Firma unui profesor de la Universitatea Tehnica din Iasi, implicata in scandalul milionarilor din Aleea Sadoveanu
@ Firma unui profesor iesean primeste un contract destul de banos pentru a expertiza versantul prabusit din cartierul Aleea Sadoveanu @ Dupa terminarea expertizei, versantul va fi monitorizat timp de sase luni @ „Sunt facute foraje. S-au facut deja cinci foraje. Mai trebuie realizate inca trei foraje mecanizate”, a spus profesorul Nicolae Botu
Municipalitatea ieseana a finalizat verificarea ofertelor financiare in cazul contractului privind realizarea unei expertize a terenului de pe Aleea Sadoveanu.
Reamintim ca, aici, din cauza alunecarilor de teren, versantul din zona strazii Ursulea s-a prabusit, afectand structura a trei case din zona. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au recomandat ca zona sa fie evacuta.
Ulterior, a intervenit primaria pentru a gasi solutiile de consolidarea a versantului. In cursul zilei de ieri, contractul in valoare de 120 de mii de lei a fost atribuit societatii Proexrom SRL din Iasi, administrata de Nicolae Botu, profesor in cadrul Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi”, la Facultatea de Constructii. Contactat telefonic, profesorul Botu a precizat ca lucrarile au fost demarate si ca pana pe data de 17 iulie vor fi comunicate rezultatele si recomandarile din raport.
„Sunt facute foraje. S-au facut deja cinci foraje. Mai trebuie realizate inca trei foraje mecanizate. Dupa aceea vom analiza si vom stabili care sunt cauzele producerii alunecarilor de teren. Maine (astazi-n.r) vom avea o prezentare preliminara, iar pe data de 17 iulie cele finale”, a declarat Nicoale Botu.
Versantul va fi monitorizat
Conform contractului, trebuie respectat si un program de monitorizare a versantului pe o perioada de sase luni, iar fiecare rezultat va fi comunicat municipalitatii.
„Documentatia geotehnica se va elabora in urmatoarele etape: descrierea privind situatia amplasamentului, întocmire ridicare topografica, descrierea amplasamentului, instalatiilor, retelelor existente, vecinatati, ancheta documentara asupra cadrului geotehnic, planificarea si efectuarea investigarii terenului. Se va defini volumul investigarii terenului tinand cont de categoria geotehnica (foraje ,sondaje, rezultate incercari de laborator,incercari pe teren, masuratori), elaborarea studiului geotehnic. Documentatia geotehnica va fi verificata de catre un verificator de proiecte”, sunt conditiile din caietul de sarcini.
Firma profesorului, prinsa intr-un scandal
Societatea Proexrom SRL a fost si in centrul unui scandal la nivel national. Conform digi24.ro, societatea ieseanului ar fi derulat un contract cu autoritatile din Cluj pentru realizarea unui studiu la o lucrare efectuata la aeroportul din localitate. Aceeasi sursa arata ca studiul s-ar fi realizat suspect de repede, doar in trei zile. Nicoale Botu a precizat ca tot ce a fost publicat sunt doar aberatii. „Acolo este o problema intre PSD si PNL. Noi am picat la mijloc. Ce s-a scris acolo nu are nicio legatura cu realitatea”, a explicat profesorul iesean.
Conform datelor financiare, Proexrom SRL a fost infiintata in anul 2000, are opt angajati, iar in 2015 a inregistrat o cifra de afaceri de 1 milion de lei. Cel mai bun an al firmei a fost in 2008, cand a fost declarata o cifra de afaceri de 14,3 milioane lei si un profit de 525 mii lei.
Ce s-a intamplat pe Sadoveanu
In ultimele luni, la nivelul primariei Iasi a fost constituita o comisie ce a dezbatut problema de pe Aleea Sadoveanu. Specialistii sustineau ca alunecarile de teren ar fi fost cauzate de defrisarile comandate de compania Delgaz pentru eliberarea zonelor de sub liniile de inalta tensiune.
Si vecinii din zona spuneau acelasi lucru, ca s-au taiat copacii care sustineau terenul. Ocolul Silvic Iasi a recunoscut ca exista un protocol cu cei de la Delgaz. Insa, interventiile ar fi fost de toaletare, nicidecum de taiere.
Rezultatele expertizei vor arata clar cine este vinovatul pentru dezastrul din cartierul milionarilor.