Firmele locale riscă să fie amendate cu 10.000 de lei! Ce regulă trebuie să respecte de la 1 octombrie
Firmele locale riscă să fie amendate cu 10.000 de lei! Este vorba despre firmele care vând produse prin automate, cum ar fi cele de băuturi răcoritoare sau gustări. Iată ce regulă trebuie să respecte de la 1 octombrie 2024.
Firmele locale riscă să fie amendate cu 10.000 de lei!
De la 1 octombrie 2024 se schimbă legea pentru firmele locale. Acestea pot primi amenzi de 10.000 de lei dacă vând produse prin automate și nu au instalat case de marcat electronice fiscale. ANAF a precizat că firmele locale trebuie să echipeze automatele cu aceste aparate, iar cei care nu respectă legea pot primi amennzi între 8.000 de lei și 10.000 lei. Fiscul poate confisca sumele de bani care nu sunt justificate, iar firmele care oferă bunuri sau servicii prin automate ce acceptă plăți cu cardul, bancnote sau monede au obligația să instaleze case de marcat electronice.
„Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, au obligația de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) prevăzute la art. 3 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999, privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, conform prevederilor art. IV din Ordonanța Guvernului nr. 11/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru modificarea unor termene.”, au precizat reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Legea se aplică de la 1 octombrie 2024 pentru toate firmele locale care vând produse prin automate și nu au instalat case de marcat electronice fiscale. Amenzile sunt uriașe pentru cei care nu respectă regula.
ANAF a luat în vizor și salariile românilor
Ministrul de Finanțe a anunțat că se va schimba legea privind popririle asupra veniturilor cetățenilor.
„Sumele ce reprezintă venituri băneşti ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum şi ajutoarele sau indemnizaţiile cu destinaţie specială sunt exceptate de la urmărirea prin poprire asupra sumelor din conturile bancare deschise.”
În cazul angajaților, de exemplu, poprirea se va face doar la angajator. Conform legislației în vigoarem, ANAF aplică măsurile de executare silită prin poprire atât la plătitorul venitului, cât și la bancă. Așa se ajunge în situația în care să fie poprite sumele de două ori. Fiscul va indisponibiliza doar o treime sau jumătate din sumă, după caz, iar diferența de venit virată în contul bancar va rămâne la dispoziția persoanei. O altă noutate ține de indisponibilizarea sumelor. Astfel, orice sumă existentă în contul bancar la momentul înființării popririi va face obiectul indisponibilizării și virării în conturile indicate de către organul de executare.
O lege care va intra în curând în vigoare va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare, iar specialiştii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare. De asemenea, candidații sunt mulțumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga. Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor. Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari.
În privința firmelor locale, de la 1 octombrie 2024 , cei care vând produse prin automate trebuie să instaleze case de marcat electronice fiscale.