Florin Cîțu se arată nedumerit de faptul că reprezentanţii HORA dau în judecată Guvernul României
Premierul PNL Florin Cîțu s-a arătat surprins de faptul că reprezentanţii din domeniul HORA au decis să dea în judecată Guvernul României. Acesta a declarat faptul că Guvernul a sprijinit acest domeniu și că nu înţelege ce se întâmpla.
Pe de altă parte, reprezentanţii HORA au afirmat faptul că s-au hotărât să acţioneze în judecată Guvernul pentru că acesta nu le-a acordat sumele de bani promise.
Florin Cîțu, premierul României este nedumerit de declaraţiile făcute de patronii români
Într-o declaraţie făcută presei, premierul României, Florin Cîțu a declarat că nu înţelege cu exactitate motivul pentru care patronii români au ales să dea în judecată Guvernul României, spunând că Executivul de la București le-a oferit ajutoarele promise:
“Aici nu înţeleg foarte mult ce se întâmplă. Îmi aduc aminte că anul trecut tot sectorul nu a plătit impozite tot anul, impozitul specific a fost eliminat şi anul acesta impozitul specific este eliminat până în martie. Sunt multe măsuri de care au beneficiat, şomaj tehnic, plata a 45,5% din salariu pentru cei care s-au întors din şomaj tehnic, deci foarte mult efort. Anul trecut, 4,85% din deficitul bugetar s-a dus către măsuri care să susţină economia. Bineînţeles oricine dacă doreşte să dea în judecată Guvernul, foarte bine. Eu cred că aceste măsuri nu sunt cele mai potrivite având în vedere situaţia prin care trece România şi eforturile pe care le face acest Guvern. De fiecare dată am ascultat de la toate sectoarele din economie propunerile, le-am îmbunătăţit, ceea ce noi am implementat. Am spus că nu cred că noi deţinem soluţia perfectă. Din discuţiile cu mediul de afaceri şi cu antreprenorii au reuşit soluţii, le-am implementat. Eu zic că lucrurile merg ok”, ”, a afirmat Florin Cîţu.
Președintele HORA a anunţat demararea procedurilor
Daniel Mischie, președintele HORĂ (Organizaţia Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România) a explicat faptul că deja au fost demarate procedurile de dare în judecată a Guvernului României. Nemulţumirea patronilor din România este legată de restricţiile pe care domeniul mai sus menţionat le-a avut de-a lungul pandemiei dar şi faptul că nu au fost despăgubiţi de statul român
„HORA a iniţiat procedura legală prin care vrem să dăm în judecată autorităţile şi urmăm procedura cu o casă de avocatură, în special pentru restricţionarea activităţii. Analizăm ce înseamnă acei 20% comparativ cu faptul că noi dorim să dăm în judecată autorităţile, şi mă refer la autorităţile centrale. Şi am început cu Prefectura şi continuăm cu Guvernul. Despăgubirile le vom cere de la Ministerul Finanţelor. Noi facem o acţiune în toată ţara. Dacă statul vrea să rezolve criza sanitară prin închiderea industriei, atunci trebuie să despăgubească o anumită industrie.
În altă ordine de idei, Daniel Mischie a afirmat ieri, 24 februarie 2021, că a vorbit cu Prefectura Capitalei legat de faptul că este inadmisibil faptul că, în statistica viitoare a numărului de cazuri de îmbolnăviri se va lua în considerare şi focarele de COVID-19. Din această perspectivă, odată cu includerea focarelor, restaurantele ar putea fi grav afectate și ar putea fi închise dacă decizia se menține