Florin Cîțu, de la o extremă la alta. Ce a răspuns ministrul de Finanțe când a fost întrebat dacă pensiile și salariile vor fi înghețate anul viitor

de: Antonia Ceausu
22:33, 09 sept. 2020

Seria bâlbelor și lacunelor continuă pentru Florin Cîțu. Acesta s-a contrazis în momentul în care a fost întrebat dacă pensiile și salariile vor fi înghețate anul viitor. Inițial acesta a sugerat că acest scenariu este posibil. Ulterior și-a dat seama că răspunsul său nu este unul corespunzător și și-a schimbat declarația.

În primă fază acesta a răspuns: „Ministerul Finanţelor Publice propune, ştiţi foarte bine, decizia este a Guvernului…dar voi avea mai multe măsuri de luat în calcul. Repet, nu va fi nevoie de foarte multe, pentru că anul acesta o mare parte din deficit vine din măsurile pe care le-am luat pentru COVID-19”.

Florin Cîțu, de la o extremă la alta

Când reporterul care îl intervieva a întrebat pentru a doua oară dacă pensiile vor fi înghețate, ministrul de Finanțe și-a schimbat viziunea asupra subiectului: „Nu este adevărat! Aceste surse sunt necredibile. Anul acesta, în plină criză economică, suntem ţara care a crescut şi pensiile şi alocaţiile. Românii primesc la pensii cea mai mare sumă, în creştere, într-o perioadă de criză economică. Cum să facem aşa ceva anul viitor?”

„Ministrul şi-a dat seama că greşeşte, eu aşa cred, pentru că s-a corectat destul de repede. A mai fost întrebat odată, jurnaliştii au simţit că e momentul şi şi-a dat seama că a lăsat de înţeles că sunt măsuri pe care le va lua de îngheţări de venituri şi a venit cu precizarea că nu ar face asta, dacă în plină criză noi am crescut pensiile cu cea mai mare sumă”, a comentat Gina Vacariu.

Anul 2021 ar trebui să aducă modificări în buzunarele românilor. Pentru anul următor sunt prevăzute majorări pentru alocații cu 20% în ianuarie și august dar și a punctului de pensie cu 34%, de la 1.442 de lei la 1.875 de lei. Pe lângă acestea se adaugă și creșterea salariilor cadrelor didactice conform grilei din 2022. De asemenea și salariul minim ar trebui majorat în funcție de productivitate, inflaţie şi creşterea economică.

România a ajuns la un deficit comercial uriaș de 10 miliarde de euro, dar ministrul Finanțelor se laudă cu realizări „mărețe“

România a ajuns la un deficit comercial uriaș de 10 miliarde de euro, probabil cel mai mare din ultimii 10 ani, care își păstrează trendul crescător.

În aceste condiții, ministrul de Finanţe, Florin Cîțu, se laudă cu noile date economice despre care spune că sunt o veste bună pentru România. În mod voit, Florin Cîțu omite să spună că investiţiile au fost mari în timpul pandemiei, iar acestea au scăzut, de fapt, în trimestrul doi faţă de primul trimestru. Iar deficitul comercial este unul uriaş.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică cu privire la investițiile care au fost făcute în al doilea trimestru al acestui an și pe tot semestrul 1 al 2020 și date foarte importante cu privire deficitul comercial, cât de mult se bazează România pe importuri, pe produse și materii prime din exterior și cât reușește să mai exporte.

România a ajuns la un deficit comercial uriaș de 10 miliarde de euro, dar ministrul Finanțelor se laudă cu realizări „mărețe“

Ministrul Finanțelor nu menționează nici faptul că suntem în continuare dependenți de materiile prime și produsele din străinătate, potrivit datelor Institutului Național de Statistică din această dimineață cu privire la investițiile făcute în economie. Florin Câțu se referă la primul semestru comparativ cu semestrul anului anterior, 2019 și remarcă o creștere motiv pentru care acesta ar fi o dovadă a politicii bune aplicate de PNL și cabinetul din care face parte.

Florin Cîțu omite cu bună știință să spună că se referă an la an ca și comparație, nu și trimestru la trimestru, ca să se vad clar și efectele pandemiei asupra acestor investiții, care de fapt au scăzut de la 5%, la început de an, la 0.4% în trimestrul 2 al acestui an. Prin urmare creșterea din primul trimestru poate să fie și o creștere din inerție în ceea ce privește mișcarea în economie, datorită finalului de an 2019.

Cum minte Florin Cățu: „Investițiile au avut o contribuție pozitivă la creșterea economică“

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, trăiește în lumea lui și ignoră toate semnalele venite din mediul financiar-bancar. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Florin Cîțu scrie că investițiile au avut o contribuție pozitivă la creșterea economică de 0.4 puncte procentuale.

„Vești bune din economie, în contextul celei mai mari crize economice din ultima sută de ani. În trimestrul II economia a fost afectată de aproape două luni de stare de urgență. Totuși, investițiile au avut o contribuție pozitivă la creșterea economică de 0.4 puncte procentuale. Nu cred că sunt multe țâri care pot arata o astfel de performanță“, scrie Florin Cîțu pe pagina lui de Facebook.