Finanțele ieșene au semnat contractul de evaluare a bunurilor sechestrate

de: Ciprian Boaru
02:00, 03 nov. 2021

Bunurile persoanelor fizice sau juridice cu datorii înregistrate la Stat vor fi evaluate și valorificate. Recent, a fost finalizată licitația pentru furnizarea serviciilor de evaluare. Contractul se va desfășura pe bază de comandă, în funcție de necesități

Finanțele ieșene au comandat furnizarea serviciilor de evaluare din partea firmelor specializate. Recent, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași a finalizat licitația pentru achiziția serviciilor. Pentru Administrația ieșeană, contractul cu o valoare de aproape 70.000 lei, fără TVA, a fost atribuit PFA Chiteală N. Teodora Avramia. Pentru Administrația din Suceava a fost aleasă oferta societății Citadelle Expert SRL, din Brașov. Ultimele 4 loturi nu au fost adjudecate.

„Evaluările se vor efectua în conformitate cu Standardele Internaționale și Europene în vigoare. Natura serviciilor reprezintă determinarea valorii în vederea valorificării tuturor bunurilor mobile și imobile, provenite din executarea silită efectuată de către serviciile colectare și executare silită din cadrul Administrațiilor Județene ale Finanțelor Publice Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui și structurilor subordonate”, se arată în caietul de sarcini.

La un moment dat, Fiscul a pus sechestru și pe bunurile unui parlamentar ieșean.

Autoritatea contractantă a stabilit lista bunurilor supuse evaluării

Conform caietului de sarcini, pentru Administrația ieșeană sunt programate un număr de 414 evaluări. Bunurile imobile sunt formate din locuințe, spații comerciale, spații administrative / birouri, stații de distribuire combustibil, service auto, hoteluri, restaurante, moteluri, case de vacanță, construcții industriale, spații de producție, iar cele mobile se referă la autoturisme, autoutilitare, autocamioane, combine și mașini agricole, tractoare agricole si rutiere, birotică, mobilier, stocuri de materii prime, produse finite și semifabricate, acțiuni și alte instrumente financiare.

„Prestatorul are obligația de a prezenta dovada că are calitatea de evaluator autorizat, dobândită conform legislației în vigoare. Prestatorul are obligația de a se deplasa la fața locului unde se află bunurile mobile sau imobile ce urmează a fi evaluate, va preciza în raportul de evaluare data la care s-a făcut vizualizarea, locul unde acestea se află, iar în situația bunurilor mobile, dacă se află în stare de funcțiune”, se mai arată în documentația procedurii.

Finanțele ieșene cumpără laptopuri de 80.000 de euro

Totodată, Finanțele ieșene au încheiat licitația privind furnizarea unui lot de 70 de laptopuri pentru activitatea instituției. Valoarea estimată a procedurii este de 411.764 lei, fără TVA, aproape 80.000 de euro. Comisia de evaluare a stabilit că oferta depusă de societatea Smart Choice SRL este validă. Valoarea finală a contractului este de 395.500 lei, fără TVA. Firma, cu sediul social în cartierul Tătărași, este controlată de Lucian Mihalache.

În 2020, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 6,5 milioane lei, cu profit de 465.055 lei, cu numai 3 angajați. Afaceristul deține și societățile Sincronet Solution SRL și Smart Medical Imaging SRL. Laptopurile trebuie să aibă următoarele specificații tehnice: procesor 2,4 GHz, 4 nuclee, 16 GB RAM de tip DDR4, placă video 2 GB DDR5, sistem audio integrat, HDD 512 GB, display de minimum 17 inch, software cu licență etc. Finanțele au semnat și un contract pentru furnizarea serviciilor de pază.