Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT  reunește unele dintre cele mai mari nume ale literaturii contemporane în Iași, la cea de-a XI-a ediție a evenimentului

de: BZI.ro
08:45, 19 oct. 2023

În perioada 18-22 octombrie 2023, publicul ieșean va putea lua parte la cele 130 de evenimente FILIT cuprinse în program, la care participă invitați din peste 25 de țări, nume importante ale lumii culturale din străinătate și din țară. Evenimentele se vor desfășura în tot orașul, de la Teatrul Național Iași, muzeele literare până la cafenele și spații alternative.

Un loc special este Casa FILIT din Piața Unirii, un ansamblu pavilionar de 800 metri pătrați, care va găzdui zeci de evenimente cu mulți invitați din toată lumea.

Programul complet și lista invitaților se găsesc pe site-ul www.filit-iasi.ro. Intrarea la toate evenimentele este gratuită.

FILIT este oganizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Consiliul Județean Iași și se desfășoară sub patronajul UNESCO și al reprezentanței Comisiei Europene în România. Cea de-a XI-a ediție a proiectului este finanțată de Ministerul Culturii.

Printre aceștia se regăsesc cei mai îndrăgiți autori în România ultimilor ani, aflați mereu în topurile de vânzări : Markus Zusak (autorul bestseller-ului Hoțul de cărți, un scriitor considerat un „fenomen literar”), Guzel Iahina (una dintre cele mai apreciate scriitoare la nivel international, cu romane traduse în peste 40 de țări), Eric-Emmanuel Schmitt (autor a numeroase romane și piese de teatru, tradus în peste 45 de limbi și câștigător a peste 20 de premii literare), Burhan Sönmez (tradus în peste 40 de limbi străine, cu numeroase premii și distincții literare, președinte al PEN Internațional), Mircea Cărtărescu (cel mai cunoscut autor român, cu peste 120 de volume publicate în străinătate, în 25 de limbi, și deținător a numeroase premii internaționale).

Alți scriitori din străinătate prezenți la FILIT 2023, multipremiați la nivel internațional și traduși în numeroase limbi, sunt: Giulia Caminito (Italia), Lidija Dimkovska (Macedonia de Nord), Monika Fagerholm (Finlanda), Franzobel (Austria), Petra Hůlová (Republica Cehă), Maylis de Kerangal (Franța), Ana Merino (Spania/SUA), Auður Ava Ólafsdóttir (Islanda), Karina Sainz Borgo (Venezuela/Spania), Ingo Schultze (Germania), Morten Strøksnes (Norvegia).

Lista invitaților continuă cu traducătorii străini care s-au îndrăgostit de literatura română și au contribuit la traducerea și publicarea în țările lor de origine a zeci de scriitori români. Aceștia sunt Elena Borrás García (Spania), Goran Čolakhodžić (Croația), Antònia Escandell Tur (Spania), André Ferenc (România), Jarmila Horáková (Republica Cehă), Manuela Klenke (Germania), Jozefina Komporaly (Regatul Unit), Joanna Kornaś-Warwas (Polonia), Stéphane Lambion (Belgia), Roberto Merlo (Italia).

În Casa Copilăriei, iubitorii de literatură se vor putea întâlni cu scriitorii Lavinia Braniște, Cristina Centea, Laura Grünberg, Ana-Maria Sandu și Piotr Socha, iar la Casa Fantasy publicul îi va putea întâlni pe Anamaria Borlan, Teodora Matei, Monica Ramirez, Doina Roman și Mircea Țara.

Programul este completat de manifestări artistice, un maraton de lecturi publice, concerte, expoziții de fotografie, ce îi va avea în centrul atenției pe Valeria Stoica, Andra Andriucă, Cristina Alexandrescu, Ferenc André, Radu Andriescu, Șerban Axinte, Ștefan Tudor Baciu, Ștefan Baghiu, Daniela Bejinariu, Ramona Boldizsar, Goran Čolakhodžić, Gabriel Cărtărescu, Magda Cârneci, Marius Chivu, Cyrus Console, Luminița Dascălu, Lidija Dimkovska, Anda Docea, Teona Farmatu, Alex Frandeș, Cristian Gălățanu, Delia Grigore, Romina Hamzeu, Jarmila Horáková, Stéphane Lambion, Teodora Leon, Daria Mariuseac, Cătălina Matei, Leonard Matei, Marian Mihai, Paul Mihalache, Ștefania Mihalache, Bogdan Napa, Ioana Nicolaie, Artiom Oleacu, Florin Partene, Vasi Prode, Alina Purcaru, Adi Secară, Dan Sociu, Andrada Strugaru, Robert Șerban, Radu Vancu, Lucian Vasilescu, Augustina Visan, Daniela Vizireanu, Andrei Zbîrnea, Ozolin Dușa,  Laura Terente, Beatrice Panțiru, Ioniță Benea, Ana Honcu, Lăcrămioara Agrigoroaiei, George Drîmbei.

Principalele locații în care se vor desfășura evenimentele Filit sunt Casa FILIT, amplasată în Piața Unirii,  Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Casa Muzeelor, Palatul Copiilor Iași, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, precum și alte locații partenere pe care le puteți descoperi din programul festivalului.

https://www.filit-iasi.ro/program-filit-2023/

FILIT este un proiect anual organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și finanțat de Consiliul Județean Iași. Ediția de anul acesta se desfășoară sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România și sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.