Fișa de raportare a reacțiilor adverse, accesibilă publicului în centrele de vaccinare
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a transmis astăzi, 19 februarie 2021, că va veni în sprijinul publicului, în ceea ce privește modalitatea de raportare a reacțiilor adverse post-vaccinale.
Astfel, CNCAV a emis o Instrucțiune care reglementează Cerințele referitoare la modalitățile de raportare a reacțiilor adverse apărute după administrarea serului de imunizare împotriva virusul SARS – COV – 2.
Reacții adverse post-vaccinare. Modalitatea de raportare a acestora
De zilele următoare, în incinta centrelor de vaccinare anti-Covid-19, persoanele vor avea la dispoziție mult mai multe informații legate de posibilele reacții adverse post-vaccinale, precum și la modalitățile de raportare a acestora. De asemenea, în centrele de imunizare, va fi disponibilă în locuri vizibile, fișa de raportare a reacțiilor adverse centralizate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR); fișa se poate descărca și de pe www.anm.ro.
Reamintim opiniei publice că reacțiile adverse pot fi raportate către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) și online prin accesarea linkului https://covid19.anm.ro/ sau/și prin scanarea codurilor QR.
QR-codurile regăsite pe aceste fișe sunt funcționale și permit raportarea eventualelor simptome post-vaccinale, prin scanare:
Totodată, persoanele vaccinate vor putea transmite fișa completată și prin poștă, fax sau e-mail către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), la adresa: Str. Mr. Ștefan Sănătescu nr. 48, Sector 1, 011478, București, România; Fax: +40 21 316 34 97; E-mail: RA.vaccinare.covid@anm.ro).
Beatrice Mahler, despre reacţii adverse după vaccinarea anti-Covid-19
Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Capitală, a transmis publicului în data de 11 februarie 2021, faptul că reacțiile adeverse ce pot apărea după rapelul vaccinului anti-COVID-19 sunt mai frecvente decât în cazul primei doze. Chiar dacă nu le este pusă viaţa în pericol, aceste efecte adverse sunt uneori agresive sau chiar greu de explicat pentru unele persoane.
„Este un răspuns al organismului la acea proteină care o introduce vaccinul la a doua doză, un răspuns care indică faptul că organismul recunoaşte acea particulă şi imunitatea lui răspunde. E o eficienţă, dacă vreţi, a celei de-a doua doze, ne arată că vaccinul funcţionează. Aceste reacţii adverse nu sunt prezente la toate persoanele, o parte din oameni au o imunitate care răspunde mai dinamic, nu înseamnă boală, nu înseamnă afectarea pe termen lung a stării de sănătate, ci un răspuns al organismului la vaccin, răspuns care indică faptul că imunitatea lor e eficientă. Oamenii nu trebuie să se teamă”, a declarat Beatrice Mahler.
Adrian Marinescu: „Nu trebuie să ne alarmăm”
Adrian Marinescu, medic infecționist al Institutului Matei Balș din Capitală, a precizat faptul că paralizia facială după vaccinare este o reacție adversă foarte rară, care nu trebuie să ne îngrijoreze. Mai mult, aceasta nu prezintă riscul de a deveni permanentă. Medicul a vorbit despre această reacție adversă, în contextul în care trei cadre medicale au reclamat până acum efecte secundare puternice, imediat după administrarea serului anti-COVID-19. Cei trei medici au avut o paralizie ușoară a feței, dar și alte simptome.
„Nu trebuie să ne alarmăm – paralizia facială periferică, numită și paralizia Bell, înseamnă practic afectarea nervului facial printr-un sindrom inflamator, cel mai adesea. Este trecută într-adevăr între efectele adverse și în cazul vaccinului împotriva SARS-COV-2, dar intră la reacții foarte rare. Ca să ne dăm seama că este așa, putem să vedem că în lume, din multe milioane care deja s-au vaccinat, vom număra pe degete aceste cazuri. Oricum, sunt situații care se rezolvă foarte repede”, a spus medicul Adrian Marinescu.