Firma care a hrănit copiii de la Strunga, închisă! Nu avea autorizație – EXCLUSIV
Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași au verificat firmă din comuna Strunga care a livrat mâncarea pentru elevii din comună.
În urma acestor verificări firma a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că nu avea autorizație de la DSVSA pentru catering, a dispus măsuri privind remedierea situației, iar activitatea din restaurant a fost suspendată până la remedierea problemelor descoperite de inspectori.
Specialiștii au recoltat probe din materia incriminată și au descoperit că 8 kilograme de materie primă de carne nu avea elemente de identificare.
”Inspectorii s-au dus imediat la fața locului, chiar în seara zilei de 6 iunie 2024, și au demarat o anchetă epidemiologică. Urmărim această situație”, susține Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.
Firma Consumcoop asigură „Masa Sănătoasă” elevilor din Strunga. A fost înființată în anul 2005 și este administrată de Dumitru Gavrilescu, Lăcrămioara Lucaci și Nicoleta Gorgos.
16 elevi de la Școala Strunga au prezentat simptome de toxiinfecție alimentară imediat după pauza de masă
Șaisprezece elevi de la Școala Strunga au fost puși în pericol de moarte din cauza unor sendvișuri pe care le-au consumat în pauza de masă. Acestea le-au fost servite în cadrul programului „Masa Sănătoasă”. Toți cei 16 elevi care au prezentat simptome de toxiinfecție alimentară au ajuns în cursul zilei de joi, 6 iunie 2024, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.
Gheorghe Sarafinceanu, directorul Școlii Gimnaziale Strunga, a precizat că este pentru prima dată când există astfel de probleme în cadrul unității de învățământ. Acesta a transmis că elevii din mai multe clase au prezentat simptome de toxiinfecție alimentară în jurul orei 12.00, după ce au primit sendvișurile din cadrul programului „Masa Sănătoasă”.
„Elevii au primit astăzi sendvișuri cu pulpă dezosată și salată de varză. Masa li se servește în pauza mare, iar pe la 11.00-12.00, mai mulți dintre ei au început să se simtă rău, aveau mâncărimi și stări de vomă, acum nu știm dacă asta s-a întâmplat din cauza sendvișurilor sau pentru că ei își mai cumpără diverse produse de la chioșcuri. Nu erau în stare gravă, puteau să se miște. Din cele patru locații din comună, doar la Școala Strunga au fost probleme, am chemat medicul de familie, i-a văzut. Eu nu pot să-mi dau cu părerea ce au pățit ei, din cauză că nu sunt medic, asta o să stabilească medicii.
Noi, în fiecare zi, o masă o păstrăm la frigider, în condiții optime, pentru că în astfel de cazuri să se poată lua probe. Sunt copii și de clasa a V-a, a VI-a, a VII-a și sunt și câțiva de clasa a IV-a. Masa caldă este asigurată de o firmă din Târgu Frumos, nu știu cum se numește, că acum nu sunt la școală. Este prima dată când se întâmplă acest lucru, copiii nu s-au mai plâns de mâncarea primită. Unul dintre părinții elevilor era foarte revoltat de situație”, a declarat Gheorghe Sarafinceanu, directorul Școlii Gimnaziale Strunga.