Fermierii ieșeni, revoltați de propunerea Guvernului de a le suspenda ratele bancare până la finalul anului 2025. Alexandru Ilas: „E foarte mare hoție și prostie”

de: Redacția BZI
02:00, 19 sept. 2024

Fermierii ieșeni sunt revoltați, după ce Guvernul a anunțat că dorește să suspende ratele bancare ale acestora. Motivul este seceta care afectează grav producția și veniturile fermierilor.

Fermierii ieșeni, revoltați de suspendarea ratelor bancare

Seceta a dat peste cap sectorul agricol și asta se observă cel mai bine pe partea de producție. La Iași, fermierii se plâng că atât la culturile de porumb, rapiță, floarea-soarelui, cât și la cele de fructe, precum pere, mere și viță-de-vie, situația este îngrijorătoare. Astfel, pentru a veni în ajutorul acestora, Guvernul propune suspendarea ratelor la bănci până la finalul anului 2025, printr-o ordonanţă de urgenţă. Însă și aici se pare că sunt probleme, fermierii ieșeni arătându-se revoltați.

„După câte văd eu, e foarte mare hoție și prostie. Pentru că se vor acumula și mai multe datorii și cu cea mai mare siguranță, o parte din fermieri vor intra în incapacitate de plată. Dobânzile, probabil, vor fi subvenționate de stat, dar această măsură mi se pare o hoție foarte mare. Când vii după trei ani de zile de secetă și ești devastat, pe partea financiară poate să vină cinci ani la rând, că nu te mai stabilizezi. Este o soluție foarte proastă pentru unii, pentru alții, poate e bună. Dacă va fi și anul viitor tot secetă, ce se va întâmpla? Ce facem noi cu datoriile dacă și la anul va fi tot secetă? Intrăm în capacitate de plată, deci ne împing spre faliment. Nu credem în teorii de conspirație, dar asta e adevărată”, a declarat Alexandru Ilas, fermier din Iași.

„Dacă suspendăm ratele, cine plătește dobânda?”

Nu este primul an de secetă extremă care afectează grav producția și veniturile fermierilor, aceștia având datorii de anul trecut. Dilema cea mai mare este legată însă de dobânda băncilor.

„Pe mine mă interesează să știu cum vor fi negocierile cu băncile. Dacă se amână ratele, cine va plăti dobânda aferentă? Dacă nu își asumă guvernul să plătească dobânda, eu nu știu cum vor fi reeșalonate ratele la bănci până în 2025, dar trebuie sprijin de la Guvern neapărat pentru a subvenționa dobânzile. Creditorii, distribuitorii nu au voie să vină să ne execute silit, dar, spre exemplu, la distribuitori, dacă nu le achiți datoriile la timp, conform contractului pe care îl ai cu ei, pierzi discount, adică intri la preț de listă, nu de prețul negociat. Oricum, dacă se vor suspenda ratele, 2025 vine cu o împovărare extrem de mare peste care nu știu dacă fermierii vor putea trece, doar dacă va fi un an super din punct de vedere al producției, însă dacă vine un an mediu sau un an prost, e nenorocire. Păi, ce faci? Amâni datoriile de pe an pe an, păi, și așa, noi avem datorii la bănci. Păi, ratele le-am luat, la bănci, pentru producție din cauza anului 2022 – 2023, care a fost cu secetă. Și le-am luat până în 2024, și în 2024, iar probleme. Se amână și se tot adună”, a declarat Ion Notingăr, fermier din Iași.

Fermierii ieșeni nu cred că măsura va fi pusă în aplicare

Alți fermieri din Iași se arată încântați de soluția Guvernului, însă nu sunt optimiști că aceasta va fi pusă în aplicare. Mai mult, se tem că s-ar putea scufunda în datorii.

„Sună foarte bine, însă nu avem nicio certitudine că va trece, că ne va ajuta. Mie mi se pare că este o simplă discuție, o propunere legislativă și atât. Ce să spun acum, gata, ne-am salvat? Nu, nu mă impresionează cu nimic. Efectiv, nu putem vorbi de nicio amânare momentan, nu avem subiect și predicat. Asta este doar o compunere și sigur așa va rămâne. Trebuiau să pună în aplicare fără tamtam. Păi, să fie suspendate ratele pe o perioadă mai lungă, pentru a putea plăti. Așa, ce facem, amânăm de pe un an la altul. Păi nu vom putea niciodată să plătim doi ani în unul singur. E imposibil”, a mai declarat Florin Platon, fermier din Iași.

Guvernul a luat o decizie și în cazul creditorilor, fie că e vorba despre bănci, fie că e vorba despre instituții financiare nebancare sau furnizorii de utilități, precum şi distribuitorii şi furnizorii de inputuri, și anume, nu au voie să întreprindă măsuri de recuperare sau executare silită asupra creanțelor acumulate şi nici să ia măsuri de exigibilizare, precum insolvenţa, declararea scadenţei anticipate, altele asemenea, până la finalul anului 2025. Guvernul susține că cetățenii şi instituţiile interesate pot transmite în scris opinii/propuneri/sugestii, în termen de zece zile de la data publicării.

Fermierii ieșeni sunt revoltați, după ce Guvernul a anunțat că își dorește să suspende ratele bancare ale acestora. Motivul este seceta care afectează grav producția și veniturile fermierilor.