Ficăţei de pui în lapte. Cum îi faci suculenţi
Pentru un prânz pe cinste, noi îţi recomandăm o porţie de ficăţei de pui în lapte, cu puţin usturoi şi neapărat cu mămăliguţă fierbinte. E o reţetă uşoară, care nu necesită nici multe ingrediente, nici cunoştinţe avansate în domeniul culinar. Gustul şi aroma preparatului vor încânta papilele gustative ale mesenilor.
Poate nu ştiai, dar e recomandat să faci ficăţei de pui în lapte pentru a-şi pierde din amărăciunea specifică. Nu ai nevoie de mult lapte, o jumătate de cană e suficientă. Hai să vedem ce ingrediente îţi trebuie şi care e modul de preparare.
Ficăței de pui în lapte – Mod de preparare
Pune-ți șorțul, scoate ficatul din congelator și apucă-te de treabă. Cantitățile de mai jos sunt orientative. Poți face mai multă sau, dimpotrivă, mai puțină mâncare, în funcție de preferințe.
Ingrediente:
- 500 gr ficat de pui
- 1/2 cana lapte
- 3-4 linguri făină de grâu
- 2 cepe galbene medii
- ulei de floarea-soarelui
- piper şi sare după gust
Mod de preparare:
Spală ficăţeii în mai multe ape, până când nu mai au deloc sânge. Îndepărtează membranele de pe ei. Pune-i în lapte, într-un bol, potriveşte de sare şi piper şi ţine-i aşa în jur de 2-3 ore. Acel lapte, după aceea, trebuie aruncat. Nu mai ai ce face cu el.
Pune ficăţeii scurşi de lapte la fiert. Îndepărtează spuma negricioasă care se formează deasupra. După aproximativ 10 minute sau în momentul în care şi-au schimbat culoarea, ia-i de pe foc şi scurge-i de apă.
Încinge uleiul int-o tigaie. Trece fiecare bucăţică de ficat prin făină şi pune-o la prăjit. Prăjeşte-i pe ambele părţi, apoi scoate-i pe o farfurie tapetată cu un prosop absorbant de bucătărie, pentru a elimina excesul de grăsime. Poţi servi aceşti ficăţei de pui în lapte cu cartofi natur, piure ori cu un sos din ceapă şi roşii.
Cum se face mămăliga pentru ficățeii de pui
Dacă tot am precizat că ficăţeii se pot servi cu ceva alături, hai să pregătim şi o mămăligă. Ştiai că bunicile noastre nu o tăiau cu furculiţa ori cu cuţitul? Ele foloseau o aţă mai groasă pentru porţionare. Se mai spunea că fata era bună de măritat în momentul în care făcea o mămăligă bun şi un borş suficient de acru. Iată ce reţetă avem:
Ingrediente:
- 1 litru apă
- 350-400 gr făină de porumb mai fină sau mai grunjoasă, după preferințe
- sare
Mod de preparare:
Pune apă cu sare la fiert. Presoara foarte puţină făină deasupra, pentru a-ţi da seama mai uşor când începe să fiarbă. În momentul în care dă în clocot, pune făina în ploaie şi amestecă folosind un tel. Astfel nu se vor forma cocoloaşe. Când făina dă semne că începe să se umfle, dă focul mai mic şi scoate telul. Foloseşte de-acum un făcăleţ. Amestecă din când în când în ceaunul de tuci. Mămăliga e gata în funcţie de cât de vârtoasă vrei să fie (cu cât vrei să fie mai vârtoasă, cu atât trebuie ținută pe foc mai mult). Răstoarn-o pe o farfurie şi acoper-o cu un prosopel care nu lasă scame ori cu farfurie, pentru a nu se forma o coajă subţire deasupra ei.
Cum se face mujdeiul de usturoi
Usturoiul dă o aromă aparte multor mâncăruri. Ca şi ceapa, este un produs care nu trebuie să-ţi lipsească din bucătărie ori din cămară. Pentru a servi ficăţeii, prepară mujdei după reţeta următoare:
Ingrediente:
- 7-8 căţei de usturoi curăţaţi
- 1 lingură de ulei
- sare după gust
- iaurt (opţional)
Mod de preparare:
Zdrobeşte usturoiul într-un cleşte special, apoi pisează-l în mojar cu puţină sare. Astfel va fi mai suculent şi mai păstos. Pune câte un pic de ulei şi amestecă bine. Dacă e prea iute, poţi adăuga 2-3 picături de apă. După preferinţe, acum e momentul încorporării iaurtului. Dacă preferi mujdei de usturoi simplu, atunci elimină iaurtul.
Pentru desert recomandăm un tort de mere întregi, iar ca băutură un cocktail Rose Sangria.