Floarea „Lacrima Maicii Domnului”: Superstiții din bătrâni 

de: Miruna Grigoraș
14:52, 31 ian. 2022

Floarea „Lacrima Maicii Domnului”, superstiții din popor peste timp și timpuri. Numită și planta de ceară, „Lacrima Maicii Domnului”, este una dintre florile pe care orice credincios ar trebui să le aibă pe lângă casă. Legendele spun că această floare produce mir și care proprietăți miraculoase de vindecare a tuturor bolilor. 

Cunoscută ca și remediu împotriva bolilor, floarea de mir este una dintre cele mai căutate și iubite plante ale românilor. 

Pentru a se ruga în liniște și pace, Maica a plecat spre Grădina Ghetsimani, unde a închinat o rugăciune puternică pentru iertarea tuturor păcatelor, mântuirii și vieții de apoi, iar pe cei ce i-au omorât fiul să îi ierte Dumnezeu și să le țină sufletul liniștit

Floarea „Lacrima Maicii Domnului”: De ce e bine să ai o asemenea plantă lângă casă și gospodărie 

Cu origini din Orientul mijlociu, din India, floarea de mir, se găsește în peste 250 de specii și de varietăți. În forme, mărimi și culori diferite, „Lacrima Maicii Domnului” elimină, la atingere, o substanță vâscoasă, cu un gust și parfum dulce – plăcut. Este recunoscută și cunoscută în întreaga lume prin forma de ciorchine și culoarea alb, cu mijlocul roz, cu funcții de vindecare și tratare a tuturor bolilor grele, suferințe și necazuri. Ajunge la maturitate după 5 sau 10 ani și necesită o îngrijire meticuloasă la baza florii. Temperatura și modul de udare și de îngrijire a plantei sunt esențiale pentru dezvoltarea și creșterea naturală.

Condițiile optime de îngrijire se păstrează între 15 – 18 grade și apă puțină, iar locul nu trebuie schimbat prea des. Dacă este păstrată într-un loc umed, planta riscă să se vestejească sau să îi putrezească rădăcinile. 

Legenda spune că lacrimile pe care floarea le varsă sunt, de fapt, lacrimile Maicii Domnului care curg peste picioarele Mântuitorului răstignit

Călugării folosesc picăturile de ser, numite lacrimile Maicii Domnului, pentru a da miros plăcut metaniilor pentru preoți și creștini, tămâie și candele cu miros plăcut. Planta înflorește vara, din mai până în septembrie, mai ales în postul Adormirii Maicii Domnului și Naștere, atunci când, după slujbe, în unele zone ale țării se împart lacrimi de mir de la floarea „Lacrima Maicii Domnului”, superstiții și tradiții ale creștinilor. 

Planta făcătoare de minuni din credințe și religii

Floarea „Lacrima Maicii Domnului”, superstiții și obiceiuri din popor, este cunoscută drept făcătoare de minuni. Creștinii merg la slujbe de pomenire la bisericile ce prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului și se, iar la finalul acestora merg să caute plantele în pădure sau locuri în care acestea cresc în natură. Cei ce găsesc rădăcinile florii, o culeg, o pun în apă și la nevoie consumă lichidul. Se spune că vindecă și cele mai grele boli, suferințe, nevoi și curăță de păcate trupurile credincioșilor. 

Legenda spune că lacrimile pe care floarea le varsă sunt, de fapt, lacrimile Maicii Domnului care curg peste picioarele Mântuitorului răstignit

Legenda spune că lacrimile pe care floarea le varsă sunt, de fapt, lacrimile Maicii Domnului care curg peste picioarele Mântuitorului răstignit. Pentru a se ruga în liniște și pace, Maica a plecat spre Grădina Ghetsimani, unde a închinat o rugăciune puternică pentru iertarea tuturor păcatelor, mântuirii și vieții de apoi, iar pe cei ce i-au omorât fiul să îi ierte Dumnezeu și să le țină sufletul liniștit. 

Fiind auzită de Dumnezeu, acesta a făcut ca în jurul Fecioarei să apară numai flori albe, mici, care s-au răspândit în întreaga lume, la fel cum s-a răspândit și credința. 

Plantele talisman care aduc noroc și sănătate, ca de exemplu, trandafirii pitici sunt aducători de energie pozitivă, bambusul alungă răul, aduce numai lucruri bune în viața familiei pe care îi ferește de probleme. Este ușor de întreținut și se găsește sub 1400 specii. 

Numită și planta de ceară, „Lacrima Maicii Domnului”, este una dintre florile pe care orice credincios ar trebui să le aibă pe lângă casă