FILMUL CARNAGIULUI DIN FUNDATIE – VIDEO&FOTO
CARNAGIU, DEZASTRU, MOARTE, GROAZA, CATASTROFA sunt cuvinte care cu greu ar putea reda ceea ce s-a intamplat ieri dupa-amiaza in Fundatie, in fata Bibliotecii Central Universitare „Mihai Eminescu”.
Un tramvai, vechi de aproape 40 ani, a intrat in plin in 5 masini care stateau la semafor, s-a urcat peste o Dacie 1310, pe care a taiat-o in doua, dupa care s-a oprit intr-un autobuz al Regiei Autonome de Transport Public (RATP). Rotile tramvaiului ucigas, care avea, culmea, numarul 13, au sfartecat un angajat al Penitenciarului de Maxima Siguranta (PMS) Iasi, iar o asistenta de la aceeasi institutie a ajuns in stare grava la spital. Ambii se aflau in masina Dacia, care apartinea PMS Iasi. Alte sapte persoane au ajuns la spital cu diferite leziuni.
Danut Condurache, de 43 ani, angajat la PMS Iasi, astepta in coloana de masini din Fundatie, cand tramvaiul ucigas a lovit. Langa el era o colega, Mirela Dragusanu, de 44 ani. Aceasta trebuia sa-si intampine ieri fiul, care se intorcea acasa din Japonia, dupa groaznicul cutremur.
Tramvaiul cobora cu viteza si a aruncat in parti un autoturism BMW, o Dacie Logan, un Mercedes, un Chevrolet Aveo si un Volkswagen Golf. Din nefericire, in intreg carambolul, Dacia in care se aflau cei doi angajati ai PMS a fost prinsa sub rotile tramvaiului. Acesta s-a oprit abia intr-un MAZ al RATP, care stationa la semafor. Totul s-a transformat in cateva clipe intr-un film de groaza: sange pe carosabil, fiare contorsionate, corpul sfartecat al unui om sub rotile tramvaiului, combustibil imprastiat si mii de curiosi. Printre ei, martorii groaznicului accident, care cu greu isi mai puteau gasi cuvintele.
Este, probabil, cel mai groaznic accident produs la Iasi in care au fost implicate mijloace de transport public. In ciuda faptului ca tramvaiul este foarte vechi, sefii RATP si cei ai primariei au aruncat aseara vina asupra vatmanului, in varsta de 35 ani. Si asta desi nici o alta institutie dintre cele care ancheteaza teribilul accident nu s-a pronuntat inca. „Vom demara o analiza a modului in care sunt verificate tramvaiele, dar vom analiza si comportamentul vatmanilor. Cei care au antecedente ar trebui verificati mai atent. Din 1997, vatmanul respectiv a fost implicat in cel putin patru accidente”, a sustinut primarul Gheorghe Nichita.
Aseara, vatmanul, Cristian Diaconu, s-a ales cu dosar penal pentru ucidere din culpa.
Groaznicul accident petrecut ieri, in jurul orei 14.15, este, insa, si rezultatul unei politici falimentare de achizitii a mijloacelor de transport electric din oras. Toate, dar exclusiv toate tramvaiele din parcul RATP sunt fabricate in anii ’70. Dintre cele 150 de vagoane din depourile Regiei, 74 ies zilnic la strada. Nimeni nu stie cate dintre ele ar putea fi implicate, astazi sau maine, intr-un nou accident.
Martor: „Masinile zburau intr-o parte si in alta”
Martorii care au fost implicati in teribilul accident cu greu isi gaseau ieri cuvintele. Totul s-a intamplat intr-o fractiune de secunda, nici nu au apucat sa-si dea seama cum s-a produs teribilul accident. Oamenii povestesc ca vatmanul ar fi actionat sistemul de franare, dar acesta nu a functionat. „A fost ceva cumplit. Totul s-a intamplat intr-o fractiune de secunda. Nu mai vreau sa mai traiesc aceasta clipa urata. Nu au mai tinut franele. Vatmanul franase, iar ceea ce am mai apucat sa vad este ca masinile zburau intr-o parte si in alta. Tramvaiul avea viteza, iar in momentul impactului, Loganul taxi a zburat peste o alta masina”, a declarat, ingrozit, un tanar aflat in tramvaiul ucigas la momentul impactului.
Pompiliu Moldovanu era intr-una dintre masinile lovite de tramvai. „Credeti-ma, am simtit deodata o bubuitura cand stateam la semafor. Nu stiu daca a venit in mine sau in altul. Banuiesc ca a ramas fara frane, ori avea viteza. Daca a luat inclusiv un autobuz, doua Dacii si trei masini, atunci, probabil, nu l-au mai tinut franele. Multumesc lui Dumnezeu ca nu am patit nimic. Acum sper sa nu ne scoata pe noi vinovati si procurorii sa decida cine este responsabil”, a declarat acesta.
O alta masina implicata in carambol a fost si un Volkswagen, condus de o studenta. „Coboram de la facultate si asteptam la semafor. Am auzit doar o bubuitura si am simtit ca suntem izbiti din spate de o alta masina. Ne-am speriat cumplit”, a povestit Georgiana Rascanu.
Victime au fost si in autobuzul RATP, ultimul autovehicul in care s-a oprit tramvaiul ucigas. „Era o doamna care se plangea ca s-a lovit la picior. A luat-o o ambulanta la spital. A intrat tramvaiul in mine. Atat stiu”, a declarat soferul autobuzului.
Asistenta aflata in stare grava isi astepta fiul din Japonia
Istoria celor care au ajuns sub rotile tramvaiului pare ireala, desprinsa parca din filme. Mirela Dragusanu, asistenta care era langa Danut Condurache in Dacia calcata de tramvai, se afla la cateva ore de o intalnire emotionanta. Aceasta le marturisise unor apropiati din cadrul Penitenciarului ca abia astepta sa-si revada fiul si nepotul. Ei trebuiau sa soseasca aseara din Japonia, unde fusesera martori ai groaznicului cutremur. Culmea, se intorceau din iadul nuclear de la Fukushima. Acum, doar sperantele si mainile medicilor o mai tin in viata pe Mirela Dragusanu, pentru a-si putea revedea copilul si nepotul.
Soferul mort mergea dupa medicamente
Danut Condurache lucra de 14 ani la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi. „Era un baiat de pus la rana. Era un om extraodinar, care ar fi sarit in ajutorul oricui, la orice ora din zi si din noapte. Nu-mi vine sa cred”, a declarat un coleg de-al agentului.
Ieri, acesta a urcat pentru ultima oara la volanul masinii, pentru a aproviziona Penitenciarul cu medicamente. „Regretam foarte mult ce s-a intamplat. Cei doi angajati ai penitenciarului mergeau in oras pentru a achizitiona medicamente pentru detinuti. Masina implicata in acest tragic eveniment apartine Penitenciarului Iasi”, a declarat Gabriela Topoliceanu, purtatorul de cuvant al unitatii de detentie.
Doua ore de lupta cu fiarele contorsionate
Ceea ce a urmat dupa accident cu greu poate fi descris in cuvinte. Echipajele de la descarcerare si criminalistii au lucrat mai bine de doua ore pentru a scoate trupul agentului de la Penitenciar de sub rotile tramvaiului. La fata locului au mers toti sefii institutiilor, politisti, echipaje ale SMURD, Ambulanta, RATP, primarie, Politie Locala, criminalisti etc. Tramvaiul ucigas a fost dus in depoul Regiei in jurul orei 15.50, unde urmeaza sa fie expertizat. Acesta a fost fabricat in 1973 si a fost adus la Iasi de la Berna, Elvetia. Reprezentantii RATP sustin, insa, ca vagonul fusese modernizat dupa 1990, iar ultima revizie tehnica ar fi fost facuta pe 9 martie 2011.
Operatiunile de degajare a traficului din zona Fundatiei au durat mai bine de doua ore, timp in care circulatia auto a fost deviata pe alte strazi.
Ieri, la fata locului, parerile autoritatilor erau impartite. Fiecare dintre sefii institutiilor prezenti in Fundatie au incercat sa-si explice cum s-a intamplat accidentul. Reprezentantii RATP au declarat la cald ca iau in calcul doua ipoteze. „Nu stiu nimic. Abia de trei luni l-au adus de la elvetieni. Eu trebuie sa ma uit pe foaia lui de parcurs sa vad daca avea revizia facuta. Oricum, cert este ca sunt doua cauze ale teribilului accident. Ori a ramas tramvaiul fara frane, ori a franat vatmanul prea tarziu. Asteptam ca procurorii si anchetatorii sa stabileasca cu exactitate cauzele producerii accidentului”, a spus, ieri la amiaza, Maricel Gherca, directorul RATP.
Toate tramvaiele RATP sunt fabricate in anii ’70
Dincolo de nefericitul eveniment si pana la elucidarea cauzelor care au produs carnagiul din Fundatie, un lucru este foarte clar: iesenii calatoresc in tramvaie vechi de aproape 40 de ani. Toate cele 150 de tramvaie aflate in depoul RATP au fost fabricate in anii ’70. 74 dintre acestea ies zilnic la strada, iar fiecare poate produce oricand un accident asemanator celui de ieri. „Noi avem in parc mai multe tipuri de tramvaie, Be 4/4, Be 8/8, ST 7, ST 8, ST 11, GT 4 si un tramvai GT 8. Majoritatea sunt fabricate in anii ’70, dar toate au fost modernizate dupa 1990”, a declarat Adrian Mihai, purtatorul de cuvant al RATP.
RATP nu are, in acest moment, tramvaie noi, vina apartinand, in principal, municipalitatii iesene. Si asta pentru ca, in nenumarate randuri, sefii primariei au intarziat sa deconteze contravaloarea abonamentelor gratuite acordate de Regie. In consecinta, toate mijloacele electrice din depourile RATP au ajuns la Iasi fie in urma unor donatii, fie au fost cumparate la preturi second-hand.
Un autobuz a ramas fara frane inainte de accident
Culmea este ca, inainte de groaznicul accident, un autobuz RATP a ramas fara frane pe bulevardul Independentei. Soferul autobuzului a evitat coliziunea cu masinile aflate in trafic, reusind intr-un final sa opreasca. „Pe Independetei s-a intamplat in jurul orelor 14.00. Soferul nu a putut frana imediat. A reusit pana la urma iar calatorii au coborat pe Independentei”, a povestiti unul dintre martori. Sefii RATP au confirmat incidentul. „Intr-adevar au fost probleme cu un un autobuz. A fost o defectiune la compresor. Autobuzul a fost dus la garaj”, a precizat Adrian Mihai, purtator de cuvant RATP.
Pasagera din Dacie este in stare critica si va fi dusa la Spitalul Floreasca
Asistenta Mirela Dragusanu a suferit rani grave si a fost transportata de un echipaj de Terapie Intensiva la Unitatea de Primire Urgente (UPU) de la Spitalul Sf. Spiridon Iasi. „Pacienta de 44 ani a suferit un politraumatism, fractura de bazin si a fost adusa in UPU in stare critica. Dupa evaluarea clinica si imagistica, a fost transferata la Ortopedie, iar maine (astazi – n.r.) va fi dusa la Spitalul Floreasca din Capitala, cu elicopterul SMURD. Starea pacientei este grava, iar prognosticul din punct de vedere functional este rezervat, nu si cel vital”, a declarat conf. dr. Diana Cimpoesu, medic coordonator UPU-SMURD la Spitalul Sf. Spiridon Iasi.
Celelalte victime ajunse la spital sunt in stare buna. O femeie de 78 ani, care se afla in autobuz, a mers singura la UPU Sf. Spiridon, prezentand leziuni la coloana cervicala. „Femeia a venit de acasa, din cauza durerilor la spate. Prezenta leziuni la coloana cervicala si o fractura la o vertebra, dar leziunile nu au dus la paralizie. Dupa ce a fost evaluata, pacienta a fost directionata catre Spitalul de Neurochirurgie”, a explicat conf. dr. Diana Cimpoesu.
Tot la Neurochirurgie a fost dus de ambulanta un barbat de 36 ani, care a suferit un traumatism cranio-cerebral, iar la sectia exterioara Copou a Spitalului Sf. Spiridon a fost dusa o femeie de 53 ani, pasagera in tramvai, cu traumatisme la maini si la picioare. De asemenea, un tanar de 26 ani s-a prezentat la spital cu fractura de piramida nazala si multiple escoriatii. Alte doua persoane au mers spre seara la spital, cu leziuni usoare, dar nu au necesitat internare. „Este posibil sa mai primim in UPU victime ale accidentului. Daca resimt dureri la cateva ore dupa accident, cu siguranta oamenii vor veni la spital, de la domiciliu”, a adaugat purtatorul de cuvant al Spitalului Sf. Spiridon.
ITM a declansat o ancheta
Ieri, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi au declansat o ancheta in cazul accidentului din Fundatie. „Inspectorii au fost la fata locului si am declansat o ancheta de cercetare. Deocamdata este vorba de un incident periculos si, in functie de cercetari, s-ar putea sa se transforme in accident de munca. Noi vom discuta cu victimele implicate in accident pentru a vedea daca nu se aflau in drum spre serviciu sau desfasurau activitati in cadrul serviciului. De asemenea, Directia Generala a Penitenciarelor desfasoara propria ancheta, deoarece intr-o masina implicata in accident se aflau doi angajati de la Penitenciarul Iasi, dintre care unul a decedat. Maine (astazi – n.r.) vom discuta si cu victimele civile, ca sa spun asa”, a declarat George Albulescu, inspector-sef la ITM Iasi.
Vatmanul a fost gasit deja vinovat
@ Din bani publici, Gheorghe Nichita si-a tras limuzina Skoda Superb din 2009, iar iesenilor le-a servit rable vechi de 40 de ani
Aseara, primarul Gheorghe Nichita a convocat o sedinta la Palatul Roznovanu, alaturi de sefii Politiei Rutiere, ai celei municipale, de reprezentantii RATP si de cei de la SMURD pentru a stabili primele concluzii privind cauzele care au dus la tragedia din Copou. Practic, singurul rezultat la care sefii municipalitatii au vrut sa ajunga, dupa doar cateva ore de discutii, a fost acela ca vinovatia ii apartine vatmanului Cristian Diaconu. Conform sefilor primariei, acesta a provocat alte patru accidente, in 2002, 2003 si 2008, el fiind angajat la RATP din anul 1997. „Va trebui sa demaram o ancheta ampla la RATP, sustinuta de o comisie pe care o vom stabili maine (astazi – n.r.), pentru a cere o situatie clara a celor care sunt raspunzatori de trafic in Regie. Cred ca vatmanii ar trebui sa fie foarte atenti la modul de functionare a tramvaiului”, a sustinut primarul Nichita.
Pe numele lui Cristian Diaconu a fost intocmit dosar penal pentru ucidere din culpa. Comisia infiintata ieri de sefii municipalitatii se va apuca de lucru abia astazi, cand tramvaiul implicat in accident va fi supus unei expertize. Desi vagonul are o vechime de aproape 40 ani, primarul Nichita a sustinut ca acesta se prezinta in conditii excelente. „Vagonul a circulat in aceleasi conditii si in Elvetia. A fost reconditionat si a circulat foarte bine. Nu este vorba de vechime, sunt tramvaie care circula foarte bine”, a adaugat Gheorghe Nichita.
Totusi, in timp ce Nichita vrea sa-i convinga pe ieseni ca rablele vechi de 40 de ani sunt sigure, el si-a tras in 2009 o Skoda Superb din bani publici.
Pe de alta parte, tragedia din Fundatie a scos in evidenta si neatentia unor soferi. Conform Politiei Rutiere, conducatorii auto nu au voie sa stationeze pe liniile de tramvai, cu toate ca, zilnic, sute de participanti la trafic incalca aceasta regula. Sefii de la Rutiera afirma ca nu pot face mare lucru in aceasta privinta, zona fiind extrem de aglomerata.
Toate tramvaiele aduse de la Berna, scoase din circulatie
Tragedia din Fundatie i-a facut pe sefii primariei sa retraga de pe trasee toate garniturile de tramvai aduse din Elvetia. Practic, cele 12 tramvaie de tip Be 4/4 vor trece printr-o revizie tehnica, iar timp de cateva zile nici unul nu va fi scos la strada. Trezit in ultimul ceas, primarul Gheorghe Nichita a dispus si ca tramvaiele sa nu mai circule cu viteza mare in zona bulevardului Carol I. „Am dispus ca tramvaiele respective sa fie retrase din circulatie, iar in aceasta noapte sa le fie facuta revizia tehnica. Ele nu vor iesi la strada pana nu le va fi facuta revizia, chiar daca vom face fata cu greu traficului. Am dat dispozitie ca viteza de coborare a tramvaielor pe Copou sa fie de maxim 20 kilometri pe ora”, a sustinut primarul Nichita.
Garnitura care a provocat accidentul a mai fost implicata intr-un incident in urma cu cateva luni. Vagonul a fost brusc cuprins de flacari, pe cand circula in zona industriala, dupa ce o rezistenta s-a incins, iar un capac de plastic a luat foc. „O asemenea tragedie nu ar fi trebuit sa se intample pentru ca tramvaiele au o securitate foarte buna. Vom vedea daca a fost eroare umana sau a fost o defectiune tehnica”, a adaugat Nichita.
Semnalul a fost tras in 2006
Problemele din transportul public au fost evidentiate si in martie 2006. Atunci, trei oameni au fost internati de urgenta in spital, trei tramvaie au fost distruse, iar trei autoturisme au fost avariate. In jurul orei 19.00, in plin centrul orasului, in intersectia de la Colegiul National, tramvaiul 330, care circula pe traseul 13, Copou – Tatarasi, a lovit in plin tramvaiul 331, care era pe traseul 1. Primul vagon venea de la Fundatie si a ramas fara frane, lucru confirmat de faptul ca pana la impact a lovit trei masini aflate in trafic. In urma coliziunii, tramvaiul 331 a intrat in intersectia de la blocul TAROM si a lovit frontal vagonul 128, care venea dinspre Piata Unirii. Din accident au rezultat trei victime, una dintre ele fiind vatmanul tramvaiului 330, care provocase accidentul. La scurt timp, la fata locului au mers Maricel Gherca, directorul Regiei Autonome de Transport Public (RATP) Iasi, Liviu Zanfirescu, comandantul de atunci al Inspectoratului de Politie al judetului (IPJ) Iasi, subcomisarul Petru Frunza, fost comandant al Politiei Rutiere Iasi, si Mihai Chirica, directorul tehnic al primariei. „Nu a ramas fara frane. Tramvaiele astea au sistem pneumatic de franare, care se blocheaza atunci cand apare vreo defectiune”, declara in 2006 directorul Gherca. Ce nu a avut in vedere directorul RATP Iasi este uzura accentuata a caii de rulare a tramvaielor, care a influentat direct accidentul. Practic, sistemul de franare nu a mai putut calca eficient pe sine, ceea ce a provocat nenorocirea. „Puteam avea o adevarata catastrofa rutiera. Noroc ca victimele nu sunt intr-o stare foarte grava, dar nu mai lipsea mult sa asistam la o catastrofa de proportii”, afirma atunci subcomisarul Petru Frunza. Toate cele trei tramvaie implicate in accident au fost de tip GT 4, second-hand, aduse din Germania. Cu cateva zile inainte de incidentul din intersectia TAROM, tot in zona Colegiului National, un tramvai a deraiat.