Fermierii pot cere adeverințe de la APIA Iași pentru accesarea unor credite bancare

de: Raluca Costin
02:00, 21 feb. 2022

Fermierii pot solicita adeverințe de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași, pentru accesarea unor credite bancare. APIA a eliberat în anul precedent 435 de adeverințe pentru beneficiarii din Iași

Agricultorii din județul Iași pot cere adeverințe de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași pentru accesarea unor credite bancare. Instituția eliberează adeverințe pentru solicitanții schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor pentru anul 2022, în conformitate cu Hotărârea nr. 207/14.02.2022 pentru completarea art. 19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, publicată în Monitorul Oficial nr. 152/15.02.2022.

APIA a încheiat convenții cu instituțiile bancare și nebancare, respectiv cu două fonduri de garantare, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN-SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN-SA (FNGCIMM). Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, aferentă anului 2022. Valoarea creditului va fi de până la 90 la sută din suma înscrisă în adeverința cuvenită solicitantului.

Fermierii care cer adeverințe de la APIA Iași au mai multe beneficii

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN-SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii IFN-SA (FNGCIMM) garantează maximum 80 la sută din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor.

Potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 703/2013, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de maximum 2 la sută.

În ceea ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare ce vizează costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii. APIA a eliberat în anul precedent 435 de adeverințe, pentru beneficiarii din Iași, iar, în anul 2020, au fost eliberate 233.

Crescătorii din Iași mai pot cere subvenții pentru bunăstarea animalelor

De asemenea, fermierii din Iași pot depune în perioada 15-28 februarie 2022 cererile de plată pentru Măsura 14 – Bunăstarea animalelor -, ce conține două pachete, respectiv plăți în favoarea bunăstării porcinelor și plăți în favoarea bunăstării păsărilor din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Ca element de noutate, cererea de plată completată online se va semna electronic. Cererile de plată pentru Măsura 14 – Bunăstarea animalelor – cuprind angajamentele şi informaţiile aferente tuturor exploataţiilor cu cod ANSVSA, deţinute de un solicitant, indiferent pe raza cărui judeţ îşi desfăşoară activitatea solicitantul, și se depun însoţite de toate documentele prevăzute în ghidurile solicitantului. Documentele justificative aferente cererii se încarcă pe platforma electronică pusă la dispoziție de APIA.

Modelele cererilor de plată pentru Măsura M14, pentru cele două pachete, însoțite de instrucțiunile de completare aferente, sunt aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 28/14.02.2022 și pot fi accesate pe site-ul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură: www.apia.org.ro. Până acum au fost plătite subvenții în valoare de jumătate de milion de euro. Crescătorii din Iași care depun cereri în Măsura 14 pot solicita adeverințe de la APIA.