Firmele de taxi din Iași au primit o lovitură neașteptată. Primăria impune mașini ecologice pentru transportul de persoane din municipiu. Raportul autorității locale arată o depreciere a serviciilor în acest domeniu

de: evelina.chitoroaga
04:00, 20 iun. 2020

Lovitură pentru firmele de taxi din Iași. Primăria municipiului Iași va impune ca acestea să dețină mașini ecologice pentru transportul de persoane, decizie luată în baza unui proiect de hotărâre. Până în anul 2023, toate firmele care practică transportul de persoane în regim taxi trebuie să dețină mașini ecologice, altfel vor primi mai puține autorizații. Municipalitatea a lansat în dezbatere publică un astfel de proiect de hotărâre

Firmele de taxi din Iași vor trebui să-și schimbe toate autoturismele la stradă. Primăria municipiului Iași va impune mașini ecologice pentru transportul de persoane în regim taxi. Pentru a reduce poluarea din oraș, autoritatea locală a decis să impună transportatorilor în regim taxi să circule cu mașini ecologice, termenul final fiind anul 2023. Un proiect de hotărâre va fi supus dezbaterii publice, după care acesta va intra în plenul Consiliului Local pentru a putea fi aprobat.

„La data prezentei, în Municipiul Iași sunt autorizate 1.693 de autoturisme pentru transportul de persoane în regim de taxi și un număr de 7 dispecerate. Având în vedere că numărul de autorizații taxi este limitat, în lipsa unei concurențe reale și a cererii din ce în ce mai mari, în ultimii ani s-a observat o creștere semnificativă a tarifelor practicate și o depreciere a calității serviciilor de transport în regim de taxi”, se arată în proiectul de hotărâre emis de Primăria Iași.

În această etapă, pentru a funcționa, 30 la sută din mașini ar trebui să fie mașini ecologice.

Transportul de persoane în regim de taxi din Iași va fi impus de primărie. Norme de poluare Euro 4 la majoritatea mașinilor

În prezent, din cele 1.693 de autoturisme care fac transport de persoane în regim de taxi din Iași, 294 au o normă de poluare Euro 4. Acestea au fost fabricate între anii 2008 și 2010. Alte 536 de autoturisme aflate în curtea firmelor de taxi din Iași au normă de poluare Euro 5. Aceste autoturisme au fost fabricate între anii 2011 și 2014. Tot în anul 2014 a fost fabricat un autoturism Hibrid înmatriculat pe una din firmele de taximetrie. Un număr de 296 autoturisme cu normă de poluare Euro 5 au fost fabricate în anul 2015 și scoase la stradă pentru transportul de persoane.
Între 2015 și 2020 au fost fabricate 653 autoturisme cu normă de poluare Euro 6. Un singur autoturism electric fabricat în anul 2018 face curse în regim de taxi în Iași, în vreme ce alte două, fabricate în anul 2019, sunt hibrid.

O bună parte din aceste autoturisme vor dispărea însă de la stradă, după ce Primăria Iași va impune achiziția de mașini ecologice pentru firmele de taxi.

Mai multe autorizații pentru autoturismele taxi în municipiul Iași. Primăria Iași a stabilit noile criterii

Numărul de autorizații pentru firmele de taxi din Iași va crește la maxim 2.200 de autoturisme, raportat la o preconizată creștere a populației din municipiu. „Numărul maxim de autorizații taxi la nivelul unei localități va fi de 4 la 1.000 de locuitori, însă poate fi depășit în baza unor criterii. Având în vedere aceste aspecte, Primăria municipiului Iași a comandat realizarea unui studiu de specialitate privind stabilirea numărului maxim de autorizații taxi ce pot fi atribuite în baza criteriilor sus menționate. Astfel, conform studiului realizat și înregistrat la municipiul Iași sub numărul 5773/17.01.2020, se impune necesitatea măririi numărului de autorizații taxi de la 1.693, existente în prezent, la un număr de 2.100-2.200 de autorizații taxi ce pot fi atribuite în oraș.

Categorii de mașini ecologice pe străzile din Iași. Vehiculele istorice pot face transport de persoane

În proiectul de hotărâre se arată și ce tip de autoturisme vor trebui să dețină firmele de taxi din Iași. Firmele vor trebui să dețină un vehicul electric, dar și un vehicul pe GNC (gaz natural, inclusiv biometanul, comprimat). De asemenea, pentru a se încadra în hotărârea Primăriei Iași, patronii firmelor de taximetrie vor trebui să dețină autoturisme pe GNL (gaz natural lichefiat) și GPL (gaz petrolier lichefiat). În categoria mașinilor ecologice sunt incluse și cele de epocă pentru transportul de persoane în municipiul Iași.

În acest caz, vehiculul istoric trebuie să fie fabricat sau înmatriculat pentru prima dată în urmă cu cel puțin 30 de ani, nu se mai află în fabricație și trebuie să fie bine întreținut și menținut în starea sa inițială. Cel care are un astfel de autoturism pentru activitatea de taxi din Iași are nevoie de un atestat de vehicul istoric, emis de către autoritatea națională a Federației Internaționale a Vehiculelor Istorice (FIVA) în România, Retromobil Club România.

Criterii de departajare pentru licența de transport persoane

Primăria Iași a stabilit și o serie de criterii de departajare prin acest proiect de hotărâre pentru cei care fac transport de persoane în regim de taxi. În ceea ce privește vechimea autovehiculului de la data fabricației până la anul de referință, criteriile sunt stricte.

Până la 1 an se acordă 20 puncte, iar de la 1 la 2 ani se acordă 17 puncte. De la 2 la 3 ani se acordă 13 puncte, iar de la 3 la 4 ani se acordă 8 puncte. Totodată, de la 4 la 5 ani se acordă 2 puncte. În ceea ce privește clasificarea autovehiculului, conform normelor de poluare Euro: autovehicul electric sau cu propulsie pe bază de hidrogen va avea 100 puncte. Autovehiculul hibrid plug-in va beneficia de 80 puncte, iar cel hibrid doar 60 puncte. Autovehicul cu propulsie pe GNC, GNL și biogaz – 50 puncte, iar autovehiculul cu propulsie pe GPL – 40 puncte. Mașinile cu norma Euro 8 – 30 puncte, cele cu norma Euro 7 – 20 puncte și cele cu norma Euro 6 – 10 puncte. Se acordă și 0.5 puncte pentru fiecare an de activitate pentru transportul în regim de taxi.

Noile taxiuri vor fi scutite de plata parcărilor din municipiul Iași

Autoturismele de taxi ar urma să fie scutite de plata taxei de acces în locurile de așteptare ale clienților. Primăria Iași încurajează achiziția de mașini ecologice și a impus o serie de măsuri noi firmelor de taximetrie.

„În cazul în care transportatorul autorizat nu deține autovehiculele necesare și se înscrie în procedura de atribuire în baza scrisorii de garanție în cuantum de 5 la sută din valoarea cu care va fi achiziționat fiecare autovehicul, garanția se restituie corespunzător pentru fiecare autovehicul dobândit imediat după eliberarea autorizației taxi. Dacă în termen de 6 luni de la data desfășurării procedurii de atribuire, transportatorul nu solicită eliberarea autorizațiilor taxi sau nu prezintă toate documentele necesare autorizării, valabile pentru autovehiculele declarate, atribuirea autorizației taxi se anulează și se va reține corespunzător garanția depusă”, se arată în proiectul inițiat de Primăria Iași.