Finlanda şi Suedia nu vor fi în NATO până nu se vor îndeplini nişte condiţii impuse de Turcia
Turcia cere să fie îndeplinite nişte condiţii înainte de aderarea Finlandei şi Suediei la NATO. În acest sens, luni, 31 mai, un consilier principal al preşedintelui Turciei i-a comunicat omologului său american că Ankara doreşte a se lua măsuri concrete în legătură cu ceea ce numeşte „organizaţii teroriste” din Finlanda şi Suedia, înainte de a putea lua în considerare candidaturile lor la NATO.
Condiţii impuse de Turcia pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO
Turcia cere să fie îndeplinite nişte condiţii înainte ca Finlanda şi Suedia să adere la NATO. Astfel, pornind de la această idee, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Jake Sullivan, şi Ibrahim Kalin, consilier-şef pentru politică externă al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, au discutat despre NATO şi războiul din Ucraina.
Altfel spus, Ankara se opune aderării celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică pe motiv că acestea găzduiesc persoane care au legături cu gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi alte persoane pe care le consideră terorişti şi pentru că Finlanda şi Suedia au oprit exporturile de arme către Turcia în 2019.
În comunicatul preşedinţiei turce se precizează faptul că Ibrahim Kalin i-a comunicat lui Sullivan că ţările care doresc să adere la NATO trebuie să „internalizeze valorile şi principiile alianţei în materie de securitate şi combatere a terorismului”.
„S-a subliniat că este imperativ ca Suedia şi Finlanda să ia măsuri concrete cu privire la organizaţiile teroriste care ameninţă securitatea naţională a Turciei”, a adăugat Ibrahim Kalin.
De asemenea, Suedia şi Finlanda au spus că sunt deschise la dialog şi condamnă terorismul.
Totodată, Reuters aminteşte că toţi cei 30 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice trebuie să aprobe planurile de extindere a organizaţiei.
În declaraţii apărute luni, 30 mai, în The Economist, preşedintele Erdogan confirmă angajamentul neschimbat al Turciei faţă de NATO şi cere aliaţilor să îşi concentreze eforturile pe „convingerea” ţărilor candidate.
„Insistenţa fără compromisuri ale Suediei şi Finlandei de a adera la alianţă a adăugat un punct inutil pe agenda NATO. Nu există nicio autoritate în Ankara căreia să i se poată spune ce să facă de către nicio ţară care nu este dispusă să lupte împotriva terorismului”, a spus preşedintele Erdogan.
Cererile de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei au fost depuse
În același context, amintim că după aprobarea cu o majoritate zdrobitoare, de peste 95%, a parlamentului finlandez, toţi paşii au fost făcuţi pentru depunerea simultană a cererilor de aderare ale celor două ţări la sediul Alianţei de la Bruxelles.
Ambasadorii celor două țări nordice la NATO s-au întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a transmite cererile de aderare.
„Acesta este un moment istoric, într-un moment istoric pentru securitatea noastră”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare prezentate de ambasadorii celor două ţări. Suntem hotărâți să rezolvăm toate problemele și să ajungem la concluzii rapide”, a spus Stoltenberg, remarcând sprijinul puternic din partea tuturor celorlalți aliați.
„Sperăm să finalizăm rapid” procesul de aderare, a adăugat Stoltenberg.
”Salut cu căldură cererile Finlandei și Suediei de a adera la NATO. Sunteți cei mai apropiați parteneri ai noștri, iar apartenența dumneavoastră la NATO va crește securitatea noastră comună”, a spus Stoltenberg. Alianța consideră că aderarea Finlandei și a Suediei ar întări enorm zona Mării Baltice.
Totodată, mesajul Rusiei referitor la aderarea Finlandei și Suediei la NATO, precizează că ar fi o greșeală cu consecințe ample. Și cu toate acestea, Turcia cere să fie îndeplinite nişte condiţii înainte de aderarea Finlandei şi Suediei la NATO.