Festivalul – Concurs internaţional de folclor pentru copii şi tineret “Cătălina”, a XXVI-a ediţie, 25-28 iulie 2022

de: BZI.ro
14:55, 22 iul. 2022

Eveniment cultural de tradiție, reprezentativ pentru comunitatea educațională și culturală ieșeană și națională, organizat de Palatul Copiilor din Iași este cotat printre primele la nivelul țării, este susținut de Inspectoratul Școlar Județean Iași, Ministerul Educației, Consiliul Județean Iași, Primăria Municipiului Iași și Complexul Comercial Palas Mall.

Festivalul – Concurs internaţional de folclor pentru copii şi tineret “Cătălina”

Festivalul are ca principal scop promovarea scenică a copiilor și tinerilor cu talent înterpretativ în domeniul folclorului muzical-coregrafic, a creaţiei meşteşugăreşti, cât și formarea şi dezvoltarea capacităţilor de percepere a autenticului în arta interpretarii cântecului şi dansului popular, a meșteșugurilor tradiționale, sensibilizarea acestora în privinţa necesităţii păstrării, transmiterii pe mai departe şi valorificării tradițiilor populare.

Vor fi prezenți peste 500 de participanți din diverse zone folclorice ale țării, dar și din alte țări, în zilele desfășurării evenimentului în Grădina Parc a Complexului Pallas Mall.

În acest an publicul va putea admira obicieiuri și tradiții din Macedonia de Nord, Polonia, Republica Moldova, Bulgaria, Slovacia și din zonele folclorice reprezentative ale României – Maramureș, Olt, Botoșani, Arad, Neamț, Suceava, Tulcea și Iași. Festivaluladuce o contribuție notabila la formarea şi dezvoltarea capacităţii de percepere a autenticului în arta interpretarii cântecului şi dansului popular, a meșteșugurilor tradiționale, participanții, mai ales copiii și tinerii vor fi sensibilizați în privinţa necesităţii păstrării, transmiterii pe mai departe şi valorificării tradiției.

Spiritul competitiv va fi stimulat prin calitatea juriului format din specialiști în domeniu, profesori universitari de la Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” din Iași, coregrafi de prestigiu din țară și din străinătate, prezentatori și jurnaliști ai T.V.R. Iași, etnografi de la Complexul Național Muzeal ”Moldova” din Iași.

Marți, 26 iulie, în deschiderea festivalului va avea loc Parada portului popular pe traseul Piața Unirii – Zona Pietonală Ștefan cel Mare – Gradina Pallas Mall, începând cu ora 15.00. În continuare artiștii vor evolua pe scena din grădină dar și în Atrium, până la ora 21.

Spectacolele și prezentările de meșteșuguri vor continua miercuri, 27 iulie, în aceleași locații iar festivalul se va încheia cu Gala Laureaților care va începe la ora 18.30 și va fi transmisă în direct de TVR.

Vor fi prezenți peste 500 de participanți din diverse zone folclorice ale țării