Fermierii ieșeni vor obține adeverințele de la primării direct de la APIA Iași. Procedurile au fost simplificate

de: evelina.chitoroaga
04:00, 23 mai 2020

Agricultorii din județ care nu au depus cererile unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași o pot face în continuare. Potrivit specialiștilor, procedurile au fost simplificate pentru ca procesul de depunere online să fie ușurat. Astfel, fermierii nu trebuie să se deplaseze la sediul primăriilor pentru documentele necesare depunerii cererilor unice de plată, ci adeverințele de la primării se obțin direct de la centrul Județean APIA Iași.

Subvențiile agricole pe care fermierii din Iași le pot obține de la APIA sunt condiționate de depunerea cererii unice însoțită de mai multe documente. De aceea, APIA Iași a simplificat procedurile pentru ca și acest document să fie transmis online. Fiecare fermier care vrea să depună documentele pentru obținerea subvențiilor are nevoie de o adeverință pe care Primăria unde agricultorul are terenurile agricole o completează cu datele din Registrul Agricol referitoare la suprafețele exploatate de fiecare agricultor sau crescător de animale, iar Primăria o transmite către APIA Iași.

Specialiștii atenționează fermierii că adeverințele de la primării se obțin direct de la APIA Iași

Potrivit informațiilor furnizate de APIA Iași, până la data de 21 mai au fost depuse la Centrul Județean un număr de 16.234 de cereri unice de plată, pentru o suprafață de 142.335 de hectare de teren agricol.

„Facem apel și pe această cale către fermierii ieșeni să răspundă invitațiilor funcționarilor din cadrul APIA Iași și să depună online cererile de plată. Pentru a veni în sprijinul fermierilor, funcționarii din cadrul APIA Iași lucrează și în zilele de weekend la preluarea și închiderea cererilor de plată. Data limită de depunere a documentelor, fără penalități, este 15 iunie”, a declarat Sergiu Jităreanu, director executiv în cadrul APIA Iași.

Fermierii care solicită subvențiile de la APIA Iași vor depune toate documentele online

Potrivit specialiștilor din cadrul APIA Iași, fermierii vor realiza actualizarea parcelelor agricole, a elementelor ZIE și a tuturor informațiilor din cerere, prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, fără a se prezenta la centrul județean sau centrele locale APIA. Fermierii care nu pot accesa aplicația IPA-ONLINE se vor adresa funcționarilor responsabili cu primirea cererilor unice de plată, pentru a fi consiliați asupra pregătirii cererii. Documentele pe care fermierii trebuie să le trimită la APIA sunt copie CI/BI/pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/certificatul de înregistrare fiscală, dovada cont bancar activ, procura notarială. Acestea vor fi transmise prin e-mail în format scanat sau prin alte mijloace.

Subvențiile pentru terenurile agricole sunt cele mai solicitate de către fermierii din Iași

Una dintre cele mai importante subvenții pe care o pot accesa fermierii este cea acordată în cadrul Schemei Unice de Plată pe Suprafață (SAPS). Beneficiari ai plăților directe în cadrul SAPS pot fi persoanele fizice sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata. Aceștia trebuie să dețină calitatea de proprietari, arendași, concesionari, asociați administratori în cadrul asociațiilor în participațiune sau locatari. Arendatorul, concedentul sau locatorul nu beneficiază de plăți directe pentru terenul arendat, concesionat sau închiriat. Pentru a obține plata, cei interesați trebuie să fie înscriși în Registrul unic de identificare, să depună o cerere la APIA și să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin un hectar.

Cum se derulează procesul de depunere a cererilor unice de plată în campania 2020?

Fermierii din județ au primit de la APIA Iași o invitație pentru depunerea online a cererilor. După ce au primit acest document, agricultorii trebuie să pregătească mai multe documente și să le trimită online sau prin alte mijloace de transmitere către APIA Iași. Adeverințele de la primării, acte importante pentru obținerea subvențiilor, se obțin direct de la APIA Iași. Anul trecut au fost depuse 20.500 de cereri din partea fermierilor din județ care au solicitat subvenții pentru 270.000 de hectare de teren agricol. În paralel cu campania de depunere a cererilor unice de plată, fermierii primesc de la APIA Iași banii pentru cererile depuse în anul 2019.