Fiicele primarului, pe lista beneficiarilor unui curs cu finanțare europeană. Odraslele vor primi și o sumă de bani, 1.800 de lei – FOTO

de: Alexandra MAISNER
02:00, 07 sept. 2023

În comuna ieșeană Mogoșești, un curs de cofetar a încins spiritele. Fiicele primarului, pe lista beneficiarilor cursului de formare profesională

Rodica Popa, primarul comunei ieșene Mogoșești, este acuzată de localnici de favoritism. Aceștia susțin faptul că nu s-au putut înscrie la cursul de patiser-cofetar din cauză că rudele primarului au ocupat toate locurile disponibile. Mai mult decât atât, miza ar fi fost, de fapt, suma pe care aceștia au primit-o după examenul de absolvire, în cuantum de 1.800 de lei, și un pachet de alimente.

Fiicele primarului, pe lista beneficiarilor cursului de formare. Rodica Popa, acuzată de favoritism

Un întreg scandal s-a declanșat după ce fiicele primarului comunei Mogoșești au fost înscrise la cursul de formare finanțat prin fonduri europene, care s-a desfășurat la școala din localitate. Oamenii susțin că participanții au fost aleși de Rodica Popa, iar cei care au avut nevoie au fost defavorizați.

„În comuna noastră, acum câteva luni a avut loc un curs de specializare în domeniul patiser-cofetar, finanțat din fondul social European «Măsuri active și personalizate pentru ocupare în regiunea Nord-Est, cod proiect 157589». Cursul a fost organizat de primarul comunei Mogoșești și Service Grup Rolandia, Guvernul României, instrumente structurale 2014/2020. La finalul cursului, participanții au primit suma de 1.800 de lei și un pachet cu produse alimentare.

Cursanții au fost selectați de doamna primar (n.r. – Rodica Popa) și o salariată de la Mediu. Au fost mai multe persoane defavorizate care au vrut să se înscrie la curs, însă ni s-a spus că nu mai sunt locuri. Ne-am resemnat cu mâhnire, știind că acea calificare ne ajuta să obținem un loc de muncă, o sumă de bani și un pachet de alimente ce ne erau de folos pentru copii”, au transmis oamenii din localitate.

Verișoare și fine ale primarului, printre beneficiari

Precizăm faptul că localnicii au dorit să își păstreze anonimatul de frica unei răzbunări din partea primarului Rodica Popa. Astfel, aceștia susțin că fiicele primarului nici măcar nu au fost prezente la curs, dar au figurat pe liste și au promovat examenul de la final.

„La finalul cursului au fost postate, în mediul public, poze de la examenul de absolvire și surpriza mare a fost să vedem că cinci persoane care au dat examenul final nu se prezentase la nicio oră de curs sau practică. Acele persoane sunt două fiice ale doamnei primar, una studentă, Sorana Roșu, și una întoarsă din străinătate de câteva zile, Daniela Pleșca, soția unui consilier care este fermier și are peste 100 de hectare de teren la APIA pentru care primește subvenție, soțul salariatei din primărie care era venit cu câteva zile înainte de examene din străinătate și o cumnată a altei salariate din primărie.

Majoritatea cursanților au fost verișoare ale doamnei primar, fine și alte rude ale salariatei din primărie. Nu a avut acces nicio persoană din afara anturajului lor. Dacă aceste cinci locuri ar fi fost ocupate de cinci persoane nevoiașe, comunitatea ar fi avut cinci persoane cu locuri de muncă asigurate și familiile nu ar mai fi trăit din ajutoare sociale. Copiii acestora ar fi avut un trai decent”, mai spun oamenii din Mogoșești.

Rodica Popa se apără. „E o normalitate, la urma urmei, puteam să mă înscriu și eu”

Rodica Popa susține faptul că nu a fost implicată în organizarea cursurilor, mai mult decât atât, nu ea și-ar fi înscris rudele.

„Așa este, fele mele s-au înscris, dar nu eu am făcut înscrierile. Au fost pe fonduri europene, a fost o comisie din exterior. Cursanții s-au înscris pur și simplu, s-a făcut mediatizare, au fost niște pliante. E o normalitate, la urma urmei, puteam să mă înscriu și eu, pentru că e benefic pentru fiecare dintre noi să ne perfecționăm.

Eu cred că a rămas un loc neocupat pentru că marea majoritate a femeilor pleacă în străinătate, iar o parte dintre ele chiar în acea perioadă și în perioada imediat următoare, unele dintre ele s-au înscris și nu au mai reușit. Toată familia mea are din ce mânca, are din ce trăi și, dacă, într-adevăr, au făcut acele cursuri, mi se pare normal. Nu se poate să nu fi fost la cursuri. Amândouă fiicele au domiciliu de Mogoșești.

Nu la noi s-au ținut cursurile, s-au ținut la școală, într-o sală. Nu s-a primit încă suma, am înțeles că procedura este de a avea cont și li se va trimite în cont suma respectivă. Și eu mi-aș fi dorit să mă înscriu, dar nu mă lasă legislația. Nu a existat un contract de colaborare între UAT și reprezentanții respectivi. Cursurile s-au desfășurat în perioada aprilie – iulie 2023.

Într-adevăr, din punct de vedere organizatoric, primăria, angajații primăriei ar trebui să ne implicăm în astfel de cursuri, iar rolul nostru este de a informa cetățenii”, a declarat Rodica Popa, primarul comunei Mogoșești.

Fiicele primarului, pe lista beneficiarilor unui curs de formare profesională. Proiectul finanțat prin fonduri europene a stârnit un scandal în comuna Mogoșești.