Fiica afaceristului din Arad mort după explozia mașinii sale, arestată pentru crimă: „Suspiciuni rezonabile” și probe copleșitoare în dosarul exploziei
Motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) în cazul Laurei Bîlcea, fiica afaceristului arădean Ioan Crișan, ucis în 2021 într-o explozie violentă, scoate la iveală detalii noi și întărește gravitatea acuzațiilor aduse inculpaților.
Spre deosebire de decizia inițială a Curții de Apel București, care considera dovezile drept „simple indicii”, ICCJ a stabilit că probele demonstrează „suspiciuni rezonabile” și a decis arestarea preventivă a celor implicați, inclusiv a Laurei Bîlcea și a celor doi presupuși executanți, Sebastian Ilie Bulbuc și Adrian Bogdan Horodincă.
Motivația instanței supreme pentru arestarea fiicei omului de afaceri din Arad mort după explozia mașinii sale
Judecătoarele Eleni Cristina Marcu și Lia Savonea argumentează că măsura arestării nu este destinată satisfacerii opiniei publice, ci oferirii unui sentiment de siguranță colectivă, într-o societate în care eficiența organelor de justiție este esențială. Instanța avertizează asupra riscului de nesiguranță socială dacă asemenea indivizi periculoși nu sunt îndepărtați.
Un martor-cheie, frizerul Florin Alexandru Lind, a oferit detalii amănunțite despre livrarea dispozitivului de detonare către Bulbuc și Horodincă, dezvăluiri susținute de dovezi concrete, precum înregistrări de pe camere de supraveghere. Totodată, declarațiile sale au declanșat investigații ce au confirmat implicarea suspecților.
ICCJ a subliniat că Bogdan Horodincă și Sebastian Bulbuc au beneficiat de îmbogățiri subite după eveniment, investind sume mari în bunuri și ascunzând achizițiile. Laura Bîlcea, suspectată că a finanțat acțiunea, a efectuat retrageri masive de numerar după moartea tatălui, fără explicații clare.
Prin decizia sa, Înalta Curte afirmă că probele sunt mai mult decât suficiente pentru a susține acuzațiile la acest stadiu, calificând comportamentele inculpaților drept extrem de periculoase și justificând aplicarea arestării preventive.