Ficat de porc cu ceapă: Rețetă ca la bunica
Ficățeii de pui îi știm prea bine că sunt o delicatesă, dar trebuie de luat la cunoștință și faptul că un preparat delicios este și cel cu ficat de porc cu ceapă.
Rețeta este una simplă, ingredientele sunt puține și evidente, timpul de preparare este relativ mic. În cadrul magazinelor se poate găsi atât ficat înghețat, cât și necongelat. Pentru o reușită cât mai sigură, se recomandă achiziționarea lui din una din măcelăriile orașului căci nu este nici înghețat, nici dezghețat, doar a fost scos și pus la rece.
Pregătirea celor necesare pentru ficat de porc cu ceapă
Este mai bine ca la început să se facă toate lucrurile, iar pe parcurs de adăugat ce este necesar. La 1 kg de ficat de porc este necesar de 4 cepe potrivite. Puteți pune mai mult sau mai puțin, de obicei cantitatea de 4 cepe ar trebui să fie suficientă pentru a produce sosul necesar.
Ceapa se toacă pe un fundișor, unii oameni vor să o toace în cubulețe, alții solzișori, nu are o prea mare importanță căci înainte de a pune ficatul ne asigurăm că ceapa e călită bine, iar atunci ceapa va fi deja foarte fragedă. Să nu mai spunem faptul că ulterior vine și fiartă alături de ficat, deci nu va fi niciun deranj în oricare dintre alegeri.
Ceapa poate fi pusă de o parte, iar pe fundișor să vină rândul ficatului. Spre deosebire de cel de pui care era micuț, iar separarea lor era facultativă. În cazul ficatului de porc nu se mai poate spune același lucru, o singură bucată are deja 600-700 de grame dacă nu chiar mai mult.
Se preferă tăierea sa în cuburi, nu exagerați cu el că nu-i ceapă și nici în 4 să nu-l tăiați că o să fie prea mare, iar la final va rămâne tot crud pe interior. Forma de cub e mai mult orientativă, căci ceea ce vrem să facem aici este să preluăm din textura ficatului de pui și să încercăm cât mai mult posibil să nu îl facem prea tare.
Oala cu ficăței pe foc
Acum că am tocat tot ce avem nevoie, se poate pune ceapa la călit. Focul să fie unul potrivit, un pic de ulei și se amestecă. Sarea trebuie pusă la final, chiar dacă face ceapa să se prăjească mai repede, aceasta aici va face ficatul precum un cauciuc. Piperul și foile de dafin sunt tot ceea ce este necesar pentru început.
Când deja s-a schimbat culoarea cepei și a căpătat un aspect sticlos, se poate adăuga ficatul. Se vrea a se căli și el puțin pentru a căpăta o mică crustă. 3-4 minute ar trebui să fie suficient pentru așa ceva, iar în acest timp se recomandă un amestec regulat pentru a fi totul uniform. În funcție de puterea focului, poate dura și un minut două mai mult.
Când deja obținem crusta dorită, putem adăuga suc de roșii și o cană de apă. Chiar dacă este o culoare promițătoare, acesta este doar aspectul, căci pe interior carnea este încă crudă. Se amestecă regulat și se lasă la foc pentru vro 20 de minute.
Usturoiul sau cimbrul pot fi adăugate în acest timp, iar după ce aceste minute s-au scurt, cea mai bună metodă de a verifica dacă este gată, este să tăiați o bucată de ficat. Dacă încă pare prea roșiatic sau nefăcut, mai țineți pe foc o perioadă. Nu uitați să amestecați periodic pentru a nu se prinde de fund ficatul. Carnea de porc se vrea bine făcută căci poate prezenta bacterii.
Mâncarea e gata
Dacă ficatul e gata, se poate opri focul de la aragaz și să puneți sarea după gust. Puneți un pic, amestecați, pune-ți iar. Se poate pune pe lângă acest ficat de porc cu ceapă niște mărar verde tocat mărunt. Merge bine acompaniat cu un piure sau chiar simplu cu mămăliguță.