Florin Cîțu, criticat în ședința BPN. Împărțirea prefecților din Iași și alte județe a ridicat probleme. Iată situația secretarilor de stat – SURSE
Președintele Partidului Național Liberal, Florin Vasile Cîţu, a fost dur criticat în şedinţa de Birou Politic Naţional, reuniune la care șeful Senatului i-a fost reproşat maniera în care a negociat împărţirea prefecţilor în teritoriu.
Printre filialele care au ridicat obiecţii în ceea ce privește faptul că au fost ignorate o serie de negocieri a unei funcţii de prefect au fost Iașul și Giurgiul. PNL Giurgiu este filiala care a obţinut cel mai bun rezultate la parlamentare, dar acest lucru nu a însemnat că a primit şi prefect.
De asemenea, PNL Iaşi, deşi a avut mai multe ieşiri critice, tot nu a reuşit să reîntoarcă decizia formaţiunii, aşa că în prezent Iaşul are prefect PSD-ist instalat, Bogdan Cojocaru.
Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor va fi ieșeanul Alin Andrieș
Mai mult decât atât, filalele liberale împart anul acesta şi secretarii de stat. În acest context, împărţirea se va face în interdependenţă cu funcţiile de prefecţi. Aşadar, filialele judeţene cu prefect PNL nu vor avea întâietate la alegerea secretarilor de stat.
Funcţii de secretari de stat avute de PNL sunt la Galaţi (Ministerul Muncii), Maramureş (Ministerul Tineretului şi Familiei, Mehedinţi şi Giurgiu (Ministerul Afacerilor Interne, Iaşi – prof. de economie Alin Andrieș (Ministerul Finanţelor). De asemenea, şeful ANAF va fi propus de PNL Hunedoara, mai spun surse liberale.
De cine a fost criticat Florin Cîțu
Conform unor surse politice, unul dintre cei mai vocali în ceea ce privelte împărţirea prefecţilor a fost Robert Sighiartău, vicepreşedinte al formaţiunii şi fost secretar general al formaţiunii. Sighiartău a subliniat că nu a existat niciun algoritm cu privire la prioritizarea anumitor prefecturi şi organizaţii precum Giurgiu, Vrancea și Bistriţa care au rămas fără.
Mai mult decât atât, vicepreşedintele PNL a ridicat şi o altă problemă, aceea a amânării ţinerii unei şedinţe de BPN, adică timp de o lună şi jumătate liberalii nu s-au reunit.
Vocal a fost şi liderul PNL Vâlcea, Cristian Buican, liberal care a subliniat că trebuia dat un mandat clar la negocieri. Pe de altă parte, secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a punctat că mai bine liderii ar lăsa „gâlceava” şi să încerce să se mişte din punct de vedere politic, în caz contrar PSD va lua de tot faţa PNL.
Lista prefecților în teritorii
Partidele din coaliţia de guvernare şi-au împărţit funcţiile de prefecţi şi subprefecţi încă de la jumătatea lunii decembrie 2021, astfel că PSD va avea 39 de posturi de subprefect, PNL va avea 31, Uniunii Maghiare îi revin 10, iar minorităţilor 5.
În ceea ce priveşte împărţirea prefecţilor, distribuţia în teritoriu este următoarea: 20 de prefecţi PSD, 18 prefecţi PNL şi patru prefecţi UDMR.
Din cei 18 prefecţi ai PNL, 10 sunt în judeţe cu şef de Consiliu Judeţean non-PNL. Prefectul de Vrancea nu va fi al PNL, ci al PSD, deşi şeful de CJ este un liberal, Cătălin Toma, care l-a susţinut pe Ludovic Orban la Congresul din 25 septembrie.
Lista de prefecţi:
– PSD: Bucureşti, Neamţ, Bacău, Tulcea, Vâlcea, Dolj, Mehedinţi, Bistriţa-Năsăud, Timiş, Vrancea, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Giurgiu, Iaşi, Prahova, Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Satu Mare.
– PNL: Maramureş, Cluj, Bihor, Alba, Sibiu, Suceava, Constanţa, Mureş, Argeş, Călăraşi, Hunedoara, Braşov, Teleorman, Botoşani, Gorj, Buzău, Olt, Vaslui.
– UDMR: Arad, Covasna, Harghita, Sălaj.
Mesajul fostului prefect al județul Iași, după ce a fost înlocuit
Reamintim faptul că Marian Grigoraș a fost înlocuit în funcție de prefect al județului Iași de Bogdan Cojocaru. Marian Grigoraș, actual subprefect, a transmis un mesaj imediat după numirea social-democratului la șefia Prefecturii.
„Am avut onoarea de a fi prefect al județului Iași pentru a doua oară, iar astăzi închei acest mandat, care a început în decembrie 2019.
În toată această perioadă am gestionat unul dintre cele mai neașteptate evenimente istorice – pandemia COVID-19. Practic, după primele trei luni de mandat, am intrat direct în stare de urgență din cauza acestui virus.Prioritatea numărul unu a devenit atunci respectarea măsurilor preventive cu scopul de a nu bloca sistemul sanitar cu un număr mare de pacienți infectați.
Am colaborat foarte bine cu Direcția de Sănătate Publică, o instituție cu oameni profesioniști. Întotdeauna prompți și orientați spre soluții. Le mulțumesc pentru tot efortul depus.
De asemenea, mulțumesc managerilor de spitale care au găsit mereu variante prin care să ajutăm pacienții și să nu ajungem în situații dramatice.
Poate că sistemul sanitar nu este perfect, dar am văzut cum personalul medical se implică și își dorește să facă lucrurile ca la carte.
Mulțumesc medicilor, celor care au comunicat și au explicat populației cât de periculos este acest virus, mulțumesc și celor care au lucrat până la epuizare ca să nu fim răpuși de pandemie.Tot corpul medical implicat merită toată considerația mea ca prefect, a noastră ca ieșeni. Am fost la fel de plăcut surprins să văd cât de bine se poate colabora cu instituțiile care au atribuții de asigurare și păstrare a ordinii publice – Poliție, Jandarmerie, Poliția de Frontieră. Am lucrat strâns și fără vreun fel de sincope cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și cu Serviciul Județean de Ambulanță, instituții dominate de profesioniști și salvatori în momente grele. Le mulțumesc pentru deschidere și cooperare, pentru sprijin și implicare la fel cum mulțumesc tuturor serviciilor publice deconcentrate pentru excelenta colaborare. Din decembrie 2020 a început campania de vaccinare împotriva COVID-19, o altă situație în care am avut posibilitatea de a colabora cu multe instituții, cu DSP Iași în special și cu autoritățile locale. Am apreciat primarii care s-au implicat în această campanie de vaccinare cu resurse, eforturi instituționale sau măcar de comunicare.
Ca județ, nu suntem departe de 320.000 de persoane care s-au vaccinat cu schemă completă. Sunt convins că se poate și mai bine, dar trebuie remarcat că Iașul este pe primul loc, din regiunea Moldovei, la procentul de persoane vaccinate. În plină pandemie, am gestionat fără incidente două runde de alegeri – alegerile locale și parlamentare – din 2020. Este o premieră, niciodată în România nu s-au mai organizat alegeri pe timp de pandemie și cu măsuri preventive stricte care au fost puse în aplicare și care, cel mai important, au fost eficiente și nu s-au înregistrat creșteri ale incidențelor în urma acestor runde legislative. În multe situații, sprijinul Consiliului Județean Iași și al Primăriei Municipiului Iași a fost decisiv. Le mulțumesc.
Mulțumesc totodată Partidului Național Liberal pentru încrederea acordată! Mi-ar plăcea să cred că am reușit ceea ce mi-am propus, și anume ca Instituția Prefectului – Județul Iași să fi fost în această perioadă un loc al colaborării și al sprijinului reciproc, un spațiu în care toate instituțiile pot să discute la aceeași masă, un model al deschiderii către soluții și, cred eu, al speranței că putem lua împreună deciziile cele mai bune, soluțiile cele mai eficiente. Totul pentru binele și siguranța ieșenilor”, a declarat Marian Grigoraș.