Fierbeți o lingură de semințe de mărar sau de frunze proaspete și aflați ce efecte uimitoare are asupra organismului
Mărarul, planta căreia, probabil, nu-i dăm importanța cuvenită, folosind-o doar în bucătărie, este în primul rând un antioxidant puternic cu multiple beneficii asupra sănătății.
Îmbunătățește digestia
Uleiul esențial de mărar are efect stimulator asupra sistemului digestiv. Acesta favorizează trecerea produselor alimentare în intestine, facilitând tranzitul. De aceea mărarul este și un remediu natural împotriva constipației.
Pentru aceasta, preparați o infuzie dintr-o linguriță de semințe la o ceașcă de apă fiartă. Se beau 2-3 cești pe zi.
Preparatul se poate folosi și pentru tuse cronică sau sughiț.
Reduce crampele menstruale
Flavonoidele din uleiurile esențiale de mărar stimulează secreția hormonilor care joacă un rol important în reglarea ciclului menstrual.
Luptă contra infecțiilor
Mărarul este considerat plantă medicinală de cel puțin 5.000 de ani. Vechii egipteni îl foloseau ca sedativ.
Cercetările ulterioare au dovedit că uleiul esențial de mărar este eficient împotriva numeroaselor tulpini de bacterii și ciuperci, confirmand credința veche că mărarul este un puternic remediu natural.
Prin urmare, mărarul poate fi utilizat pentru tratamentul diareei cauzate de infecții bacteriene. Acesta nu numai că ajută la eliminarea infecției, dar restabilește funcționarea aparatului digestiv și contribuie la întărirea sistemului imunitar.
Reduce colesterolul
În caz de doriți să vă țineți sub control colesterolul, nu aveti decât să adăugați mărar în dieta adoptată. Teste clinice au demonstrat ca mărarul reduce nivelul crescut al colesterolului și al trigliceridelor.
Ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge
Dacă mărarul ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, înseamnă că este de mare folos persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.
Controlează respirația urât mirositoare
Reducând flatulența, consumul de mărar controlează și respirația urât mirositoare/halena. Cum refluxul gastro-intestinal este una dintre cauzele halenei, mărarul stimulează aparatul digestiv și luptă împotriva infecțiilor microbiene responsabile de respirația urât mirositoare.
Ajută insomniacii
Încercați să mestecați câteva semințe de mărar. Sau gândiți-vă că flavonoidele și vitaminele din complexul B, prezente în frunzele de mărar, sunt un excelent remediu natural împotriva insomniei și a tulburărilor de somn.
Iată cum puteți prepara acasă un remediu împotriva insomniei!
Aduceți la fierbere o lingură de semințe de mărar sau de frunze proaspete tocate mărunt. Lăsați să se odihnească într-un termos timp de o zi, apoi strecurați și beți câte un pahar în fiecare seară înainte de culcare.
Alte moduri de folosire a mărarului
Puteți include mărarul în meniurile de zi cu zi. Presărați-l pe salată, puneți-l în omletă, pe carne, pește, brânză, în sosuri și bucurați-vă din plin de efectele miraculoase , mai ales acum cât e vremea lui.
Frunzele de mărar sunt bogate și in vitamina C.
Este bine să mai știți că:
-pentru iarnă îl puteți usca sau congela. În cel din urmă caz, nu mai degajă același miros.
-uleiul esențial de mărar trebuie folosit în doze mici, spre a evita toxicitatea și doar cu prescripție medicală.
-nu se recomandă femeilor însărcinate sau care alăptează.
-îl puteți cultiva în ghiveci de 20-40 cm, dar nu va fi la fel de viguros ca cel din grădină.