt recunoscuți ca fiind specii pe cale de dispariție. Fluturele Monarh călătorește peste 4.000 de kilometri, din Nordul Americii până în centrul Mexicului, hrănindu-se cu nectarul florilor de pe câmp.

Fluturele Monarh, în pericol de dispariție

Acești fluturi deosebiți își petrec iernile adunați în ciorchine în copacii din Mexic și California. Toamna își părăsesc locurile de origine și fac o impresionantă călătorie de 4.000 de kilometri spre partea sudică a continentului american.

Schimbările climatice sunt principalul factor care pune în pericol specia. Declinul este unul descurajator de aproxiamativ 2% pe an. Organizația pentru conservarea naturii spune că populația lor s-a redus cu un procent estimat între 22 și 72% în ultimii zece ani.

Prezența fluturilor a fost documentată pe o suprafață de doar 0,9 hectare de pădure de pe teritoriul a două state mexicane. La mijlocul anilor 1990, fluturii-monarh puteau fi întâlniţi pe circa 18 hectare în aceleaşi păduri de pini şi brazi, de-a lungul graniţei dintre statele Michoacan şi Mexic.

În iarna 2023-2024 se înregistrează o scădere de 60% față de iarna precedentă, marcând al doilea cel mai mic nivel de la debutul monitorizării populaţiei de fluturi-monarh. Temperaturile mai ridicate decât în mod normal, dar și condițiile de secetă, în zonele unde fluturele se reproduce, ar fi de vină, spun biologii.

De la omidă la fluture

Viața acestui fluture pornește de la stadiul de ou, pe care femela îl depune pe o frunză de Ceara albinei. Larva apare la eclozarea oului și este de dimensiune foarte mică, precum un viermișor. Mica omidă crește, hrănindu-se, timp de două săptămâni cu frunze și năpârlește și mănâncă în continuare, repetându-se procesul până ajunge să năpârlească de cinci ori.

În acest ultim stadiu, se oprește de mâncat și își formează un strat protector dur, care va crăpa și din care va ieși frumosul fluture.

Fluturele Monarh trăiește între 6 și 8 luni. Într-un an vor lua naștere două generații de fluturi. Masculul moare imediat după împerechere, iar femela moare după ce depune ouăle.

Din cauza faptului că sunt specii migratoare, gestionarea lor este greu de gestionat. Din această cauză, oamenii de știință lucrează la conservarea locurilor de iernat pentru a stopa migrarea. Aceștia zboară mii de kilometri, iar majoritatea nici nu ajung la destinație din cauza condițiilor nefavorabile de pe drum.

În doar 8 săptămâni, aceștia zboară patru mii de kilometri, adică 70 de kilometrii pe zi.

Ecologiștii au atras atenția că în acest pericol de dispariție se află și albinele. În ultimii 15 ani, specialiștii au început să constate depopulări masive ale coloniilor de albine.

Sindromul depopulării coloniilor reprezintă acel fenomen prin care albinele părăsesc stupul fie prin roire, fie solitar. Coloniile puternice, cu foarte multe albine, pot involua foarte rapid la o colonie cu puține albine sau chiar fără nicio albină adultă. Cauza ar fi folosirea intensivă a pesticidelor în agricultură care dau albinelor o dependență similară cu cea de nicotină.

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii declară că fluturele Monarh este recunoscut oficial ca specie pe cale de dispariție.