Ficatul doare? Iată tot ce trebuie să știi despre afecțiunile hepatice

de: BZI.ro
13:05, 01 dec. 2021

Ficatul în sine nu doare. În general, durerea apare, atunci când membrana care înconjoară ficatul este inflamată. Cauza acestei inflamații poate fi o afecțiune hepatică sau chiar o leziune.

Ficatul este cea mai mare glandă a corpului uman. Rolul acestuia este de a detoxifia organismul, de a sintetiza proteinele și de a produce substanțe chimice, necesare digerării alimentelor. Ficatul este localizat în partea dreaptă a abdomenului, în cadranul superior. Sub el se află vezica biliară, dar și regiuni ale pancreasului și intestinelor. Împreună cu aceste organe, ficatul lucrează pentru digerarea, absorbția și procesarea alimentelor.

Dacă ficatul se îmbolnăvește, pot apărea mai multe simptome, printre care amintim: dureri severe abdominale, urină închisă la culoare, scaun palid sau cu sânge, greață și vărsături, icter, umflarea abdomenului, mâncărimea pielii, oboseala cronică și pierderea poftei de mâncare. Așa că, fiți atenți la aceste simptome și luați măsuri de îndată ce apar.

Ficatul este localizat în partea dreaptă a abdomenului

Ficatul doare? Ce afecțiuni hepatice provoacă durerea?

Așa cum am precizat la începutul acestui articol, ficatul nu doare, deoarece nu are receptori de durere. Însă, durerea hepatică poate să apară ca o durere ușoară, constantă, sub coaste, dar se poate extinde în partea inferioară a spatelui, radiind sub sân, ca o durere ascuțită. Durerea crește în intensitate, dacă faceți exerciții fizice.

De precizat este că, în stadiile incipiente ale bolilor hepatice, nu apar simptome. Astfel că, ele sunt dificil de observat.

Pe măsură ce ficatul se inflamează și devine din ce în ce mai iritat, simptomele încep să își facă apariția.

Bolile hepatice au cauze diferite: infecții, probleme ale sistemului imunitar, factori genetici, efectul toxic al medicamentelor, cancer, abuzul cronic de alcool și grăsime acumulată în ficat. Iată câteva exemple de boli, care pot da dureri hepatice:

Insuficiență hepatică

Această afecțiune poate apărea din cauza unei infecții, a unei boli genetice sau a consumului excesiv de alcool. Durerea poate apărea chiar în stadiile de început a bolii, după o masă grasă sau plină de calorii.

Durere de ficat provocată de hepatita virală

Hepatita virală constă în inflamația ficatului și poate fi acută sau cronică. Aceasta poate da dureri în partea superioară dreaptă a abdomenului, acolo unde se află ficatul. Alte semne de hepatită includ urina închisă la culoare, pielea sau ochii galbeni, oboseala, greața sau vărsăturile.

Hepatita alcoolică

Hepatita alcoolică apare în urma consumului excesiv de alcool. Ficatul se inflamează și apare durerea, care face abdomenul să se simtă foarte sensibil. Această afecțiune poate face pacientul să piardă în greutate și să îi scadă pofta de mâncare. Poate apărea chiar și greața sau febra.

Afecțiunile hepatice pot provoca îngălbenirea ochilor.

Leziuni hepatice

Ficatul poate fi lezat ușor în accidente, căderi sau alte traume, din cauza dimensiunii sale. Leziunile hepatice se manifestă prin durere, provocată de sângerare. Pot apărea și semne de șoc, din cauza pierderii de sânge.

Cancer de ficat

Cancerul de ficat poate provoca dureri, însă doar când este în stadii avansate. Alte simptome date de această afecțiune sunt: pierdere în greutate, mâncărimi de piele, piele sau ochi galbeni, abdomen umflat și stare generală de rău.

Ficatul doare? Ciroza

Ciroza reprezintă o cicatrizare ireversibilă a ficatului. Această afecțiune este cauzată de consumul excesiv de alcool și nu poate fi inversată, nici după oprirea consumului acestor băuturi. Cu toate acestea, renunțarea la alcool poate preveni deteriorarea suplimentară şi poate contribui la îmbunătăţirea simptomelor.

Ficatul în sine nu doare