Fetița desfigurată de porcul din curte își trăiește visul cu ochii! La un an de la incident, un grup de tineri i-au construit o casă ca-n povești! Iată chipul fericirii – FOTO
În luna octombrie 2018, un apel la 112 avea să anunțe că, în satul Mogoșești, o fetiță de numai un an și câteva luni era desfigurată de un porc. După ce a fost transportată de urgență la spital, a fost internată la terapie intensivă timp de o lună jumătate, în stare extrem de gravă. Medicii au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a reconstrui fața și urechile fetiței. Aceasta, împreună cu alți patru frați locuiesc într-o cameră unde mănâncă și dorm. La un an de la incident, un grup de tineri binevoitori, impresionați de povestea acestora, au decis să le facă un bine. În curând vor avea casa lor.
A fost desfigurată de un porc
Un caz halucinant mediatizat încă de anul trecut este cel al unei fetițe din comuna Mogoșești, județul Iași, care a fost desfigurată de un porc în propria curte. Mama acesteia plecase pentru câteva minute la soacra ei care locuia în curtea vecină, timp în care porcul s-a năpustit asupra fetiței și i-a mâncat fața, urechile și mâinile. A stat internată în spital două luni, iar acum este bine, având nevoie doar de o reconstrucție a urechilor. Astăzi se bucură alături de frații săi de cea mai frumoasă perioadă din viața lor. Un grup de tineri au decis să pună mână de la mână și să le construiască o nouă casă. Tatăl copiilor își trăiește visul cu ochii împreună cu familia lui.
„După incidentul cu fetița noastră Sorana, niște tineri au întins o mână de ajutor și pentru noi. Aceștia s-au mobilizat și au început să ne construiască casa. Nici în zece ani nu cred că aș fi reușit să fac ceea ce au făcut ei din luna august și până în prezent. Ne-au promis că până la Crăciun vom avea o cameră terminată. Nu am cuvinte să îmi exprim bucuria. Noi acum locuim în casa unei mătuși, însă curând va trebui să ne mutăm”, spune Ionuț Mămăligă, tatăl copiilor.
Nu au acte pe casă
Cele șapte suflete locuiesc într-o singură cameră, într-o casă bătrânească, lăsată în grija lor de către o mătușă. Aceasta și-a luat angajamentul verbal de a le oferi casa familiei Mămăligă, ea fiind plecată în străinătate. Decizia nu a durat prea mult, căci aceasta i-a contactat și i-a anunțat că urmează să se întoarcă și să se mute în casa pe care o oferise familiei. Construcția de care beneficiază familia Mămăligă este ridicată pe proprietatea mătușii. În orice moment aceasta ar putea să-i dea afară.
„Noi am ridicat casa cu ajutorul acestor băieți, dar ne temem că mătușa ne poate cere oricând să plecăm. Nu avem drept de proprietari. Practic, casa este ridicată în curtea ei. Înainte să moară bunica mea, a împărțit verbal, cum se făcea pe vremea aceea, pământul copiilor. Tătălui meu i-a dat o bucată și celorlalți frați ai lui câte o bucată. Mătușa mea, plecând în străinătate, ne-a îndemnat să construim casa în curtea ei și nu a tatălui meu, pentru că ne va lăsa nouă proprietatea. Acum, după ce am ridicat construcția, aceasta s-a răzgândit și vrea să se mute înapoi”, mai spune Ionuț.
Un grup de tineri i-au construit o nouă locuință
În speranța că situația privind moștenirea se va remedia în interiorul familiei, tinerii care au decis să ajute familia Mămăligă continuă lucrările. Șapte tineri au căutat sponsori, au investit din banii proprii și au contribuit activ la construirea casei, fără a aștepta ceva în schimb. Își doresc doar să vadă familia, care deja a trecut prin încercări grele, fericită. Paul Alexandru Șerban este cel care a mobilizat toate persoanele care s-au implicat ulterior.
„Am aflat întâmplător de acest caz. Am intrat în contact cu tatăl copiilor, care mi-a povestit întreaga situație. Inițial, m-a înduioșat povestea Soranei, iar mai apoi, situația precară a întregii familii. După ce am discutat cu domnul Ionuț, am propus unui grup de prieteni să ajutăm familia Mămăligă. Astfel, pe lângă alimente, îmbrăcăminte și lenjerie, le-am ridicat casa. Urmează să finalizăm construcția, însă avem nevoie de mai mult suport. Avem nevoie, alături de noi, de oameni dispuși să ajute, să doneze pentru această familie nevoiașă. Sunt cinci copii minori care au nevoie de noi”, spune Alexandru Șerban.
Ce i-a motivat să-i ajute fără a aștepta ceva la schimb?
Prietenii care s-au alăturat inițiativei lui Alexandru povestesc faptul că, pentru a ridica casa, au avut nevoie și de ajutorul altor persoane. Astfel, aceștia au căutat sponsori care au contribuit cu materiale pentru construcția casei.
„Alexandru este prietenul meu. El m-a înștiințat de existența acestui caz, așa că am decis să ajut. Ne-am mobilizat în grupul nostru de prieteni și am discutat care și cum putem ajuta această familie. Inițial am fost vreo șapte persoane implicate activ, apoi s-au mai alăturat și alții. Din cunoștințe în cunoștințe am strâns fonduri și am construit casa până la acoperiș, urmând să punem geamurile și ușile. Am mers cu toții și i-am ajutat fizic la construcția casei. Am contribuit fiecare cu bani, cu implicare și căutare de sponsori”, spune Ionuț Scuriu.
„Ajutorul e reciproc”
Un alt membru al echipei spune că a acceptat provocarea lui Alexandru de a ajuta, pentru că familia Mămăligă este o familie exemplu, o familie care merită ajutată. Totodată, dorește să fie un exemplu pentru toți oamenii din jurul lui, să-i îndemne să facă mai mult pentru aproapele lor.
„Acea familie, din punctul meu de vedere, merită ajutată pentru că nu este o familie cu un tată bețiv, fumător și drogat. Este un tată muncitor și responsabil, consider că nu a avut noroc. În momentul în care văd acele persoane că zâmbesc și se bucură, am o mulțumire sufletească că am contribuit și eu ca și restul echipei la acea bucurie. Vrem să arătăm că facem un bine unor persoane care au mai puțin ca noi, nu că avem noi prea mult, pentru că nu avem, facem cu toții eforturi. Contribuie fiecare cu ce poate, bani, mâncare, lenjerii, prosoape, haine, jucării, muncă fizică. Ajutorul e reciproc, noi îi ajutăm să aibă un loc decent de trăit și ei ne ajută sufletește să ne mai desprindem de probleme sau efectiv să punem capul pe pernă mai liniștiți”, spune Iulian Gorbănescu.
Unul dintre cele mai grave cazuri
Reamintim faptul că Sorana, într-un moment în care nu a fost supravegheată, a fost mușcată de un porc. Medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” spun că s-au confruntat cu un caz de o gravitate deosebită, urechea stângă fiind complet mâncată, iar din cea dreaptă rămânând doar o mică parte. Totodată, fetița a avut plăgi mușcate și pe față, dar și la nivelul ambelor mâini. Astăzi, după un an de la incident, Sorana nu mai are urechi, urmând să sufere o intervenție chirurgicală de reconstrucție a acestora. Mama sa, Mihaela, spune că fetița nu a rămas cu sechele emoționale. Acum, fetița se poate bucura, în schimb, alături de frații ei, de șansa de a locui într-un mediu prielnic vârstei ei. În pofida incidentului, va putea în sfârșit să aibă o copilărie fericită.
Cei care doresc să contribuie la terminarea locuinței familiei Mămăligă, pot dona în conturile:
RO05BTRLEURCRT0121406001 Șerban Paul Alexandru.
Paypal: serbanalex_vet@yahoo.co