Fetele de la videochat si-au bagat patronii in faliment
@ Mai multe studiouri de videochat din Iasi sunt in pragul falimentului @ Administratorii se plang de faptul ca pierd din clientela odata cu deschiderea studiourilor ce ofera angajatelor mai multe avantaje
Afacerile ce in urma cu cativa ani erau pe val se indreapta incet, dar sigur, spre faliment. Daca la inceput, studiourile de videochat lucrau chiar si pe filme pentru a-si scoate profit, acum situatia s-a schimbat total. Numarul mare de studiouri de videochat aparute in Iasi a facut ca doar cele ce ofera conditii de lux pentru angajate sa ramana pe piata. Administratorii studiourilor aflate in zone centrale sau la periferie, care nu au insa conditii de lux, au ramas fara angajate. „Foarte multe fete prefera sa plece de la studio si sa faca astfel de activitati de acasa. Faptul ca lucreaza de la studio si trebuie sa li se opreasca un oarecare procent, le face sa se indeparteze. La inceputul afacerii, mai faceam cate o magarie, lucram pe filme din spatele carora tastau baieti, acum nu mai merge. Administratorii site-urilor si-au dat seama si greu mai poti face asta. Am avut si fete ce au incercat sa ne fure, vorbeau cu clientul pe site-ul pe care avea cont, iar show-ul il faceau pe Skype. Banii trimisi de catre client ii intrau astfel in contul personal pe care il avea in banca. Pe piata stiu ca inca se bat studiourile ce ofera si cazarea personalului la locul de munca si conditii de lux”, a marturisit Stefan S., patronul unui studio de videochat de pe Sf. Lazar. Traseul banilor ce urmeaza sa il primeasca modelele de la videochat ar fi ca jumatate din suma castigata sa ramana site-ului pe care lucreaza modelul, iar jumatate din banii primiti sa ii revina studioului la care isi desfasoara aceasta activitatea. Modelele pot lucra pentru activitati non-adult sau adult. Tarifele pe minut pentru aceste activitati difera de la site la site.
Afaceri ascunse legal
Afacerile ce se desfasoara sub forma activitatilor de videochat se gasesc de foarte multe ori in actele depuse pentru autorizatie sub forma de call center-uri sau firme ce efectueaza video-call-uri pentru vanzarea de produse. In anunturile de angajare se apeleaza la tertipuri de genul bonusurilor oferite la angajare. Insa in spatele acestora se ascund adevarate afaceri. In momentul semnarii contractului de operator PC, sub care lucreaza angajatele videochaturilor, acestea semneaza de fapt un contract de exclusivitate pentru studioul respectiv. Astfel, pentru o perioada de 3 sau 6 luni, trebuie sa lucreze sub comanda administratorilor de videochat timp de 8 ore pe zi minim. Fetele ce aleg sa ramana „cazate” la locul de munca sunt de multe ori fortate ca pe timpul noptii sa faca ore suplimentare sau sa lucreze in cuplu. „Foarte multe fete sunt terorizate de colegi de-ai nostri. Femeile ce conduc astfel de afaceri sunt mai severe decat barbatii”, a adaugat Stefan. Activitatea de videochat a luat amploare in Romania in anii 2004-2005, foarte multe studiori incercand sa isi faca loc pe piata in acea perioada. Odata cu trecerea anilor, se pare ca rezista doar cele mai puternice.