Fermierii ieșeni înregistrează pagube și de 100% la culturile de porumb. Ar urma să primească despăgubiri de la stat, însă nu au speranțe. Fermier: „E an electoral, poate se îndură”

de: Redacția BZI
02:00, 13 aug. 2024

Fermierii ieșeni înregistrează pagube și de sută la sută la culturile de porumb. Asta se întâmplă din cauza caniculei extreme care a lovit județul Iași la începutul lunii iulie din acest an. Seceta a pârjolit și culturile de porumb, dar și cele de floarea-soarelui, iar oamenii se uită cu groază la ceea ce urmează. Mulți dintre ei au în plan să renunțe la cultivarea celor două culturi în viitor, iar anul acesta să se rezume la consumul propriu, fără să mai comercializeze.

Fermierii ieșeni, pagube uriașe la culturile de porumb

După canicula extremă de la începutul lunii trecute se resimt pagubele. Și anume, cei care se află mai tare în „bătaia” vântului sunt fermierii ce se uită cu tristețe la munca lor ce s-a uscat sub soarele arzător. Este vorba despre culturile de porumb și floarea-soarelui, care în unele locuri au fost calamitate și sută la sută.

„Avem procent de calamitate și de sută la sută, mai ales în partea de sud a județului, către Vaslui. Avem și de 50 la sută, mai multe variabile, pentru că, fiind arșiță de 42 de grade Celsius, au sterilizat polenul, și dacă el era deja legat am mai scăpat, mai produce ceva, dar dacă a înflorit atunci când a fost arșiță, s-a sterilizat și nu a legat niciun bob. Au mai fost ceva ploi atunci, dar de câțiva ani nu mai există ploile care erau odată, să vină uniform, peste tot. Există zone pe unde sunt mai mult de 30 de litri, iar la câteva sute de metri nu dă nimic. Adică am colegi care au avut parte de ploaie de mai multe ori și am colegi care nu au avut niciun strop”, a declarat Cezar Musteață, fermier.

Și nu este o noutate faptul că porumbul este afectat de secetă. Fermierii subliniază că acest lucru se întâmplă încă din anul 2022, mulți renunțând la a mai cultiva.

„La porumb, din 2021, a fost ultimul an bun. În 2020, a fost secetă, în 2021 a fost bine, iar după, în 2022, 2023 și 2024, am avut ghinion. Nici nu intră în discuție sistemele de irigații. Noi suntem într-o zonă deluroasă, pânza freatică este jos, nu avem nicio apă curgătoare din zonă de care să ne folosim. Puțurile ar fi o soluție, dar și acolo nu se știe, investești mulți bani și nu ai garanția că vei găsi apă. Adică un puț de mare adâncime este undeva la 50.000 de euro sau 30.000 de euro. Acum, se vehiculează că o să primim despăgubiri de la stat, că o să fie ceva în jurul la 200 de euro la calamitate sută la sută. Eu nu prea cred, dar sperăm că, dacă este an electoral, se vor ține de cuvânt. Din cauza secetei din ultimii ani, mulți dintre fermieri, colegi de-ai mei, au renunțat să mai cultive”, a mai declarat fermierul ieșean, Cezar Musteață.

Până în momentul de față, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, în România sunt afectate peste două milioane de hectare. Fermierii ieșeni înregistrează pagube și de sută la sută la culturile de porumb. Asta se întâmplă din cauza caniculei extreme care a lovit județul Iași la începutul lunii iulie din acest an.