Finlanda va adera la NATO, iar Rusia ar putea reacționa violent. Iată ce scenarii sunt posibile

de: BZI.ro
13:26, 12 mai 2022

Avertismentele lui Putin către Finlanda de a nu se alătura NATO par să fi eșuat. Invazia sa în Ucraina a declanșat exact lucrul de care se teme cel mai mult: extinderea în continuare a NATO până la granițele Rusiei.

În trecut parlamentul finlandez a început dezbaterile asupra aderării la NATO, chiar dacă Rusia a amenințat în repetate rânduri o posibilă integrare.

Finlanda va adera la NATO spre nemulțumirea Rusiei

Anunțul Finlandei vine în timp ce parlamentarii europeni dezbat această problemă. Raportorul permanent al UE pentru Ucraina, Michael Gahler, a declarat că aderarea Finlandei la NATO este o dovadă a unității occidentale. El a spus:

„Acest semnal care vine din Finlanda, și probabil în curând și din Suedia, este, de asemenea, un semnal pentru restul lumii că Occidentul nu dă înapoi, că suntem uniți și că avem cea mai bună intenție să ieșim. al acestui război mai puternic decât înainte. Pentru că aceasta este cu siguranță atitudinea restului lumii – să ne uităm dacă, după Afganistan și alte eșecuri pentru Occident, Occidentul va ieși din nou slăbit și s-ar retrage – și acesta este cu siguranță ceva pe care trebuie să-l evităm.

În cadrul primei ore de dezbatere din parlamentul finlandez, Alianța de Stânga, care este un partener minor al coaliției care se află la putere, s-a opus aderării, care, în opinia sa, va plasa Finlanda în prima linie în cazul unui posibil atac rusesc. Este bine de menționat faptul că Finlanda are în contituție menționată neutralitatea. Țara nu are voie să se implice în nicio manevră militară. Decizia a fost luată în urmă cu zeci de ani după finalizarea războiului de iarnă.

Războiul de Iarnă a izbucnit în momentul în care Uniunea Sovietică a atacat Finlanda la 30 noiembrie 1939, trei luni după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Drept consecință, Uniunea Sovietică a fost exclusă din Liga Națiunilor la 14 decembrie.

Cum ar putea reacționa Rusia în acest caz?

Jurnaliştii de la BBC au expus o listă cu modalitățile prin care va reacționa Rusia la anunțul Finlandei de aderare la NATO:

  • Mișcări militare. Deocamdată, președintele Putin este ocupat cu situația din Ucraina, așa că este puțin probabil să facă vreo mișcare bruscă în direcția Finlandei. Trupele ruse aproape de granița comună de 800 de mile (1300 km) au fost redistribuite la sud. În timp, însă, este probabil să mute atât trupele, cât și rachetele mai aproape de granița Finlandei și să monteze patrule aeriene și navale agresive.
  • Război hibrid. Atacurile cibernetice și spionajul cibernetic au loc de ceva timp, vizând majoritatea statelor europene. Acum se poate aștepta ca acestea să fie direcționate în mod specific Finlandei și Suediei dacă se alătură NATO, însoțite de negările oficiale obișnuite ale vinovăției.
  • Subversiune. Lui Putin îi place să joace un joc lung și poate decide că neutralitatea istorică a acestor două țări nordice înseamnă că orice decizie de aderare la NATO poate fi inversată. În timp, el ar putea alege să încerce să modeleze opinia publică finlandeză împotriva NATO cu ajutorul roboților online și a conturilor false.

Vladimir Putin a anunțat în discursul său de Ziua Victoriei, de pe data de 9 mai faptul că SUA au ales să se extindă nesperat de mult. Președintele Rusiei a afirmat faptul că SUA au pus rachete nucleare în Turcia, lângă granița cu Rusia și că au avut același gând și în Ucraina. În acest context, o posibilă aderare la NATO de către Finlanda ar putea deranja Rusia.