Floarea de toamnă care te scapă de gândacii din bucătărie! Puține gospodine știu asta

de: Mirela Gabriela Todosi
15:20, 17 oct. 2024

Floarea de toamnă care te scapă de gândacii din bucătărie este crizantema. Pe lângă frumusețea crizantemelor, trebuie de știut că parfumul discret al florilor, dar mai ales al frunzelor conține o substanță care alungă gândacii din casă. Puține gospodine știu asta.

Floarea de toamnă care te scapă de gândacii din bucătărie!

Crizantemele conțin o substanță activă care alungă gândacii din casă. Infestarea cu gândaci reprezintă o problemă comună în multe locuințe. Crizantema nu doar că aduce un plus de frumusețe în orice mediu, dar este și un remediu natural împotriva gândacilor.

Crizantemele conțin piretru, un insecticid natural obținut din florile de crizantemă, care este eficace împotriva numeroaselor specii de insecte, inclusiv gândacii de bucătărie. Piretrinele, substanțele active din florile de crizantemă, acționează prin paralizarea rapidă a insectelor la contactul cu frumoasele crizanteme.

Planta considerată leac, dar și otravă

Planta care poate fi leac, dar și otravă în același timp, este cea numită degețelul. Floarea are efecte medicamentoase, dar și toxice, de aceea se recomandă să se folosească cu grijă, în farmacologie. Planta este întrebuințată la prepararea unor medicamente, ținând cont de reacțiile adverse. Degețelul conține glicozide cardiace, compuși vegetali puternici care afectează inima și sistemul circulator. Printre acești compuși se numără digoxina, o substanță activă extrasă din planta degețel. Medicamentele care conțin digoxină sunt extrem de valoroase în tratamentele medicale, având scopul de a stabiliza ritmul cardiac și de a controla simptomele asociate diferitelor afecțiuni cardiace. Trebuie de știut că toate părțile plantei sunt toxice, iar consumul necorespunzător al degețelului poate duce la intoxicații grave. Simptomele de otrăvire pot include greață, vărsături, tulburări de ritm cardiac și, în cazuri severe, moartea. De aceea, este important ca utilizarea degețelului în scopuri medicinale să fie strict monitorizată de un specialist.

O altă plantă spectaculoasă este piciorul cocoșului. Aceasta este folosită în scop medicinal, dar poate deveni toxică. Planta numită piciorul cocoșului tratează afecțiunile musculare, nevralgiile intercostale, eczemele, reumatismul și urticaria. Se recomandă ca această plantă medicinală să fie întrebuințată extern. Acest remediu naturist se administrează sub atenta supraveghere și îndrumare a medicului.

Altfel stau lucrurile când vine vorba de o plantă medicinală ocrotită de lege. Ghințura galbenă este planta medicinală pe care românii nu au voie să o rupă din mediul natural. Aceasta poate atinge înălţimea de un metru, are flori mari, galbene care stau în buchete dese, în partea de sus a tulpinii. Floarea este considerată un monument al naturii în Munţii Carpaţi şi poate fi găsită în zonele cu piatră, pe pajiştile ierboase și însorite. Ghințura înfloreşte în lunile iulie şi august și este una dintre cele mai apreciate plante medicinale, fapt care o face şi mai valoroasă. Rădăcina este folosită în scop farmaceutic datorită proprietăţilor sale în boli gastro-intestinale. De asemenea, este antimalarică și antipiretică. Cei care o rup din mediul natural riscă o amendă de 5.000 de lei sau chiar închisoarea de la una la trei luni.

Efecte nebănuite are și una dintre cele mai frumoase flori de toamnă, crizantema. Aceasta conține o substanță care alungă gândacii din casă. Crizantemele conțin piretru, un insecticid natural obținut din flori, care este eficace împotriva gândacilor de bucătărie.