Festivitatea de deschidere a anului academic 2020-2021 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) are loc astăzi, 30 septembrie 2020, printr-o ceremonie specială – LIVE VIDEO/ FOTO

de: Valentin Hutanu
11:03, 30 sept. 2020

Festivitatea de deschidere a anului academic 2020-2021 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are loc astăzi, 30 septembrie 2020, la ora 11:00. Având în vedere situația epidemiologică actuală, care nu permite o prezență fizică mai largă, Universitatea „Cuza” pune pe primul plan sănătatea și siguranță membrilor comunității. După această festivitate vor avea loc ceremoniile de deschidere organizate de cele 15 facultăți de la „Cuza”

Deschiderea de an academic 2020-2021 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași va avea loc astăzi, 30 septembrie 2020, la ora 11:00. Având în vedere situația epidemiologică actuală, care nu permite o prezență fizică mai largă, Universitatea „Cuza” pune pe primul plan sănătatea și siguranță membrilor comunității. După această festivitate vor avea loc ceremoniile de deschidere organizate de cele 15 facultăți de la „Cuza”.

UAIC a deschis anul universitar 2020-2021

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a organizat miercuri, 30 septembrie 2020, festivitatea de deschidere a anului universitar 2020-2021, care a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” începând cu ora 11. La eveniment au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC, prorectorii și decanii Universității dar și reprezentanți ai studenților sau reprezentanți ai organizațiilor partenere.

Prof. univ. dr. Tudorel TOADER a deschis ceremonia cu un mesaj adresat întregii comunități academice: „Cu o istorie de 160 de ani de la momentul fondator, cu tot atâtea generații de absolvenți – ambasadori ai culturii și științei, ai spiritului academic dobândit la UAIC, universitatea noastră a contribuit și contribuie, în mod esențial, la dezvoltarea și modernizarea societății românești în general, a educației, științei, culturii și civilizației în special, rămânând un far luminos pentru tinerii din țară și din străinătate și pentru comunitățile cărora le aparțin. Universitatea noastră a avut și are puterea îndeplinirii vocației sale academice chiar și atunci când a trecut sau trece prin perioade dificile, precum anii războiului, anii comunismului ori actuala pandemie. Cu obligația îndeplinirii misunii pe care o are, cu grija ocrotirii fiecărui membru din comunitatea UAIC, atenți fiind la așteptările studenților dar și la evoluțiile sociale, așteptând revenirea la normalitate, desfășurăm procesul didactic prin îmbinarea metodelor pedagogiei tradiționale cu mijloacele moderne de comunicare.”

Rectorul UAIC a prezentat în continuare cele mai actuale informații despre Universitate, menționând varietatea ofertei academice, rezultatele remarcabile obținute la admiterea 2020, poziționarea onorantă în clasamentele naționale și internaționale, rezultatele deosebite în cercetare sau internaționalizare dar și stadiul investițiilor finalizate sau în curs de finalizare.

Ceremonia a continuat cu mesajul prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel IANCU, președintele Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a evocat personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza cu prilejul aniversării a 200 de ani de la nașterea domnitorului, a trecut în revistă numele pe care le-a avut UAIC de la fondare până în prezent și a încheiat cu o urare: „Adresez tuturor membrilor comunității academice urări de sănătate și un an cât mai bun din punct de vedere profesional”.

Studentul Iustin JALABOI, de la Facultatea de Economie și Administrarea, a transmis un mesaj adresat cu precădere studenților din anul I, în calitate de reprezentant al studenților în Biroul Executiv al Consiliului de Administrație: „E important să întelegem că Universitatea face tot posibilul ca noi studenții să ne continuăm parcursul educațional în cele mai sigure și bune condiții, iar eu vă garantez că vocea studenților nu va lipsi niciodată din procesul decizional”.

În continuare, reprezentanții a trei companii partenere ale UAIC au premiat studenții cu cele mai bune rezultate în anul universtar 2019-2020. Astfel, au luat cuvântul Tibor Laszlo FERENCZY, Director Zonal la Banca Comercială Română, Adrian JANTEA – Director Filiala Iași a BRD – Groupe Société Générale și Bogdan BABICI – Director Business Hub Regiunea Centru-Est Raiffeisen BANK, care au nominalizat studenții premiați.
Ceremonia s-a încheiat cu audierea tradiționalului Gaudeamus Igitur. Întreg evenimentul a putut fi urmărit în direct online, pe site-ul UAIC.

Ceremonii aparte, în condiții speciale, pentru deschiderea de an academic la patru mari universități din Iași

În acest context, Senatul de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a stabilit, deja, modalitatea de reluare a cursurilor, la cele 15 facultăți, printr-un scenariu mixt, într-o ședință unde a participat și prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector.

„În ședința Senatului UAIC din Iași a fost stabilită modalitatea mixtă de desfășurare a activităților didactice, la toate cele 15 facultăți, cu unele particularități, în funcție de specializări, nivel de studiu, număr de studenți, etc. Senatul a aprobat propunerile făcute de către Consiliul de Administrație, propuneri venite de la facultăți. Toate activitățile se vor desfășura cu stricta respectare a normelor sanitare și legale!”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Cuza” din Iași.

Cele 15 facultăți de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au înaintat conducerii instituției tipul de scenariu pe care vor să-l aplice privind reluarea cursurilor din noul an academic

De reamintit că, cele 15 facultăți de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au înaintat conducerii instituției tipul de scenariu pe care vor să-l aplice privind reluarea cursurilor din noul an academic. Astfel, Facultatea de Teologie Romano-Catolică a propus varianta de cursuri față în față, iar Facultățile de Economie și Administrarea Afacerilor, Litere, Filosofie și Științe Social Politice, respectiv exclusiv on-line. Pe de altă parte, celelalte 10 facultăți au propus o variantă mixtă (on-line și față în față).

Deschiderea anului universitar 2020 – 2021, programată în Campus „Tudor Vladimirescu” de Universitatea Tehnică din Iași

Pe de altă parte, deschiderea anului universitar 2020 – 2021 este programată în Campus „Tudor Vladimirescu” de Universitatea Tehnică din Iași. Cu acest prilej, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Politehnicii ieșene a transmis un mesaj special.

„Indiferent de contextul pe care nu l-a dorit niciunul dintre noi, ne apropiem de un moment festiv. Un moment festiv care răzbate dincolo de răceala biților și a pixelilor și dincolo de prea puțin empatică comunicare on-line. Fascinația și emoția debutului unui nou an universitar nu pot fi alterate de niciun context. Pentru boboci, dar deopotrivă pentru noi toți, această zi este irepetabilă, deși o trăim an de an. Dar, de fiecare dată o trăim altfel. Și cu cât, noi, dascălii, avem mai mulți ani în spate, cu atât bucuria este mai mare. Doresc tuturor colegilor, studenților și tuturor celor care veghează la mersul firesc al Educației un an universitar cât mai bun, plin de reușite și protejat de tot ceea ce acum ne împinge într-o lume virtuală”, a transmis prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Echipele de la cele 11 facultăți ale Universității Tehnice din Iași au lucrat toată vara ca anul universitar 2020-2021 să înceapă în condiții de maximă siguranță pentru studenți

Echipele de la cele 11 facultăți ale Universității Tehnice au lucrat toată vara ca anul universitar 2020-2021 să înceapă în condiții de maximă siguranță pentru studenți. Senatul TUIAȘI a validat propunerea Consiliului de Administrație (CA), stabilindu-se un sistem hibrid de organizare a cursurilor. Astfel, în primul semestru al noului an universitar vor veni la Iași pentru a desfășura activități didactice on-site (în amfiteatrele și laboratoarele Universității) studenții tuturor facultăților proaspăt înmatriculați în anul I licență, toți studenții din anul al II-lea și studenții din anul al VI-lea de la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”. Aceștia vor continua activitatea didactică în același regim pe toată durata anului universitar. Ceilalți vor desfășura activități didactice exclusiv on-line.