Florin Cîțu, despre creșterea plafonului pensiilor în PIB

de: BZI.ro
23:03, 07 feb. 2022

Președintele PNL și al Senatului, Florin Cîțu, a declarat în această seară, pentru Digi24, că nu înțelege de ce Guvernul a investit 180 de milioane de lei în Fondul Proprietatea.

„Guvernul a făcut un lucru care pe mine m-a surprins, o investiție de 190 milioane de lei în Fondul Proprietatea. În același timp, spune că nu sunt bani pentru nu-știu-ce creșteri. Până la urmă, trebuie să fim transparenți cu românii, să le spunem ce vrem să facem.

Nu am discutat despre acest lucru cu premierul, dar voi discuta. Este o nedumerire a mea, când spui că nu ai bani, dar 180 de milioane îi impingi in Fondul Proprietatea, unde nu cred că era o prioritate acum….Daca o legi și de alte mesaje că nu vrem să ne vindem țara, devine din ce în ce mai neînțeleasă această acțiune”, a declarat Cîțu.

Pe 2 februarie, Ministerul Finanţelor a virat capitalul social nevărsat timp de 17 ani la Fondul ‘Proprietatea’, devenind astfel acţionar, a declarat ministrul Adrian Câciu (PSD). El a făcut anunţul în şedinţa de Executiv de miercuri, la cererea premierului Nicolae Ciucă.

„Ieri, Ministerul Finanţelor, ca reprezentant, până la urmă, al Guvernului şi al statului român, şi-a îndeplinit rolul prevăzut din Legea 31, a societăţilor comerciale, şi a virat capitalul social nevărsat timp de 17 ani la Fondul ‘Proprietatea’, devenind astfel acţionar al Fondului ‘Proprietatea’ şi închizând un capitol dintr-o anumită perspectivă, să zic aşa, un capitol istoric, un demers care până la urmă era aşteptat de toate instituţiile financiare care au caracter de monitorizare, şi aici mă refer şi la Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar şi la celelalte elemente. În acest moment, Ministerul Finanţelor este acţionar al Fondului ‘Proprietatea’ şi vom analiza împreună care este evoluţia acestui Fond. Din perspectiva acestei virări, nu pot să spun decât că valoarea acţiunilor este de… 7 ori faţă de valoarea subscrisă şi vărsată”, a explicat Adrian Câciu.

Florin Cîțu, despre renegocierea PNRR pentru creșterea plafonului pensiilor în PIB

Președintele PNL vrea să tranșeze definitiv chestiunea renegocierii PNRR, pentru creșterea plafonului pensiilor în PIB. Cîțu afirmă că ministrul Muncii, Marius Budăi, trebuie să renunțe la declarațiile politice și să meargă la Bruxelles să se convingă singur dacă PNRR poate fi sau nu renegociat așa cum dorește PSD.

„Sunt discuții. Bineînțeles că PNL, colegii mei nu se simt foarte bine că suntem acuzați la televizor de ceva ce nu s-a întâmplat (…) Eu, anul trecut, când era să pierdem banii din PNRR, m-am urcat în avion, m-am dus la Bruxelles și am vorbit cu toți liderii europeni, i-am convins ca România să primească încă 15 miliarde de euro, că merită. Așa trebuie să se facă și acum. Dacă vrea cineva să spună că în România la pensii trebuie să fie 10,5% și vom ajuta noi deficitul, să-i convingă pe cei de la Comisia Europeană, eu voi fi primul care voi spune da, mergem mai departe. Nu pe noi trebuie să ne convingă, de la PNL. Eu voi susține o soluție agreată cu Comisia, care se încadrează în parametrii deficitului”, a declarat Cîțu la Digi24.

Florin Cîțu, dezamăgit de activitatea lui Virgil Popescu

În cadrul aceluiași interviu, Florin Cîțu și-a exprimat nemulțumirea față de ministrul Energiei, Virgil Popescu. Președintele Senatului a afirmat că așteaptă soluții de la Popescu.

„Aștept soluțiile, să vină cu soluțiile. Virgil Popescu a venit cu soluții, așteptăm soluții în continuare, să vedem ce putem face. Bineînțeles, sunt discuții și în partid. Este loc de mai bine peste tot. Eu am spus despre toți miniștrii, nu doar despre Virgil, că aș vrea mai multe soluții și mai puțin pe la televizor. Eu aș vrea să vină la televizor când au ceva de spus. Mă uit foarte atent la performanța fiecărui ministru, mă uit la programul de guvernare. Dar, repet, aș vrea să văd miniștrii la televizor să vină să spună ce au făcut, nu ce vor să facă și nu îi lasă nu știu cine. Să vină să spună ce au făcut pentru români”, a declarat Cîțu.

Potrivit acestuia, ministrul Popescu va merge în coaliție cu câteva propuneri și acolo se va decide politic pe tema măsurilor necesare pentru a gestiona criza prețurilor la gaze și energie electrică.

Președintele PNL se arată încrezător că partenerii de coaliție nu vor vota moțiunea simplă depusă de USR împotriva lui Virgil Popescu. „Nu mă aștept să fie niciun vot pentru moțiune de la PSD, UDMR sau minorități”, a precizat Cîțu.