Firmele din țară s-au prins de golănia de la Iași, pusă la cale de fiul lui Solcanu! Au inventat un senzor superinteligent care aduce zeci de milioane de euro: „Nu mă deranjează atâta timp cât nu am habar” – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 22 nov. 2023

Bogdan Solcanu centrează, partenera primește lucrările. Crisbo Company și Urbioled merg în tandem la primăriile din județul Iași și din țară. Sute de contracte au fost câștigate în ultimii ani, afacerea fiind de milioane de euro. Solcanu are grijă să impună condiții ce pot fi îndeplinite doar de Ana Maria Ciotîr. O firmă din Târgoviște a demontat golănia cuplului și a reușit să blocheze o licitație de la o primărie liberală din județul Iași. Cuplul are intrări în special la primăriile PNL din țară, dar nu numai. Finanțarea pentru iluminatul public din țară este asigurată de AFM, aflată în subordinea Ministerului Mediului, condus de liberalul Mircea Fechet. Primarul din Scobinți a spus că nu se ocupă de verificarea licitației și că nici măcar nu-l cunoaște pe Solcanu

Operatorii economici care participă la licitațiile organizate de autoritățile contractante pentru extinderea iluminatului public, finanțare asigurată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), sunt disperați din cauza a două firme din Iași care fură contractele cu statul. Și nu sunt puține… Despre acest aspect a relatat și BZI în zeci de articole. Rețeta este următoarea: Bogdan Solcanu, fiul fostului senator PSD Ion Solcanu, prin firma de consultanță Crisbo Company SRL agață primăriile din Iași și din țară cu promisiunea că va găsi finanțare pentru iluminatul public din localități.

După semnarea contractelor de consultanță, odată cu acceptarea cererilor de finanțare, urmează organizarea licitațiilor de execuție. În majoritatea cazurilor, procedurile sunt câștigate de societatea Urbioled SRL, deținută de Ana-Maria Ciotîr, partenera lui Bogdan Solcanu. Acest lucru este posibil pentru că Bogdan Solcanu realizează proiectul tehnic cu condiții ce avantajează clar firma Urbioled. Și de aici și succesul cuplului: sute de contracte. În această combinație a devenit vizibil și Relu Fenechiu, fostul deputat condamnat pentru fapte de corupție, prin intermediul altei firme de consultanță, specializată tot pe iluminat public.

Concurenții nu mai acceptă să tacă

Crisbo Company SRL a realizat proiectul tehnic și pentru comuna Scobinți, județul Iași, unde primar este Gheorghe Hrițcu, ales din partea PNL. Pe data de 27.11.2023 urma să fie demarată licitația pentru modernizarea iluminatului în localitate, miza fiind de 1.790.616 lei, fără TVA, aproape 360.000 de euro. Numai că un concurent nu a mai acceptat golănia și a contestat procedura, cererea fiind depusă la Consiliul Național pentru Soluționarea Consultațiilor (CNSC). Este vorba despre Euro Audit Service SRL, cu sediul în Târgoviște, care a cerut suspendarea licitației din cauza deficiențelor din caietul de sarcini.

„Autoritatea contractantă a înțeles să publice documentația de atribuire, respectiv prin inserarea unor cerințe nelegale, de natură a încălca libera concurență și de a avantaja în mod nelegal operatorul economic Urbioled”, se arată în cererea de suspendarea a procedurii.

Ca documentația să fie confuză, proiectantul a menționat într-un paragraf că nu este nevoie de o conexiune la internet pentru controlarea sistemului de telegestiune, ca în alt paragraf să spună că este strict necesar. Mai mult, a impus un sistem de răcire pentru ledurile aflate în funcțiune, dar cu reducerea fluxului luminos. Asta ar pune în pericol circulația auto. Și această cerință a fost considerată restrictivă.

Semnături și ștampile copy-paste

Societatea din Târgoviște a acuzat că proiectul tehnic al lui Solcanu nu a fost verificat temeinic, chiar dacă există semnătura și ștampila unui verificator tehnic, Jan Ignt. Contestatorul arată că semnătura și ștampila sunt copiate la indigo de pe proiectele care au stat la baza altor licitații. În consecință, nu a fost vorba despre o verificare reală.

„Proiectantul lucrării contribuie în mod nepermis la restrângerea artificială a concurenței. Impunerea de către proiectant a unor asemenea cerințe restrictive cu dedicație clară pentru un anume ofertant – Urbioled SRL este o practică obișnuită a Crisbo Company SRL, fiind de notorietate atribuirea către Urbioled SRL a tuturor lucrărilor proiectate de către Crisbo Company SRL, legăturile dintre cele două societăți fiind mai mult decât evidente”, se arată în sesizarea societății.

Ridicol! Trei senzori cu dedicație în proiectul tehnic pentru Urbioled

Firma din Târgoviște mai subliniază că prin proiectul tehnic a fost introdusă obligativitatea de montare a unui număr de 3 senzori multifuncționali, dar fără să existe explicații despre rolul acestora sau locul de montaj. Totuși, în fișa tehnică este menționat că senzorii vor fi montați pe fiecare corp de iluminat.

Același proiect tehnic anunță participanții la licitație că aceiași 3 senzori au rolul de a detecta mișcarea și sensul mișcare a pietonilor sau autovehiculelor pe o distanță de 50 de metri. Senzorul multifuncțional ar trebui să fie compus din 9 senzori: mișcare, înclinare, impact, zgomot, temperatură, lumină, ceață, ploaie și ninsoare. Euro Audit Service SRL consideră că un astfel de senzor nu există pe piața iluminatului public și, dacă ar exista, este deținut doar de Urbioled SRL, care a primit o servită de la Crisbo Company SRL.

„Presupunând prin absurd ca solicitarea acestui senzor este justificată și are o finalitate reală (…) determinarea eventualelor accidente ale stâlpilor pe care sunt montate corpurile de iluminat, zgomotul din oricare zonă, temperatura, lumina produsă la nivelul fiecărui corp de iluminat, ceața, ploaia și ninsoarea și nu doar în 3 locuri disparate fără nicio logică și utilitate practică.

A admite legalitatea documentației în forma actuală ar fi echivalent cu admiterea faptului că producerea accidentelor ar trebui să aibă loc exclusiv în incinta celor 3 stâlpi pe care sunt montați cei 3 senzori, în egală măsură ploaia și ninsoarea să se producă exclusiv în cele 3 zone, ceea ce în mod evident nu poate fi acceptat, frizând ridicolul”, se mai arată în contestația depusă la CNSC.

Deci singurul scop de introducere a senzorului a fost pentru limitarea concurenței.

Administratorul firmei din Târgoviște

Contactat telefonic, Alexandru Cîrlig, administratorul societății Euro Audit service SRL, a explicat că Solcanu-Ciotîr acoperă 90 la sută din licitațiile organizate în acest an, cu finanțare de la AFM, printr-o minciună care are rolul de a îndepărta concurența.

„Ei sunt prezenți la toate licitațiile. Aproape 90 la sută din licitații sunt câștigate pe sistemul Scobinți. Anul ăsta au vreo 800 de contracte, anul trecut vreo 200, cu valori cuprinse de 1 milion și 2 milioane de lei. Așteptăm să vedem la implementare dacă vor monta acei senzori. Este o cerință creată artificial. Programul AFM are ca principală condiție scăderea consumului. Asta se face prin implementarea sistemului de telegestiune și montarea ledurilor. Am vorbit la Phillips, Siemens, Schreder, nimeni nu are acești senzori. Zece jucători importanți sunt pe piața iluminatului din țară”, a explicat administratorul societății din Târgoviște.

Din 2018 până în 2022, Urbioled a avut contracte în valoare de 204 milioane de lei, aproape 51 de milioane de euro. Cel mai mare profit l-a înregistrat în 2022, aproape 4,5 milioane de euro. Pe anul 2023, datele financiare nu sunt disponibile. Pentru partea de realizare a proiectului tehnic, Crisbo Company a încasat sume mult mai mici, de aproape 6,3 milioane de lei în perioada 2021-2022.

Ce trebuie să facă la Scobinți

La Scobinți este a doua etapă de modernizare a iluminatului public. Prima a fost câștigată tot de Urbioled. Lucrările vor fi executate în satele Sticlăria, Fetești, Scobinți și Bădeni. Este vorba de montarea unui număr de 729 de aparate de ilumina LED – 22W, implementarea unui sistem de telemanagement și punerea în funcțiune a echipamentelor. Contactat telefonic, primarul din comuna Scobinți spune că nici măcar nu-l cunoaște pe Bogdan Solcanu, administratorul firmei de consultanță care a semnat contractul cu primăria, și că nu știe nimic despre măsurile restrictive.

„Habar nu am, avem firmă de consultanță (Bogdan Solcanu -n.r.). Nu ar trebui să fie (despre legătura consultant-executat – n.r.). Dacă nu-i în regulă, sunt instituții. Nu l-am văzut personal, nu-l cunosc. Avem proiectanți, oameni la achiziții. Nu mă deranjează atâta timp cât nu am habar”, a declarat primarul PNL Gheorghe Hrițcu.

Apelați telefonic, Bogdan Solcanu și Ana Maria Ciotîr nu au răspuns pentru a oferi un punct de vedere. Acum, CNSC va dispune dacă licitația de la Scobinți va fi anulată sau va continua cu eliminarea restricțiilor.