Firmele din Iași afectate de pandemia de COVID-19 au primit prin programul IMM Invest aproape 250 de milioane de lei. Patronii au folosit banii pentru plata datoriilor și menținerea angajaților în firme

de: Raluca Costin
02:00, 26 oct. 2020

La nivelul județului Iași au obținut banii prin platforma IMM Invest un număr de 532 de firme care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei de COVID-19. IMM-urile au folosit cei 250 de milioane de lei acordați de bănci pentru plata furnizorilor, a datoriilor și pentru a menține angajații în firmă. Alte 1.730 de firme din Iași înscrise în programul IMM Invest așteaptă răspunsurile de la bănci

De la debutul programului IMM Invest în luna aprilie 2020 au fost înscrise 2.205 firme din Iași care au fost afectate de pandemia de COVID-19. Din numărul total de înscrieri, 532 de IMM-uri din Iași au obținut deja credite de la bănci în valoare de 242.166.296 lei. Banii primiți de patronii din Iași din domeniile construcții, transport sau comerț au fost utilizați mai ales pentru plata datoriilor.

„Pentru plata furnizorilor, asigurarea stocului de marfă, dar și pentru investiții în firmă. Pentru asta am luat banii. Ne-am asigurat că putem să plătim datoriile și angajații pentru a nu reduce numărul lor sau pentru a nu putea onora contractele pe care le-am semnat”, susține Lucian Pavel, patronul unei firme de construcții.

Diadem Atodiresei, beneficiar al programului IMM Invest: „Noi ne-am axat pe plata chiriei, a furnizorilor și pe păstrarea angajaților în firmă”

Diadem Atodiresei, un piscicultor din Iași care are peste 100 de angajați în cadrul celor două firme pe care le administrează, susține că a obținut un milion de lei prin programul IMM Invest și banii i-a utilizat pentru capital de lucru.

„Am luat pe IMM Invest un milion de lei. O lună a durat aprobarea dosarului pe prima firmă. Noi ne-am axat pe plata chiriei, a furnizorilor și pe păstrarea angajaților în firmă. Încercăm să obținem 2 milioane de lei pentru cea de-a doua firmă. Așteptăm răspunsul de la bănci”, susține Diadem Atodiresei.

Alte 1.730 de firme din Iași așteaptă răspunsul de la băncile partenere în cadrul programului IMM Invest

Din numărul total de solicitări din Iași, 2.205 la număr, pentru obținerea creditelor în cadrul programului IMM Invest, 1.580 provin de la microîntreprinderi care au solicitat credite pentru capital de lucru în valoare de 291.997.211 de lei și credite pentru investiții în valoare de 1.151.535.298 lei. De asemenea, 513 ieșeni care au întreprinderi mici au cerut prin programul IMM Invest credite de 972.053.683 de lei. Alte 112 întreprinderi mijlocii au aplicat în cadrul programului pentru acordarea unor credite în valoare de 512.428.890 de lei.

Termenul limită de obținere a creditelor garantate de stat, în cadrul programului IMM Invest, este sfârșitul anului 2020

Cele mai multe companii din Iași care s-au înscris în programul IMM Invest și așteaptă răspunsurile de la bănci au trimis documentele la Banca Transilvania, ING Bank, BRD, Raiffeisen Bank și BCR. Alte bănci înscrise în program care pot acorda credite potențialilor beneficiari din Iași sunt Banca Unicredit Bank și CEC Bank. De asemenea, Alpha Bank analizează dosarele din Iași, OTP Bank, Libra Bank, Patria Bank. Celelalte bănci partenere în cadrul programului IMM Invest sunt Banca Românească și First Bank. Garanti Bank, Exim Bank, Intesa Sao Paolo Bank, Credit Agricole și Pro Credit Bank pot acorda credite în cadrul programului IMM Invest.

Firmele din Iași afectate de pandemia de COVID-19 se mai pot înscrie în programul IMM Invest până la sfârșitul anului 2020

Potrivit Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, aplicația programului IMM Invest va rămâne deschisă până la data de 31 decembrie 2020, având un plafon alocat de 20 de miliarde de lei, cu 5 miliarde mai mult față de bugetul inițial. La nivel național au fost aprobate aproximativ 20.000 de dosare de finanțare în valoare de peste 13 miliarde de lei. Programul IMM Invest își propune să ajute IMM-urile din Iași care au înregistrat pierderi în pandemia de COVID-19.

Acestea pot consulta Ghidul de completare a cererii online și pot vizualiza modelele de completare a diferitelor tipuri de declarații IMM, înainte să demareze procedura de înscriere. Acestea sunt postate alăturat listei de întrebări frecvente, publicate pe site-ul www.fngcimm.ro și pe pagina de Facebook a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. De asemenea, pentru întrebări sau semnalarea eventualelor dificultăți întâmpinate în procesul de înscriere în aplicație, ieșenii pot scrie pe adresa de e-mail imminvest@fngcimm.ro.