Firmele din HoReCa, din Iași, vor putea accesa fonduri noi de la stat prin programul ce va fi lansat în luna martie. Antreprenorii au încasat deja 35,4 milioane de lei

de: evelina.chitoroaga
02:00, 25 feb. 2021

O nouă schemă de finanțare va fi lansată, în luna martie 2021, pentru antreprenorii din domeniul HoReCa, afectați de pandemia COVID-19. Schema HoReCa va avea un buget de 1 miliard de lei și din această sumă ar urma să se acorde un ajutor de 20 la sută din cuantumul cu care a scăzut cifra de afaceri a firmelor beneficiare în anul 2020, față de 2019

Eligibile la finanțare sunt firmele care au 11 coduri CAEN, respectiv restaurante, cafenele, hoteluri, pensiuni și agenții de turism care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19. Deschiderea oficială a sesiunii de înscriere în Schema HoReCa ar trebui să fie în luna martie 2021. Bugetul alocat sesiunii de finanțare a scăzut cu 1,5 miliarde de lei. De asemenea, a fost eliminat principiul primul venit, primul servit, pentru a se evita o blocare a site-ului Ministerului Economiei în momentul depunerii cererilor de finanțare, dar și pentru ca toți beneficiarii eligibili să poată obține banii necesari redresării economice.

Firmele din Iași au încasat 35,4 milioane de lei, granturi pentru capital de lucru pentru IMM-urile afectate de pandemie, pentru cererile depuse în Măsura 2, în anul precedent. În total, 260 de firme din regiunea Nord-Est, din județele Iași, Bacău, Suceava, Neamț, Vaslui și Botoșani, au încasat 96,9 milioane de lei pentru granturi de capital. În această perioadă sunt verificate cererile depuse de antreprenori în Măsura 3.

Firmele din HoReCa, din Iași, primesc noi fonduri de la stat pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19

Pe lângă fondurile în valoare de 1 miliard de lei, alocate pentru noua schemă HoReCa, patronii din Iași au încasat deja ajutoare financiare în valoare de 35,4 milioane de lei, iar Agenția pentru IMM-uri continuă plățile către cei aproximativ 600 de beneficiari eligibili la finanțare. De asemenea, în Măsura 2 au fost depuse cereri în aplicație, din Iași. În perioada 3 decembrie 2020-28 ianuarie 2021 au fost înregistrați 27.736 de aplicanți din toată țara, în Măsura 3. Din Iași s-au depus 1.108 cereri cu 534 de firme eligibile la finanțare.

Bugetul alocat pentru Regiunea Nord-Est, care cuprinde județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, este în valoare totală de 344.477.610 lei și au aplicat 3.397 de firme. Listele sunt ordonate pe regiuni, în funcție de criteriile de departajare, așa cum sunt ele descrise în procedura de implementare. Premierul Florin Cîțu a anunțat că trimite Corpul de control să investigheze situația de la Măsura 3 – „Granturi de investiții pentru IMM-uri – după ce au apărut mai multe nemulțumiri din partea antreprenorilor care susțin că banii ajung la samsarii imobiliari și nu la firmele care au pierderi financiare și au nevoie de acești bani.

Programul IMM Invest va fi lansat în primăvara acestui an, potrivit specialiștilor din domeniu

Prima Măsură lansată de Ministerul Economiei pentru antreprenorii afectați de pandemie, în anul 2020, este Măsura 1. Din Iași s-au înregistrat 1.121 de aplicanți care au accesat microgranturi în valoare de 2.000 de euro, fiecare, fiind clasat pe locul 5, la nivel național, ca număr de aplicanți. În Măsura 1 s-au înscris 21.000 de potențiali beneficiari din toată țara care au primit microgranturile. Un alt program derulat de stat prin intermediul căruia IMM-urile au obținut ajutoare financiare este IMM Invest, lansat în aprilie 2020.

Din cele 2.297 de solicitări în valoare de 3 miliarde de lei, din partea firmelor din Iași, care au în total 28.159 de angajați, doar 751 de credite au fost aprobate, în valoare de peste 752.394.510 lei. Din aceasta sumă, 409 milioane reprezintă valoarea finanțărilor, iar restul reprezintă garanția către bănci. În anul 2020, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat 92.241 garanții, cu o valoare de garantare de 20,78 miliarde lei, pentru firmele din toată țara, ceea ce reprezintă 12,8 la sută din numărul total de garanții. Potrivit specialiștilor din Iași, înscrierea în program ar putea începe în luna martie, cel târziu luna aprilie 2021.