Premierul a menționat, de asemenea, care sunt cele două mari schimbări în măsurile adoptate joi seara, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
„Sunt două modificări. Cea referitoare la școli și am spus acolo că rămân cu prezență fizică (peste 6 la mia de locuitori – n.r.) şi vor fi acele teste non invazive care se vor face şi decizia va fi de la Ministerul Sănătății şi Ministerul Educației, dacă de două ori pe săptămână sau o dată pe săptămână. Şi cealaltă decizie este doar o modificare, peste 6 la mie păstrăm activitățile așa cum sunt, activitățile economice, şi pentru HoReCa şi săli de sport şi alte activități, dar scoatem partea de testare, deci rămâne trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces.
Ni se spune de la specialiști că e mai sigură această variantă, cei care sunt testați se pot îmbolnăvi şi pot lua şi atunci pot să ajungă în ATI, există acest risc mai mare, se îmbolnăvesc şi nu se ştie cum va evolua boala, și atunci, pentru cei care sunt vaccinați sau trecuți prin boală, riscurile sunt mai mici, chiar dacă se infectează din nou. E un fel de managementul riscului, de a reduce riscul pentru aceste persoane să se îmbolnăvească și apoi să aibă complicații. Masca a rămas, peste 6 la mie, dar în aer liber, în zone aglomerate. Pe timp de noapte, circulația rămâne pentru persoanele vaccinate și trecute prin boală”, a explicat Florin Cîțu, joi seara, la TVR.
Florin Cîțu se va vaccina cu cea de-a treia doză anti-Covid-19
Premierul României și actualul președinte al Partidului Național Liberal, Florin Cîţu, a declarat că îşi va administra doza a treia de vaccin împotriva noului coronavirus.
„Mă vaccinez cu doza a treia, foarte curând, o să vă anunţ”, a declarat Florin Cîţu.
Premierul, despre testarea obligatorie a personalului didactic
Premierul a menționat tot joi că se va propune un proiect de lege care va impune testarea obligatorie a întreg personalului didactic. Reamintim că membrii Consiliului Național al Elevilor cer testarea gratuită săptămânală a elevilor și profesorilor nevaccinați.
„Ce mă interesează pe mine este ca personalul didactic să fie vaccinat. Sau cel puțin testat, în perioada următoare. Deci una este testarea pentru elevi, alta este testarea pentru personalul didactic, acolo vom impune reguli mai ferme. Venim cu un proiect de lege care va merge în Parlament și va impune testarea obligatorie, pe costul celui care nu vrea să se vaccineze, o dată sau de două ori pe săptămână.
Regula cu profesorii este în curs de avizare. E în dezbatere publică. Aș vrea să fie gata pana luni, pentru a fi adoptată în procedură de urgență. Va trece prin filtrul Parlamentului. Dacă vaccinul este gratuit, există și varianta pentru care trebuie să plătești. Dacă parlamentarii români vor, acest proiect poate să treacă într-o săptămână. Cred că acest proiect va pleca de la Guvern doar cu varianta de testare”, a transmis Florin Cîțu.